Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) το 16ο Διεθνές Φοιτητικό Συνέδριο ThessISMUN

Για 16η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τις 19 ως τις 23 Απριλίου 2017, το διεθνές φοιτητικό συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org) με περισσότερους από 450 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Το ThessISMUN διοργανώνεται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του περιφερειακού κέντρου πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Ειδικά για φέτος, το ThessISMUN συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της γενικής συνέλευσης, του συμβουλίου ασφαλείας, του οικονομικού και κοινωνικού συμβουλίου και του διεθνούς δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων ειδικευμένων οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και περιφερειακών οργανισμών όπως του συμβουλίου της Ευρώπης κ.α., κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον Θρασύβουλο Σταματόπουλο, Πρέσβη επί τιμή με πολύχρονη εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Αλβανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και την Κύπρο.

Περισσότερα Φοιτητικά Συνέδρια μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr