Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από ιδιώτες!

Τι δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από ιδιώτες!

Για την έλλειψη χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και για τους ιδιώτες μίλησε σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς:

Υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της χώρας. Δημόσιες επενδύσεις αυτή τη στιγμή είναι περίπου αδύνατον να γίνουν.


Δεν είμαστε αντίθετοι σε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δωρεών, παροχών, ευεργεσιών. Στη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Είμαστε αρνητικοί σε φαινόμενα όπου η έξωθεν εταιρία προσδιορίζει τομείς έρευνας ή ελέγχει τα αποτελέσματα και τα ενδεχόμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Στο ΕΜΠ, για το οποίο γνωρίζω, υπήρχαν πάντα εταιρίες που χρηματοδοτούσαν. Είχαμε, για παράδειγμα, εργαστήρια αντοχής υλικών που έκαναν δοκιμές. Αυτές τις δοκιμές τις πλήρωναν οι εταιρίες. Δεν έχουμε πρόβλημα σε τέτοια ζητήματα.

Εχουμε ζητήματα στον έλεγχο του πανεπιστημίου από τις εταιρίες και σε παρεμβάσεις σε προγράμματα σπουδών ή σε κατευθύνσεις, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε εταιρίας. Εκεί θέλουμε την πλήρη και ουσιαστική αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr