Οι φοιτητές της ΣΘΕ του Παν. Θεσσαλίας για τα εξ αποστάσεως μαθήματα και τα εργαστήρια

Φ.Σ. Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Δεν έχουν ξεκινήσει όλα τα μαθήματα - Άγνωστο με το τι θα γίνει με αρκετά εργαστήρια

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στη Λαμία διεκδικεί μέτρα για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και τις σπουδές των φοιτητών. Με σχετική ανακοίνωσή του μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στη Σχολή μας -όπως και στα υπόλοιπα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα- έχει ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, ως μέτρο του υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο λόγω της αναστολής λειτουργίας τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου πως "όλα ξεκίνησαν με επιτυχία" και "λειτουργούν ομαλά", γρήγορα η πραγματικότητα επιβεβαιώνει άλλα.  Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:


  • Δεν έχουν ξεκινήσει να γίνονται όλα τα μαθήματα του εξαμήνου, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει με αρκετά εργαστήρια που επίσης δεν έχουν ξεκινήσει. Να ξεκινήσουν άμεσα όπου είναι εφικτό.
  • Υπάρχουν συμφοιτητές μας που δεν έχουν καταφέρει να γυρίσουν πίσω στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ενώ δεν τρώνε στη λέσχη επειδή "είναι εκτός" δωρεάν σίτισης.
  • Πολλοί συμφοιτητές μας, αντικειμενικά δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή (δεν έχουν καθόλου, ή υπάρχει ένας υπολογιστής σε μια οικογένεια που γονείς εργάζονται από το σπίτι ή υπάρχουν αδέλφια που τον χρησιμοποιούν για το σχολείο, απουσία ηχείων ή μικροφώνου κλπ.) ή πρόσβαση στο ίντερνετ (δεν υπάρχει καθόλου σύνδεση, είτε "πετιούνται εκτός" από το δίκτυο).
  • Έχουμε φτάσει μέσα Απριλίου και δεν έχουν δοθεί τα συγγράμματα.
  • Διεξάγονται κάποιες διαλέξεις και εργαστήρια εξ' αποστάσεως, όπου προσμετρούνται οι απουσίες.
  • Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και σχεδιασμός από το υπουργείο και το Πανεπιστήμιο, για το πώς θα διεξαχθεί η εξεταστική περίοδος.

Καταλαβαίνουμε ότι, δεν αρκεί μόνο η αξιοποίηση των τεχνολογιών με τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε, αυτό αποτελεί μόνο ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση. Πρέπει να παρθούν συνολικότερα μια σειρά μέτρων που να εξασφαλίζουν τόσο την ισότιμη συμμετοχή των φοιτητών στην εξ' αποστάσεως διδασκαλία, όσο και την πραγματοποίηση της εξεταστικής σε όλα τα μαθήματα.

Τα παραπάνω προβλήματα προϋπήρχαν, απλά τώρα έρχονται εντονότερα στο προσκήνιο. Προστίθενται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη ΣΘΕ από πριν και την οποία οι φοιτητές αντιπαλεύαμε το προηγούμενο διάστημα. Αποτελούν "φυσικό επόμενο" της πολιτικής που εφαρμόζεται: Οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται βρίσκοντας συνεχώς εμπόδια, τα Πανεπιστήμια να υποχρηματοδοτούνται, να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Με το πέρας της πανδημίας, μην μονιμοποιηθούν μέτρα σαν τη τηλεκπαίδευση εκ του πονηρού, προκειμένου να συγκαλυφθούν ελλείψεις σε αίθουσες και προσωπικό, οι οποίες υπάρχουν στο Ίδρυμα ακόμα και όταν λειτουργεί, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις».

Και απέναντι σε όλα αυτά, ο Σύλλογος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας και να βγάλουμε συμπεράσματα από αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε. Ο Φοιτητικός Σύλλογος, δεν παύει να είναι ενεργός ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες και μπορεί να πιέσει δραστικά στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών μας. Πρέπει να βγούμε πιο δεμένοι, γεροί και προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο συλλογικά, ο ένας στο πλευρό του άλλου. Γι' αυτό, καλούμε κάθε φοιτητή να απευθύνεται στο Σύλλογο και να επικοινωνεί για ό,τι ζήτημα προκύπτει και χρειάζεται τη βοήθεια του Συλλόγου στα:

  • Site: http://fs.sci.uth.gr
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Ομάδες του Συλλόγου στα ΜΚΔ: https://www.facebook.com/groups/fs.sci.uth.gr

Να παρθούν αμέσως ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και τις Σπουδές μας.

Απαιτούμε:

  • Το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές  δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο internet.
  • Άμεση λήψη ενισχυτικών μέτρων όπως μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, που θα αποθηκεύονται στις αντίστοιχες πλατφόρμες του e-class για όλα τα μαθήματα. Να δοθεί ηλεκτρονικά όλο το απαραίτητο βοηθητικό υλικό (σημειώσεις, διαφάνειες κ.λπ).
  • Άμεσα να παραδοθούν ταχυδρομικά τα συγγράμματα άμεσα σε όλους τους φοιτητές δωρεάν, σε όποια διεύθυνση ο καθένας επιλέξει με ευθύνη του κράτους και να ανοίξουν οι δηλώσεις συγγραμμάτων στον "ΕΥΔΟΞΟ".
  • Ιδιαίτερα για τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά να υπάρξει άμεση ανακοίνωση μέτρων από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και τα Τμήματα, να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο και θα εξεταστούμε σε πράγματα που έχουμε διδαχθεί. Καμία απουσία να μην προσμετρηθεί στα εργαστήρια που ήδη γίνονται!
  • Διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές της ΣΘΕ.
  • Με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες ώστε κάθε φοιτητής να έχει τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον τρόπο οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι δεδομένο πως όλοι οι φοιτητές διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Άμεσα να χορηγηθούν δωρεάν συσκευές (tablet, laptop) σε όσους φοιτητές δεν έχουν, ως αναγκαία εργαλεία για την εκπαίδευσή μας.
  • Λειτουργία της φοιτητικής λέσχης με αυξημένα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Όλοι οι φοιτητές  να παίρνουν το φαγητό τους δωρεάν και συσκευασμένο. Λειτουργία με ωράριο που θα αποτρέπει τη μεγάλη συνάθροιση.
  • Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δεν λειτουργούν. Να ανασταλεί η πληρωμή διδάκτρων και τελών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών ή για να προστατευτούν οι ίδιοι.
  • Κονδύλι χρηματοδότησης στα Ιδρύματα για μέτρα πρόληψης - υγιεινής και υποδομές - υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις Τμημάτων - Ιδρύματος να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα καθαριότητας και υγιεινής σους χώρους. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις.
  • Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων.
  • Δωρεάν εισιτήρια για λεωφορεία, τρένα και πλοία ώστε να διευκολυνθούν όσοι φοιτητές το επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και των Τμημάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr