ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια!

Φοιτητικές Ειδήσεις: Την εντολή έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, κατά της θεσμοθέτησης των μη κρατικών ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος.

Η προκαταρκτική εξέταση στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.


Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος αναλαμβάνει τη διενέργεια της έρευνας, θα αναζητήσει ευθύνες τόσο εκείνων που συμμετείχαν στις καταλήψεις όσο και άλλων προσώπων. Γι΄ αυτό, θα διερευνηθεί και τι ενέργειες έγιναν εκ μέρους των αρμόδιων πρυτανικών αρχών για την αποτροπή των καταλήψεων καθώς και σε ποιες ενέργειες προχώρησαν μετά τις καταλήψεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

Μεταξύ αυτών είναι αδικήματα όπως:

  • διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας,
  • παράνομη βία
  • παράβαση καθήκοντος

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα άμεσα θα αρχίσουν οι καταθέσεις με τον εισαγγελέα να καλεί ως μάρτυρες και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Διαδικτυακή Εξεταστική στα Πανεπιστήμια λόγω καταλήψεων / ΑΠΟΦΑΣΗ

Πειθαρχικό Πανεπιστημίων: Τι ισχύει με τις Καταλήψεις

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Για τις φοιτητικές καταλήψεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προειδοποίησε "Α priori ποτέ δεν πρόκειται να θεωρήσουμε νόμιμη πράξη μία κατάληψη".

Από απλή επίπληξη μέχρι διαγραφή από το Πανεπιστήμιο προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο που έχει τεθεί ήδη σε ισχύ. Ως πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα θα αντιμετωπίζονται οι καταλήψεις στα ΑΕΙ. Στο ίδιο πλαίσιο, μάλιστα, πειθαρχικό παράπτωμα είναι και η αφισορύπανση των χώρων του Πανεπιστημίου. 

Ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη.

Περισσότερα για το Πειθαρχικό των Πανεπιστημίων μπορείτε να δείτε εδώ.



Φωτό από την κατάληψη του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr