Ο έρωτας πάει… πανεπιστήμιο! [Ο έρωτας διδάσκεται και η αγάπη θέλει γνώση]

Στα ζητήματα… καρδιάς οι φίλοι μέχρι πρόσφατα έπαιζαν το δύσκολο ρόλο του συμβούλου και τα σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ήταν κάτι που στην Ελλάδα βλέπαμε κυρίως στις αμερικανικές ταινίες. Πλέον τα πράγματα άλλαξαν και η πρώτη Ακαδημία Σχέσεων, ένα… διαφορετικό σχολείο για τις ερωτικές σχέσεις, είναι γεγονός στη χώρα μας. 

Μέσα σε έξι μήνες, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καθίσει στα θρανία του έρωτα στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχουν εκπαιδευτεί στα μυστικά του φλερτ και των ερωτικών σχέσεων. Εμπνευστές της Ακαδημίας είναι ο ειδικός σχέσεων και συγγραφέας Νικόλας Ουρανός και η ομιλήτρια διεθνούς φήμης, Τζιλ Δούκα, που συνεργάζονται με καταξιωμένους Ελληνες ειδικούς, όπως τη sex editor Ειρήνη Χειρδάρη. Τα δίδακτρα συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής και ένας κύκλος σεμιναρίων κοστίζει 50 ευρώ, ενώ στα «κόκκινα» θρανία κάθονται κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών, από 17-76 ετών.

Η πρωτότυπη αυτή Ακαδημία Σχέσεων γεννήθηκε μέσα από την κρίση των ανθρώπινων σχέσεων, ως εφαλτήριο για μια νέα αρχή, όπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Ουρανός. «Είχαμε πάθος να διαδώσουμε το μήνυμα ότι “Υπάρχει η Αληθινή Αγάπη” και να καλύψουμε το κενό εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στις αξίες και τους κανόνες που χρειάζεται να διέπουν μια ισότιμη και ευτυχισμένη ερωτική σχέση». Μέσα από τα σεμινάρια οι συμμετέχοντες προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους, ώστε να βρουν πιο εύκολα το άλλο τους μισό. 


«Αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι στην ερωτική μας σχέση, δεν μπορούμε να είμαστε πλήρεις στις υπόλοιπες. Το να ζεις σε μια κοινωνία στην οποία οι σχέσεις περνούν κρίση με πάνω από 50% των γάμων να καταλήγουν σε διαζύγιο και πάνω από 60% ελεύθερους δεν είναι κάτι ευχάριστο. H κοινωνία μας μπορεί να γίνει καλύτερη μέσα από τη βελτίωση των ερωτικών μας σχέσεων και φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται να κάνουμε επανεκκίνηση» διευκρινίζει.

Ο έρωτας διδάσκεται και η αγάπη θέλει γνώση, ενώ οι συμβουλές των φίλων δεν βγαίνουν πάντα σε καλό, δηλώνει στον «Ε.Τ.» η κ. Δούκα: «Για να ενώσεις το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου με ένα άνθρωπο χρειάζεται να πάρεις γνώση, να εκπαιδευτείς. Μέχρι τώρα βασιζόμασταν στις συμβουλές της φίλης, της θείας, του κολλητού. Η συμβουλή του ειδικού κοστίζει αλλά η συμβουλή του φίλου και της παρέας μπορεί ακόμη και να επιφέρει χωρισμό. Αυτά που επικοινωνούμε στα σεμινάριά μας είναι η γνώση των καλύτερων δασκάλων την οποία απλά ο καθένας από μας καλείται να φέρει στα μέτρα του όσο καλύτερα μπορεί».

H οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον κ. Ουρανό, αφαίρεσε όλες τις επικαλύψεις κα τις επίπλαστες «χαρές» των σχέσεων και τα «εργαλεία» μιας υγιούς σχέσης έχουν αλλάξει: «Μέχρι πρότινος αν κάτι δεν πήγαινε κάτι καλά στη σχέση, υπήρχαν “εύκολα” αντίδοτα για να καλύψουν τα ζευγάρια. Ενα ταξιδιωτικό τριήμερο διακοπών, ένα φαγητό σε ένα ακριβό εστιατόριο, ένα πανάκριβο δώρο, έδιναν “συγχωροχάρτι” για τα όποια “λάθη”. Ο περιορισμός που επήλθε μέσα από την οικονομική κρίση μάς “αναγκάζει” να δώσουμε περισσότερο χώρο στις πραγματικές αξίες και τα συναισθήματα». 

Στις μέρες μας, σχεδόν ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο, σύμφωνα με τη κ. Δούκα, και σ’ αυτό το πλαίσιο ήρθε η ώρα οι άνθρωποι να επιμορφωθούν σχετικά με τον έρωτα. «Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους δυο Ελληνες δεν είναι σε μια μόνιμη σχέση. O λόγος είναι απλός: Κανείς ποτέ δεν μας έμαθε τους νόμους των σχέσεων. Περάσαμε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο χιλιάδες ώρες εντρυφώντας σε κάθε λογής μαθήματα και επιστήμες και δεν μάθαμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, να ακούμε πραγματικά, να εκφράζουμε τη διαφωνία μας εποικοδομητικά, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και να μπορούμε να τις επικοινωνούμε». 

Γι’ αυτό ευθύνεται η ελληνική οικογένεια: «Πάνω από το 80% των οικογενειών είναι δυσλειτουργικό και σε αυτές τις οικογένειες μάθαμε να λειτουργούμε με “λάθος” τρόπο. Είναι προφανές ότι όταν έχεις μάθει κάτι λάθος, χρειάζεται πολλή δουλειά, συγκέντρωση καθώς και εκπαίδευση για να φτάσεις στο σημείο να μάθεις τους σωστούς νόμους που διέπουν τις σχέσεις και, το κυριότερο, να τους εφαρμόζεις θέτοντας υγιή όρια».

BESTSELLER ΤΟ «AΓΑΠΗ ΤΩΡΑ» | «Τα 7 μυστικά για την σχέση που ονειρεύεσαι»

Οι Νικόλας Ουρανός και Τζιλ Δούκα είναι ζευγάρι στη δουλειά αλλά και στη ζωή και έχουν γράψει μαζί το βιβλίο «Αγάπη Τώρα: Τα 7 μυστικά για την σχέση που ονειρεύεσαι», το πρώτο ελληνικό εγχειρίδιο για να βρεις και να ζήσεις την αληθινή αγάπη. Αν και αυτοέκδοση, έγινε bestseller στις πρώτες 40 ημέρες της κυκλοφορίας του. «Η ανάγκη για επανατοποθέτηση της έννοιας της αγάπης είναι τόσο έκδηλη μέσα από την επαφή μας με τους συμμετέχοντες στην Ακαδημία Σχέσεων που είχε ως αποτέλεσμα να γράψουμε το συγκεκριμένο βιβλίο, που είναι γεμάτο με πρακτικές εφαρμογές που σε βοηθούν να προσεγγίσεις πιο εύκολα το στόχο σου και διατίθεται αποκλειστικά από τα Public», δηλώνουν. 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΟΦΥΛΑΤΟΥ - e-typos

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr