Τα επτά ελληνικά Πανεπιστήμια που βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία των BRICS

Τα επτά ελληνικά Πανεπιστήμια που βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία των BRICS

Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατάφεραν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ο υπόλοιπος τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κατάταξη των καλύτερων Πανεπιστημίων των Αναδυόμενων Οικονομιών (The Emerging Economies University Rankings) 2018. Επτά ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα μεταξύ των κορυφαίων, εξαιρετική επίδοση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με έξι ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των πρώτων 150 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των θεωρούμενων ως αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, και ένα ακόμη στην 153η θέση, η ανακοίνωση της κατάταξης του 2018 επιβεβαίωσε την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων.


Σε μία κατάταξη όπου τα κινεζικά πανεπιστήμια κατέχουν 11 θέσεις μεταξύ των πρώτων 25, και συνολικά 63 σε σύνολο 378, τα ελληνικά πανεπιστήμια κατάφεραν να πλασαριστούν σε ιδιαίτερα τιμητικές θέσεις, μεταξύ άλλων πανεπιστημίων από χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κύπρος, η Νότια Αφρική, η Τσεχία, η Πολωνία, η Βραζιλία και η Χιλή.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε στην 39η θέση, το Καποδιστριακό στην 72η, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην 77η, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 80η θέση, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης στην 97η, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην 146η θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο Πάτρας κατάφερε την 153η θέση.

Επίσης, ιδιαίτερα καλές επιδόσεις κατάφεραν και κυπριακά πανεπιστήμια, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου να έρχεται στην 30η θέση και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 37η.

Η συγκεκριμένη κατάταξη δημοσιεύεται για 5ο έτος, και περιλαμβάνει μόνον ιδρύματα από χώρες που ταξινομούνται στις αναδυόμενες οικονομίες, με τη συμμετοχή 50 χωρών. Ωστόσο, στην τελική κατάταξη κατάφεραν να βρεθούν πανεπιστήμια από τις 42, με συνολικά 378 ιδρύματα.

Η κατάταξη χρησιμοποιεί τους ίδιους 13 αυστηρούς δείκτες επιδόσεων με την καθιερωμένη παγκόσμια κατάταξη του συνόλου των πανεπιστημίων διεθνώς, εξετάζοντας τα δυνατά σημεία κάθε πανεπιστημίου σε όλες τις βασικές αποστολές τους: διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά γνώσης και διεθνείς προοπτικές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr