Το Συμβούλιο Επικρατείας παίρνει θέση για το νόμο Διαμαντοπουλου

Συνταγματικό έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ 4009/2011, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των ιδρυμάτων ότι ρυθμίσεις που αφορούν π.χ. τη συμμετοχή εξωτερικών μελών στα Συμβούλια θίγουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 19 πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δύο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι το 2012, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ, την ταξινόμηση ψήφου, αλλά και τη διαδικασία εκλογής Συμβουλίων Ιδρύματος.

Στην προσφυγή τους, υποστήριζαν ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, στα Συμβούλια Ιδρύματος, τονίζοντας παράλληλα ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.


Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr