Τι λένε οι φοιτητές στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη κατάληψη

Ζητούν την στήριξη όλων των φοιτητικών συλλόγων για να συνεχίσουν την προσπάθεια τους...

Το συντονιστικό κατάληψης του τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών προχώρησε στην παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιεύουμε: «Στις 29/10 ο Φ.Σ. του τμήματος Θεατρικών Σπουδών προχώρησε σε κατάληψη. Δράση που συνεχίζεται και ενδυναμώνεται όλον αυτό τον καιρό. Η επίσημη ανακοίνωση στο τμήμα μας, της διαδικασίας των διαγραφών στις 17/10 , ήταν το κερασάκι στην τούρτα για εμάς. Από το 2011 είμαστε αντιμέτωποι με τη συστηματική απειλή της συγχώνευσης, τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και ωρομίσθιων καθηγητών, καθώς και την κατακερμάτιση του πτυχίου με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε σφαιρική, ούτε ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο των σπουδών μας.

Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης για το πανεπιστήμιο εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κομμάτι του νόμου που αφορά τις διαγραφές ανακοινώθηκε πρώτα σε εμάς. Πίστευαν πως σε ένα μικρό τμήμα οι φοιτητές θα έμεναν άπραγοι . Ωστόσο η επίθεση που δεχτήκαμε από τα ΜΜΕ, καθώς και η απάντηση- σιωπή της Κυριαζοπούλου στην ερώτηση: πως είναι δυνατόν να είστε ενάντια στις διαγραφές;


Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ανακοινώθηκαν από τις 17/10, δεν γνωρίζετε τίποτα; Μας κάνουν ξεκάθαρο πια το δρόμο. Σιωπή σημαίνει συνενοχή.  Όσον  αφορά την νομιμότητα ή μη των αποφάσεων ενός Φ.Σ., το τερατογεννήμα αυτό που έχει ήδη περάσει και εφαρμόζεται, δεν αναφέρει πουθενά τη λειτουργία ή έστω την ύπαρξη φοιτητικών συλλόγων.

Θέτοντας έτσι σε αντι-θεσμικό παράπτωμα την ύπαρξη συλλογικοτήτων καθώς και κάθε μορφή διαλόγου. Η λέξη «αυτοδικαίως»  η οποία υπάρχει σε δεκάδες άρθρα του νόμου αυτού ,αποτελεί γιγαντιαίο παράδειγμα της ύπαρξης και επιβολής νόμων. Ποιά νομιμότητα λοιπόν επικαλούνται; Αυτή που επιτίθεται πιο απροκάλυπτα από ποτέ στην κοινωνία γκρεμίζοντας όλες τις μορφές συλλογικότητας; Αυτή που σου αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιλογής από τη ζωή σου;

Εμείς επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο, αυτόν της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας, της συνδιαμόρφωσης των διαφορών μας. Δεν θέτουμε την κατάληψη σε διπολικές αντιφάσεις, ούτε πότε μιλήσαμε για αυτήν έχοντας στο μυαλό κλειδαμπαρωμένα και άδεια κτήρια. Πέρα από μια μορφή μπλοκαρίσματος του νόμου, η κατάληψη είναι μια κοινωνική δομή η οποία αντιπροτείνεται στον οχετό που μας βουλιάζουν. Μπορεί για κάποιους να είμαστε λίγοι αλλά είμαστε όλοι μαζί.

Παράδειγμα αυτού αποτελεί ο τρόπος συντονισμού μας. Λειτουργούμε αντι– ιεραρχικά, σε μορφή κύκλου και όλες οι αποφάσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται, αποφασίζονται αμεσοδημοκρατικά μέσω των συντονιστικών που γίνονται καθημερινά. Ειδικά μετά το πέρας κάθε συνέλευσης (3,10 και 14/11 )ακόμη περισσότερα άτομα συμμετέχουν σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε μορφή συλλογικότητας και καλούμε η απάντησή μας στην εκάστoτε επιχείρηση κατάργησή της να είναι η οργάνωση από τα κάτω. Η κατάληψη όπως διαπιστώσαμε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν, είναι η διαδικασία που γεννά και προασπίζεται την ατομική και συλλογική ελευθερία . Η στάση των οποιοδήποτε φορέων εξουσίας στην απόφαση μας, επιβεβαιώνει το χτύπημα που δέχονται όλες αυτές οι διαδικασίες.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν την προσπάθεια των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών (Πάτρας) και Ηλ/Μηχ. (Πάτρας) και παράλληλα να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο (ενότητα στη δράση) ενάντια στον μονόδρομο που μας επιβάλλουν. Με συνειδητοποίηση της κοινής μας θέσης, με αλληλοσεβασμό και αλληλοβοήθεια, χωρίς εικονικούς διαχωρισμούς».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr