Εκλέγεται καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Περιστέρα Μπαζιάνα

Την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να «μπει» και επίσημα η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, στη μεγάλη πανεπιστημιακή οικογένεια της χώρας.

Αφού εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως συμβασιούχος καθηγήτρια (οι λεγόμενοι συμβασιούχοι «407» στα ΑΕΙ), αποφάσισε να καταθέσει την υποψηφιότητά της για θέση επίκουρης καθηγήτριας, δηλαδή μέλος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενός από τα πρώτα ανώτατα ιδρύματα που προχώρησαν σε «πανεπιστημιοποιήσεις» τμημάτων ΤΕΙ και ενσωμάτωσαν το ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα της περιοχής, με 17 νέα τμήματα, και παρουσία σε πέντε πόλεις, έγινε ένα από τα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, με οκτώ σχολές και συνολικά 37 τμήματα.

Μάλιστα, από τα «πανεπιστημιοποιημένα» αυτά ΤΕΙ πιθανώς θα προέλθουν και οι τέσσερις καθηγητές που θα «μεταφερθούν» στο Τμήμα Πληροφορικής, ώστε μαζί με τις τέσσερις νέες προκηρύξεις επίκουρων καθηγητών (μία εκ των οποίων αυτή για την οποία θέτει την υποψηφιότητά της η κυρία Μπαζιάνα) και τις τέσσερις προηγούμενες θέσεις μελών ΔΕΠ που εργάζονταν σε αυτό, να γίνει ένα νέο τμήμα αυτοδύναμο. Και αυτό γιατί έως σήμερα το Τμήμα Πληροφορικής δεν ήταν αυτόνομο, καθώς είχε μόνο τέσσερις διδάσκοντες-μέλη πανεπιστημιακής βαθμίδας.

Θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο τμήματος από την αρχή

Ετσι, όπως φανερώνουν τα παραπάνω, η κυρία Μπαζιάνα, εφόσον εκλεγεί, θα πρωτοστατήσει στο στήσιμο ενός τμήματος από την αρχή! Σήμερα, πρόεδρος του τμήματος είναι φυσικός, προερχόμενος από το Παιδαγωγικό Τμήμα.

Οι πιθανότητες εκλογής είναι συντριπτικά υπέρ της κυρίας Μπαζιάνα, καθώς ήδη έχει κατατεθεί στο εκλεκτορικό σώμα η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι ομόφωνα υπέρ της. Κάτι που φαίνεται βέβαια λογικό, καθώς η κυρία Μπαζιάνα μοιάζει όντως να είναι εκείνη με τα περισσότερα προσόντα. Οπως λένε καθηγητές ΑΕΙ που μίλησαν στα «ΝΕΑ», δεν ήταν πολλοί εκείνοι που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη θέση αυτή…

Η θέση του νεοεκλεγέντος επίκουρου καθηγητή (με το δεδομένο του ότι η βαθμίδα του λέκτορα έχει καταργηθεί) είναι μη μόνιμη σε πρώτη φάση, αλλά οδηγεί σε μονιμοποίηση μετά την πάροδο τριετίας. Η μονιμοποίηση αυτή μπορεί να αποτραπεί μόνο με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη, οπότε τα νεοεκλεγέντα νεότερα μέλη της πανεπιστημιακής «οικογένειας» ξέρουν ότι την πρώτη περίοδο της εκλογής τους είναι υποχρεωμένα να δείξουν καλή συμπεριφορά: να εμφανίζονται σε όλα τα μαθήματά τους, να συμμετέχουν κανονικά στα πανεπιστημιακά τους καθήκοντα, στις γενικές συνελεύσεις του τμήματός τους κ.λπ.

Για να γίνει το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτοδύναμο πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν μέλος ΔΕΠ στις βαθμίδες του καθηγητή ή του αναπληρωτή καθηγητή, κάτι που αναμένεται να προκύψει από τις «μετακινήσεις» που θα γίνουν σε αυτό, από τα δύο Γενικά τμήματά του στη Λάρισα και στον Βόλο.

Πότε θα εκλεγεί η θέση που διεκδικεί η Περιστέρα Μπαζιάνα

Το εκλεκτορικό τμήμα που θα κρίνει στις 13 του μήνα ποιος θα εκλεγεί τελικά στη θέση που διεκδικεί η κυρία Μπαζιάνα αποτελείται από 11 πανεπιστημιακούς που προέρχονται από όλη τη χώρα, ενώ στο επιστημονικό της αντικείμενο, δηλαδή την Πληροφορική, θεωρείται ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που ανέλαβε να μελετήσει τις υποψηφιότητες και να προτείνει μία εξ αυτών. Στην επιτροπή αυτή βέβαια συμμετέχει πανεπιστημιακός από το Πανεπιστήμιο Πειραιά που συμμετείχε προ τριετίας στην επιτροπή που έκρινε τις τηλεοπτικές άδειες επί υπουργίας του Νίκου Παππά, ένας καθηγητής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μία καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Το βιογραφικό της

Η Μπέττυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Ε.Μ.Π. το 2008. Από το 2014 εργάζεται στη ΣΗΜΜΥ και σήμερα υπηρετεί ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) σε αυτή.

Την περίοδο 2000–2002 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2002 συνεργάζεται επιστημονικά με το Ε.Μ.Π. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2015-2016 και 2016-2017 διατέλεσε έκτακτο διδακτικό προσωπικό και δίδαξε αυτοδύναμα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2016 διδάσκει αυτοδύναμα στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως διδακτικό προσωπικό βάσει του Π.Δ. 407. Από το 2017 διδάσκει ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επίσης, από το 2017 είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Πεκίνου, Κίνα (Beijing University of Post and Telecommunications).

Έχει περισσότερες από 55 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια με κριτές και κεφάλαια βιβλίων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr