Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος ΙΑΚΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος ΙΑΚΑ

Ψήφισμα της 5ης/15-1-2020 συνεδρίασης της Συνέλευσης του Τμήματος ΙΑΚΑ σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. 

«Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απόσπαση των αρχαίων που βρέθηκαν στις ανασκαφές για το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι τα κατάλοιπα έκτασης περίπου 1600 τετραγωνικών μέτρων συνθέτουν ένα σπουδαίο μνημειακό σύνολο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης (τμήμα της κεντρικής οδού της πόλης με τετράπυλο κατά τον άξονά της και με εργαστήρια και καταστήματα εκατέρωθεν), θεωρούμε ότι προέχει η κατά χώρα διατήρηση και ανάδειξή τους.


Εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η Θεσσαλονίκη στους ρωμαϊκούς και υστερορρωμαϊκούς χρόνους ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της βαλκανικής χερσονήσου, η προστασία και προβολή ενός τόσο εκτεταμένου και καλά διατηρημένου συγκροτήματος του αστικού της ιστού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συνταχθεί τελικά με τη σωτηρία των αρχαίων, διαφυλάττοντας τα μοναδικά αυτά τεκμήρια της ιστορίας της πόλης στη θέση τους.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr