Τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας επισκέπτονται και μελετούν την Όσσα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων –μαθημάτων, εργαστηρίων, το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΒΣΑΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) (υπεύθ. Καθηγήτρια: Δρ Αρχιτέκτων Ελένη Γαβρά), το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) (υπεύθ. Επίκ. Καθηγήτρια: Ζωή Γοδόση – σε συνεργασία με την Επίκ. Καθηγήτρια, του ιδίου τμήματος, Σοφία Παπαδοπούλου) και με την υποστήριξη και συνεργασία του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», διοργανώνουν επίσκεψη - γνωριμία των φοιτητών και των καθηγητριών τους στον ορεινό οικισμό της Όσσας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή το μάθημα «Χώρος & Πολιτισμός (Βαλκάνια, Αν. Ευρώπη και Μέση Ανατολή)» που είναι σε εξέλιξη αυτό το εξάμηνο στο Τμήμα ΒΣΑΣ του ΠΑ.ΜΑΚ. Ειδικότερα για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος εστιάζει στην εμβάθυνση σε συγκεκριμένο παράδειγμα αναφοράς (case study) που είναι η Όσσα Λαγκαδά!

Η εμβάθυνση αυτή θα γίνει από τους φοιτητές κατά ομάδες, με την καθοδήγηση της διδάσκουσας και με τη βοήθεια του Συλλόγου Οσσαίων και των κατοίκων της Όσσας. Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν οι φοιτητές αφορούν τον Χώρο και το Περιβάλλον, την Ιστορία-Λαογραφία και τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τις Επαγγελματικές Δραστηριότητες, το Οικιστικό και Αρχιτεκτονικό Απόθεμα, τον Σχεδιασμό, Ανάλυση και Προτάσεις Ανάπτυξης για τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν δημόσια και παράλληλα θα «τροφοδοτήσουν» τη δημιουργία εικαστικής διερεύνησης και παρέμβασης στον οικισμό από φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Π.Δ.Μ. (Φλώρινας).

Το Σάββατο 6/4/2019, οι φοιτητές με τις καθηγήτριές τους θα επισκεφθούν τις δύο εκκλησίες του χωριού, τη Λαογραφική Συλλογή Όσσας, το Παλαιό Παντοπωλείο, τον Σύλλογο, την παραδοσιακή οικία Χατζή-Χατζηχριστάκη, ενώ ταυτόχρονα θα περιηγηθούν στον οικισμό και θα πάρουν επιλεγμένες συνεντεύξεις και πληροφορίες από κατοίκους, παραγωγούς και επαγγελματίες. Ο Σύλλογος Οσσαίων έχει αναλάβει τη διοργάνωση της επίσκεψης, τη μεταφορά και τη φιλοξενία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΣΑ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ώρα 09.00 Αναχώρηση από ΠΑΜΑΚ

Ώρα 09.20 Αναχώρηση από Σταθμό ΟΣΕ

Ώρα 10.00 Άφιξη στην Όσσα

Υποδοχή-επίσκεψη στον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα». Κέρασμα-καφές

Ώρα 11.00 Επίσκεψη στην Λαογραφική Συλλογή Όσσας

Ώρα 11.30 Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννας

Ώρα 12.00 Προσκύνημα στον μεταβυζαντινό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Ώρα 12.30 Επίσκεψη στο αποκατεστημένο Παλαιό Παντοπωλείο (μουσείο) και στην διατηρητέα οικία Χατζή & Χατζηχριστάκη

Ώρα 13.00-13.30 Περιήγηση στον οικισμό

Ώρα 13.30-15.00 Συνεντεύξεις στο χώρο του συλλόγου με κατοίκους, φορείς και επαγγελματίες του χωριού

Ώρα 15.15 Μεσημεριανό φαγητό & καφές

Ώρα 17.00-18.00 Ελεύθερος χρόνος – περιήγηση στον οικισμό

Ώρα 18.00 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη

*Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να αναμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr