Διεθνές Συνέδριο στο Παν/μιο Πειραιώς: Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Έδρα JeanMonnet για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Έρευνα και Καινοτομία (EduTRIP) και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και τα δίκτυα Teachers4Europe και Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EP-School Ambassadors), διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο με τίτλο:

«Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση – Studying, Teaching, Learning the EuropeanUnion»,

που θα πραγματοποιηθεί στις 1-3 Σεπτεμβρίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα προσεγγίσουν διεπιστημονικά τη διδασκαλία και έρευνα των σύνθετων ευρωπαϊκών πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πολλές καλές πρακτικές, που υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς των δικτύων «Teachers4Europe» και «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Επίσης, θα παρουσιαστούν δράσεις από Έδρες JeanMonnet, Κέντρα Αριστείας και Προγράμματα JeanMonnet που είναι αφιερωμένες στην έρευνα και τη διάδοση των γνώσεων για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Τα τελευταία χρόνια στις μετρήσεις κοινής γνώμης, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης φαίνεται ότι απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, το συνέδριο θα φιλοξενήσει ειδικό πάνελ με εισηγητή τον κ. Συμεών Ζαμπά, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and DefenceCollege), με έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσώπους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Στα πλαίσια της τριημερίδας, θα συζητηθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας των Φ. Ασδεράκη και Α. Σαμαρά για την επίδραση της κρίσης του ευρώ στην αντίληψη των μαθητών για την ΕΕ. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι παρόλο που οι μαθητές σε υψηλό ποσοστό (71,2%) δεν πιστεύουν ότι η ΕΕ ευθύνεται για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, η προσλαμβανόμενη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέρει υπονομεύεται από την πραγματικότητα της κρίσης και από τις δυσλειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτή ανέδειξε. Η εικόνα κρίσης τροφοδοτείται και από αναπαραστάσεις των μέσων επικοινωνίας, πολιτικές ρητορικές, στρατηγικές απόδοσης ευθυνών καθώς και από την έλλειψη γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό ο εγγραμματισμός για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης στους νέους θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή του και στην ανάδειξη ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών.

'Επιθυμείτε να ενισχύσετε το βιογραφικό, τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας;

Θέλετε να διευρύνετε το δίκτυο σας και να γνωρίσετε εμπειρογνώμονες, φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό; Θέλετε να μάθετε για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για νέους επιστήμονες; Έχετε ακούσει για τα summer schools, τα ανοικτά μαθήματα, τις ερευνητικές ευκαιρίες και τις δράσεις των Εδρών Jean Monnet και των Κέντρων Αριστείας και θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτά;

Τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την ΕΕ» που πραγματοποιείται την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017, στις 11.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε φοιτητές και κοινό

TΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ/FOITITIKANEA.GR ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ «Διεθνές Συνεδρίου: "Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση"»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr