Χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό του MIT για ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Γνωρίστε την ομάδα

Χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό του MIT για ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Γνωρίστε την ομάδα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η Βασιλική Καββαθά, o Λέανδρος Τσιώτος, η Αφροδίτη Κατσαούνη, η Νικολέτα Ευθυμιοπούλου, ο Νίκος Ντελκής, ο Θοδωρής Κοντογιάννης, η Ξένια – Άρτεμις Δούλκα, η Ελευθερία Μουστάκα, η Μαρία Γεροντοπούλου και η Αθηνά Μυλωνά, αποτελούν την iGEM Thessaly. Την πρώτη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έλαβε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM και κατέκτησε την πρώτη θέση. 

Χρυσό μετάλλιο κέρδισε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly, στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ στη Βοστώνη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας που προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 6.000 φοιτητές.


Στην πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό, η ομάδα των 10 φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το ερευνητικό της έργο με τίτλο «ODYSSEE», το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης, με κύριο στόχο την εφαρμογή του στις δομές υποδοχής προσφύγων της χώρας μας.

Η ελληνική συμμετοχή απέσπασε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε 375 ομάδες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το «ODYSSEE» διακρίθηκε ως το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία της διάγνωσης (Best Diagnostics Project) και κέρδισε υποψηφιότητες για τα ειδικά βραβεία καλύτερης υποστηριζόμενης επιχειρηματικότητας (Best Supporting Entrepreneurship) και καλύτερης ενσωμάτωσης του κοινωνικού παράγοντα στο έργο (Best Integrated Human Practices).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βοστώνη, οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες της αμερικανικής πανεπιστημιούπολης. Επιπλέον, η ομάδα επισκέφτηκε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος τη συνεχάρη και τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα της πόλης.

Ο διεθνής διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας iGEM προέκυψε ως ιδέα του πανεπιστημίου MIT. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της συνθετικής βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει τη βιολογία με τη μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βοστώνη και το συνέδριο του διαγωνισμού Giant Jamboree, η iGEM Thessaly είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο George Church και ο Eric Rubin, καθηγητές στο Harvard Medical School και School of Public Health, αντίστοιχα. Η ομάδα μοιράστηκε την επιτυχία της με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη κύριο Στράτο Ευθυμίου, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά και τη συνεχάρη για το έργο και την προσπάθειά της. Αφού τόνισε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων στην επιστημονική κοινότητα, ευχήθηκε στα μέλη της ομάδας ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο. Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η ελληνική ερευνητική υποδομή για τη Συνθετική Βιολογία «Omic-Engine» και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τις φαρμακευτικές εταιρείες ELPEN και Novartis Hellas.

Γνωρίστε την ομάδα

Βασιλική Καββαθά, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Λέανδρος Τσιώτος, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Αφροδίτη Κατσαούνη, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Νικολέτα Ευθυμιοπούλου, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Νίκος Ντελκής, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Θοδωρής Κοντογιάννης, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Ξένια – Άρτεμις Δούλκα, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Ελευθερία Μουστάκα, Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική

Μαρία Γεροντοπούλου, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Αθηνά Μυλωνά, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Supervisors

Κωνσταντίνος Ματθιόπουλος, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών, Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Τομέας Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr