Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Οι αγώνες των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνεχιστούν παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Οι αγώνες των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνεχιστούν παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, όπως έχουν ζητήσει όλοι οι φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας και η ομόφωνη απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, ζητάει να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ:

Η παρέμβαση της εισαγγελίας με την επείγουσα εντολή της για την προκαταρκτική διερεύνηση κάθε είδους αυτεπάγγελτα διωκόμενων αδικημάτων , ενόψει των συνεχιζόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για νομοθετική πρωτοβουλία, που να επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ κατά παράβαση του αρθ.16 του Συντάγματος, επιβαρύνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Καταρχάς, ενώπιον ενός σοβαρού εκπαιδευτικού και κοινωνικού ζητήματος παραγνωρίζει τη θεμελιακή αρχή ότι η ποινική καταστολή αποτελεί το έσχατο μέσο παρέμβασης (ultima ratio, ultimum refugium), ενώ προέχουν και προτάσσονται οι ηπιότερες παρεμβάσεις. Επίσης εγκυμονεί κινδύνους για δυσανάλογο και μακρόχρονης διάρκειας τραυματισμό του εκπαιδευτικού κλίματος με διχασμούς και ανεπιθύμητα απρόοπτα περιστατικά, παρά τη συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 25 Συντάγματος) της αρχής της αναλογικότητας. Ταυτόχρονα θέτει τις πανεπιστημιακές αρχές ενώπιον συγκρούσεων καθηκόντων, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη για την αναταραχή στα ΑΕΙ στις πρυτανείες και τις συγκλήτους των ιδρυμάτων, ενώ μοναδικός υπεύθυνος μιας αντισυνταγματικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση.


Οι κραυγές και οι απειλές υπουργών, ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η κατάφωρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η χρόνια συκοφάντηση και απαξίωση, με την συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που τεκμηριώνεται από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσαν μεταξύ άλλων και τα συμβούλια διοίκησης διαφόρων ιδρυμάτων, και, κυρίως, η ευθεία πρόθεση για παραβίαση του άρθρου 16, δείχνουν τι είδους "ελεύθερα" Πανεπιστήμια επιδιώκει η κυβέρνηση.

Μοναδικός στόχος είναι να στραγγαλίσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να το παραδώσουν στην αυθαιρεσία και την αδικία της αγοράς.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Οι αγώνες των φοιτητών και ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας για ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των πολλών θα συνεχιστεί παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης.

Το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ να μην κατατεθεί όπως ζητούν όλοι οι φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας και η ομόφωνη απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ.

Καταλήψεις Πανεπιστημίων / Έρχεται νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων στις Σχολές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr