Συρρίκνωση των πανεπιστημίων της χώρας, κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων περιλαμβάνει η άτυπη «Αθηνά Νο 2», που δε θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο με πολιτική απόφαση, αλλά ως συνέπεια όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη. Βέβαια, από την πλευρά του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι επικεφαλής τόνισαν στο «Θάρρος» ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη πληροφόρηση, και όλα όσα ακούγονται δεν είναι παρά σενάρια. Όσο, όμως, κι αν οι δηλώσεις τους είναι καθησυχαστικές, τα μελλούμενα και οι επιταγές της τρόικας αλλά προστάζουν.

«Πάμε σε νέο γύρο συγχωνεύσεων τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ» ομολογεί με ειλικρίνεια ανώτατο στέλεχος της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας που μίλησε το προηγούμενο διάστημα στο «Βήμα». «Και αυτό δε θα το κάνουμε εμείς. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων, κυρίως στην περιφέρεια. Η πρώτη του μήνα θα βρει πολλούς με τα χέρια ψηλά. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κόψει περίπου 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία του έως το 2016. Και είναι βέβαιο ότι δε θα τα κόψει από τα σχολεία...» λέει χαρακτηριστικά. Η παραπάνω κατάσταση περιγράφηκε με σαφή τρόπο στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), Δ. Βελισσαρίου, στο «Θάρρος». «Επίσημα μας διαβεβαιώνουν ότι ακόμα είναι νωρίς. Το βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστεί. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γνωρίζω, όμως, τι συνέπειες θα έχει στο ίδρυμά μας.

Σημαντικότερο, όμως, θέμα από τα όποια σχέδια είναι η λειψή έως ανύπαρκτη κρατική επιχορήγηση, αλλά και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Δε φοβόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά με δεμένα χέρια δεν μπορούμε να παίξουμε, επί ίσοις όροις, βιολί. Με απαξίωση των δημόσιων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων οδηγούμαστε μαθηματικά σε δεδομένες καταστάσεις», είχε τονίσει. Στα παραπάνω να προστεθεί ότι η ΑΔΙΠ ζήτησε με έγγραφό της την περασμένη εβδομάδα από όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο της αξιολόγησής τους: αφού ολοκληρώθηκαν οι εξωτερικές αξιολογήσεις τους, να κάνουν τη συνολική αυτοαξιολόγησή τους και να καταγράψουν τμήματα, προσωπικό, φοιτητές. Τι σημαίνει αυτό; Αναγκαστικά τα ίδια τα ιδρύματα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν, θα πρέπει να προχωρήσουν μόνα τους σε γενναίες περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων. Μάλιστα, όπως εικάζεται, προβλέπεται νέα περικοπή του αριθμού των τμημάτων κατά περίπου 30% έως το 2016 και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στην επαρχία.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr