Όχι στην μετεγκατάσταση του ΠΑΜΑΚ από τον νέο Πρύτανη

Όχι στην μετεγκατάσταση του ΠΑΜΑΚ από τον νέο Πρύτανη

Εγκαταλείπονται οι σχεδιασμοί για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στον δήμο Θέρμης, καθώς ο νέος πρύτανης του ιδρύματος, Στέλιος Κατρανίδης, απορρίπτει τα σχέδια που είχε εγκρίνει η Σύγκλητος τον περασμένο Μάιο υπό τη διοίκηση του Αχιλλέα Ζαπράνη.

Σε δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100 ο κ. Κατρανίδης τόνισε πως «δεν υπάρχει λύση Θέρμης. Κατ’ αρχήν υπήρξε μόνον μία συζήτηση μια φορά στη Σύγκλητο. Το θέμα πιο πολύ σηκώθηκε στα μέσα ενημέρωσης παρά υπήρξε απόφαση της Συγκλήτου. Αυτό που υπάρχει με τη Θέρμη είναι μια συζήτηση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής για την παραχώρηση 15 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε ένα κτίριο περίπου δύο, τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αυτή η δυνατότητα ουσιαστικά δεν μας λύνει το πρόβλημα, πέρα από το ότι αυτό θα πάρει κάποιο βάθος χρόνου μιας δεκαετίας τουλάχιστον. Θεωρώ πως μια τέτοια λύση δεν μπορεί να απαντήσει στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουμε».


Ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε πως «εμείς αναζητούμε άμεσες λύσεις αντιμετώπισης του κτιριακού προβλήματος. Άρα λοιπόν, μιλάμε κατ’ αρχήν για κάτι άλλο. Μιλάμε για λύσεις σε υφιστάμενα κτίρια μέσα στον πολεοδομικό ιστό ή πολύ κοντά σε αυτόν.

Δεν ασπάζομαι τη λύση φαραωνικών κατασκευών, ότι δηλαδή θα κάνουμε campus στο οποίο θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί το ΠΑΜΑΚ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, θέλω να είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής».

Σημειώνεται πως με την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ είχε εγκριθεί κα’ αρχήν η παραχώρηση στο ίδρυμα από τον δήμο Θέρμης έκτασης 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Νέου Ρυσίου. Το σχέδιο της προηγούμενης πρυτανικής αρχής προέβλεπε την ανέγερση αρχικά εντός κτηριακού συγκροτήματος 2.500 τμ, το συνολικό κόστος του οποίου – περίπου 3 εκατ. ευρώ - θα αναλάμβανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr