2.000 φοιτητές εκτός σίτισης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Πήγαν στο εστιατόριο να φάνε και έμειναν με τις κάρτες στο χέρι - Μειωμένος ο προϋπολογισμός έως τέλος Ιουνίου

Εκατοντάδες φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 2.000, από τον νέο χρόνο δεν έχουν πρόσβαση στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης, καθώς τα κονδύλια της σίτισης περιορίστηκαν δραματικά και μαζί τους οι δικαιούχοι καρτών σίτισης. Φοιτητές, που έως και τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν κανονικά πρόσβαση στο εστιατόριο της λέσχης στη 2ας Νοεμβρίου, απ’ όπου εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαιούχων, είδαν προς μεγάλη τους έκπληξη οι κάρτες τους να μην περνούν από το σύστημα ελέγχου της εισόδου και να μένουν νηστικοί…

Οπως έγινε γνωστό στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε και μαθήματα δεν γίνονταν, με ανακοίνωσή της η διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούσε τους φοιτητές να ανανεώσουν τις κάρτες σίτισής τους για το νέο ημερολογιακό έτος και με βάση τα νέα κριτήρια που τέθηκαν.

Αρκετοί φοιτητές, που δεν έλαβαν γνώση της ανακοίνωσης, πήγαν με τις κάρτες σίτισης που είχαν εκδώσει από την έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς και με τις οποίες είχαν πρόσβαση στη σίτιση έως 22 Δεκεμβρίου, στο φοιτητικό εστιατόριο. Μπαίνοντας στο εστιατόριο «χτύπησαν» κάρτα στο ειδικό μηχάνημα που ελέγχει την εγκυρότητα και στον έναν μετά τον άλλο άρχισε να ανάβει «κόκκινο». Φοιτητές που είχαν πάει για να φάνε μεσημεριανό δεν κατάφεραν να φθάσουν στον μπουφέ και να γευματίσουν.

Τα περιστατικά ήταν απανωτά και κάποιοι ζήτησαν εξηγήσεις για ποιο λόγο ενώ πριν τα Χριστούγεννα ήταν δικαιούχοι σίτισης πλέον δεν είναι.

Οπως έγινε γνωστό, έως και τέλος του 2019 το Π.Θ. χρησιμοποίησε αδιάθετο ποσό από τον προϋπολογισμό του και κατάφερε να καλύψει ανάγκες σίτισης για το σύνολο σχεδόν του φοιτητικού πληθυσμού. Ωστόσο, από το 2020, οπότε και ισχύει νέος προϋπολογισμός, το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση είναι περιορισμένο.

Οι φοιτητές εξεγέρθηκαν. Προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας. «Μας είπαν ότι το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση είναι της τάξης των 550.000 ευρώ έως και τον Ιούνιο και βάσει αυτού δικαίωμα σίτισης έχουν κατά προτεραιότητα οι ειδικές κατηγορίες και φοιτητές το οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 11.250 ευρώ. Σχεδόν 2.000 φοιτητές που έτρωγαν στο εστιατόριο έως τέλος Δεκεμβρίου, από τον Ιανουάριο δεν έχουν πρόσβαση», ανέφερε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής Δημήτρης Νόκας.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για αύξηση του ποσού σίτισης για τους φοιτητές», είπε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Θεοδωράκης, ο οποίος θα μπορεί να κάνει ανακοινώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Για εμάς η σίτιση είναι ζήτημα αιχμής. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα συγκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις τμημάτων προκειμένου οργανωμένα να διεκδικήσουμε σίτιση για όλους τους φοιτητές», σημείωσε ο κ. Νόκας. Στις γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές θα εξετάσουν και το νομοσχέδιο για την παιδεία για το οποίο έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες ως προς το σκέλος της αξιολόγησης. «Δεν αξιολογείται το Π.Θ. για το επίπεδο σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα, αλλά για τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας», σχολίασε ο κ. Νόκας στην εφημ. "Ταχυδρόμος".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr