Ανοιχτή επιστολή Καθηγητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών για τη κατάληψη 

Η ανακοίνωση όπως έχει σταλεί στα Foititikanea.gr, έχει ως εξής:

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών είναι το παλαιότερο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με συνεχή ανοδική τάση, έτσι ώστε να κατατάσσεται στην κορυφή των αντίστοιχων Τμημάτων των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών κατέχει μια ζηλευτή θέση στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα, όπως αναγνωρίζει και η πρόσφατη έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος που συντάχθηκε από ανεξάρτητους αξιολογητές κύρους από το εξωτερικό και όπως συνάγεται από την λαμπρή πορεία των αποφοίτων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτή η γενικώς αποδεκτή άποψη περί της υψηλής ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που διεξάγεται στο Τμήμα, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι φανερό ότι οφείλεται στις προσπάθειες του προσωπικού κάθε είδους και στην ποιότητα των φοιτητών/τριών του. Είναι γνωστό ότι το Τμήμα, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στις προτιμήσεις των υποψηφίων.


Δυστυχώς, σήμερα το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ευρίσκεται για τρίτη εβδομάδα σε κατάληψη από φοιτητές (με αιτήματα για κατάργηση διατάξεων του κανονισμού σπουδών του Τμήματος), με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητές του. Η διακοπή αυτή των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων του Τμήματος επηρεάζει εξαιρετικά αρνητικά την ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Τμήματος, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους/τις φοιτητές/τριες μας.

Πέραν, όμως, από αυτό, είναι πια ορατό το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου και, στη συνέχεια, του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου σπουδών, με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Είναι, δε, προφανές ότι απώλεια εξαμήνου θα έχει δραματικές συνέπειες για τις σπουδές και την ποιότητά τους, ιδιαίτερα για τους/τις φοιτητές/τριες των μικρότερων ετών. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο θέτει αυστηρό μέγιστο χρονικό όριο διάρκειας σπουδών (επτά χρόνια για το Τμήμα μας) και οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού σπουδών του Τμήματος σκοπό έχουν να διαφυλάξουν την υψηλή ποιότητα και την ομαλή ροή των σπουδών, προκειμένου οι φοιτητές/τριες να μην υποστούν τις δυσάρεστες συνέπειες, αλλά να οδηγηθούν σε επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σημειώνεται, δε, με έμφαση, ότι όλα τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας έχουν ήδη θεσπίσει αυστηρότερες διατάξεις.

Σημειώνουμε επιπλέον ότι η Πολιτεία χρόνια τώρα δεν εισακούει την τεκμηριωμένη άποψη των Τμημάτων για την ορθολογική επιλογή του αριθμού των εισακτέων φοιτητών/τριών με βάση, δηλαδή, τις δυνατότητες των τμημάτων για ποιοτική εκπαίδευση, παραβιάζοντας την θεσμοθετημένη αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Ειδικά στο Τμήμα μας έχουμε ένα τεράστιο αριθμό εισαγομένων φοιτητών (προσεγγίζει τους 300) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον εκπαίδευσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτούνται κανόνες και διατάξεις που θα προστατεύσουν την ομαλή εκπαιδευτική πορεία των φοιτητών/τριών μας και την υψηλή ποιότητα των σπουδών τους.

Εμείς, διδάσκοντες του Τμήματος, τη δύσκολη αυτή στιγμή, με τη δημοσιοποίηση αυτής της ανοιχτής επιστολής, θέλουμε να μοιραστούμε την αγωνία μας για το μέλλον των φοιτητών/τριών μας, με τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη κατάληψη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, με τη συνακόλουθη παράλυση όλων των δραστηριοτήτων του Τμήματος, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως βάλλει ευθέως κατά της εύρυθμης και ποιοτικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, η οποία μόνο σκοπό έχει να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/τριες με προσόντα και δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να παλέψουν για την ζωή τους και να προσφέρουν στην κοινωνία από καλύτερη θέση στο μέλλον.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα στην κοινωνία υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές και έντονες διεργασίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις, εντάσεις και συχνά θολό τοπίο με ποικίλλες σκοπιμότητες. Εμείς, όμως, έχουμε την υποχρέωση να μιλήσουμε για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που έχουμε κληθεί να φέρουμε σε πέρας για το καλό των φοιτητών και φοιτητριών μας.

Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση σε όλους να επικρατήσει σύνεση, νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ορθολογισμός. Είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα η κατάληψη των χώρων του Τμήματος, κάτι που θα επιτρέψει να επανέλθει το Τμήμα στους κανονικούς ρυθμούς εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας και θα διαμορφώσει, εκτός των άλλων, και συνθήκες περαιτέρω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα του Τμήματός μας, συμβάλλοντας στην διαρκή προσπάθειά μας για βελτίωση και αριστεία.

Την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν κατά αλφαβητική σειρά οι Καθηγητές του Τμήματος:

Αβούρης Νικόλαος, Αντωνακόπουλος Θεόδωρος, Βοβός Νικόλαος, Βοβός Παναγής, Γιαννακόπουλος Γαβριήλ, Δασκαλάκη Σοφία, Δενάζης Σπύρος, Δερματάς Ευάγγελος, Θεοδωρίδης Γεώργιος, Καλαντώνης Βασίλειος, Καλύβας Γρηγόριος, Κουκιάς Μιχαήλ, Κουλουρίδης Σταύρος, Κουμπιάς Σταύρος, Κούσουλας Νικόλαος, Κουφοπαύλου Οδυσσέας, Λογοθέτης Μιχαήλ, Μάνεσης Σταμάτιος, Μαρκάκης Μιχαήλ, Μουρτζόπουλος Ιωάννης, Μουστάκας Κωνσταντίνος, Μουστακίδης Γεώργιος, Μπίρμπας Αλέξιος, Παλιουράς Βασίλειος, Πυργιώτη Ελευθερία, Σγάρμπας Κυριάκος, Σερπάνος Δημήτριος, Στυλιανάκης Βασίλειος, Τζές Αντώνιος, Φακωτάκης Νικόλαος και Χούσος Ευθύμιος.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Γαβριήλ Β. Γιαννακόπουλος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr