Δείτε τις καινοτόμες εφαρμογές από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Δείτε τις καινοτόμες εφαρμογές από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Δείτε τις καινοτόμες εφαρμογές από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στο πλαίσιο των στόχων της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (Μ.Κ.Ε.) για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος των νέων και την εξοικείωση των φοιτητών σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων, προώθησης καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας, υλοποιούνται πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες από φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, με χρηματοδότηση μέσω του Φυτωρίου Ιδεών. Τα τελευταία 3 χρόνια, 12 συνολικά project, αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Φυτωρίου Ιδεών. Ενδεικτικά, 4 projects από αυτά είναι:

Deadalus: Iπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών


Η τελική μορφή του Δαιδάλου είναι προϊόν μελέτης και υλοποίησης μιας ιπτάμενης πλατφόρμας που δραστηριοποιείται σε χαμηλό υψόμετρο (<100m) αποτελούμενη από συμβατικά υλικά και μέρη που είναι εμπορικά διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή, ικανή να πετύχει διάρκεια πτήσης δεκάδων ωρών για μια τυπική εφαρμογή που είναι τάξης μεγέθους μεγαλύτερης από τις εναλλακτικές διαθέσιμες εμπορικά λύσεις και ανοχής με διατήρηση της αυτονομίας της σε ριπές ανέμων (πολλών λεπτών) έως τέσσερα μποφόρ μέγιστο.

Ομάδα υλοποίησης πρωτότυπου: Αντώνιος Ιγγλεζάκης, Αθανάσιος Παράσχος, Ιωάννης Μανδουραράκης και Μάριος Ανδρεόπουλος. 

Καθοδηγητές: Ευτύχης Κουτρούλης επίκουρος καθηγητής Π.Κ., Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης καθηγητής Π.Κ.

Memorigami το Έξυπνο Σκίαστρο

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου ανταποκριτικού συστήματος σκίασης που ενσωματώνει κράμα μνήμης σχήματος, με στόχο την μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Μemorigami βασίζεται σε ένα σύστημα αναδιπλούμενων επιφανειών εμπνευσμένων από το ιαπωνικό Origami, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε δύο καταστάσεις μία κλειστή και μία ανοιχτή.

Ομάδα υλοποίησης πρωτοτύπου: Αντιγόνη – Μαρία Καμπιτάκη και Κύνθια Χαμηλοθώρη

Καθοδηγητές: Κωνσταντίνος Ουγγρίνης επίκουρος καθηγητής Π.Κ., Κωνσταντίνος Προβιδάκης καθηγητής Π.Κ., Διονυσία Κολοκοτσά επίκουρη καθηγήτρια Π.Κ. 

Πλατφόρμα Επικοινωνίας και Ψυχαγωγίας

Είναι στην ουσία ένας μικρός υπολογιστής-tablet που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα τετραπληγικό άτομο. Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να μιλάει, να διαβάζει βιβλία, να βλέπει ταινίες, εικόνες και να ακούει μουσική χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουμπί. Ένα από τα βασικά καινοτόμα χαρακτηριστικά της είναι το ότι συνδυάζει επικοινωνία με τη χρήση εφαρμογών για προσωπική απασχόληση και διασκέδαση. Επίσης είναι πλήρως προσαρμόσιμος στις λεκτικές, λογοτεχνικές, μουσικές κ.λπ. προτιμήσεις του χρήστη και επιπλέον αποθηκεύει στατιστική πληροφορία των προτιμήσεών του. Τέλος, η εφαρμογή μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Η ιδέα της Πλατφόρμας Επικοινωνίας και Ψυχαγωγίας γεννήθηκε με αφορμή ένα κορίτσι 17 χρονών, ονόματι Στέλλα, το οποίο πάσχει από τετραπληγία και η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγχει καλύτερα ο εγκέφαλός της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού

Ομάδα υλοποίησης πρωτότυπου: Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου

Καθοδηγητής: Σταύρος Χριστοδουλάκης, καθηγητής Π.Κ.

U-Seadon: Αυτόνομο Υποβρύχιο 

Το Project αφορά μιας μικρής κλίμακας υποβρύχια συσκευή, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αρχικώς καθοδηγούμενη και μετέπειτα αυτόνομη. Στόχοι της εν λόγω συσκευής είναι:

• Το χαμηλό κόστος: Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συναρμολόγηση, καθώς και το σχήμα του σκάφους είχαν ως σκοπό να κρατήσουν τα κόστη στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο αλλά και να μπορεί να υπάρχει ευκολία στη συντήρησή της.

• Ευκολία στη χρήση: Μέσα από το ευέλικτο λογισμικό και το σχετικώς απλό μαθηματικό μοντέλο πλοήγησης, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή ερευνητική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς, χωρίς ιδιαίτερη και εξειδικευμένη εκπαίδευση.

• Λήψη δειγμάτων από τον βυθό: Μέσω διαφόρων συστημάτων δειγματοληπτών και αισθητήρων να είναι δυνατή η καταγραφή στοιχείων για τα νερά και την ποιότητα τους καθώς και χαρτογράφηση μέσω αισθητήρων σόναρ.

• Λειτουργία σε σμήνος: Μέσω του μικρού του μεγέθους η συσκευή σε απώτερο στάδιο πρέπει να λειτουργεί συνεργατικά με άλλες παρόμοιες συσκευές, με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Οι εφαρμογές της τελικής συσκευής είναι αρκετές σε ερευνητικό αλλά και βιομηχανικό επίπεδο. Θα μπορούσε να γίνει χρήση για την επίβλεψη σε ύφαλα πλοίων, που σήμερα γίνεται από δύτες, με μεγάλο χρηματικό κόστος. Επιπλέον, η επιτήρηση υδάτων και η επίβλεψή τους θα μπορούσε να είναι μια δυνητική εφαρμογή.

Ομάδας Υλοποίησης: Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Γραμμένος και Ανδρέας Καμπιανάκης

Καθοδηγητής: Σάββας Πιπερίδης ΕΤΕΠ Π.Κ.

Άλλα πρωτότυπα που αναπτύχθηκαν/αναπτύσσονται στο πλαίσιο του "Φυτωρίου Ιδεών": 

• AirPOTition: Δημιουργία κατασκευής που προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτιρίων 

• Νανο-σύνθετα αυτό-καθαριζόμενα προστατευτικά υμένια δομικών υλικών 

• LEGODOME: Νέο δομικό σύστημα, φιλικό προς το περιβάλλον

• Βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος, μηδενικής εκπομπής ρύπων 

• Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr