Εξακολουθεί προκλητικά το κάπνισμα στο ΠΑΔΑ – Εμποδίζεται η φοίτηση ΑμεΑ

Εξακολουθεί προκλητικά το κάπνισμα στο ΠΑΔΑ - Εμποδίζεται η φοίτηση ΑμεΑ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Συνεχίζεται προκλητικά η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καταγγέλλει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ανδρέας Μπαρδάκης, μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα και Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ». 

Όπως τονίζει ο φοιτητής στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Εμποδίζομαι κι εγώ ο ίδιος να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο, ενώ πλέον αδυνατώ να το επισκέπτομαι για να παρακολουθήσω τα μαθήματα αφού κάθε φορά αισθάνομαι αδιαθεσία στην υγεία μου λόγω της κάπνας, αιτούμαι από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν αποτελεσματικά στη Διεύθυνση του Πανεπιστημίου».


Πιο αναλυτικά αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν υφίστανται αποτελεσματικά μέτρα ούτε για την εφαρμογή των Κανονισμών για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων, όπως επίσης και για τους φοιτητές, το προσωπικό και τους εισερχόμενους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αφού δημιουργείται πολύ συχνά το φαινόμενο του "άρρωστου κτιρίου" λόγω της τοξικότητας που δημιουργείται από το κάπνισμα μέσα στους χώρους αυτούς.

Αυτή η μόνιμη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής βάζει άμεσα σε κίνδυνο της υγείας τους τα άτομα με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, άτομα με αναπηρία, τις εγκυμονούσες και τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

Ειδικά στα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές δημιουργείται άνιση μεταχείριση αφού εμποδίζονται να κάνουν χρήση των κλειστών χώρων του Πανεπιστημίου χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο της υγείας τους. 

Στα παραπάνω άτομα ασκείται τέτοια μορφή βίας στο πρόσωπό τους που είναι αναγκασμένα για να προστατέψουν την υγεία τους να στερηθούν τα συνταγματικά αγαθά της Υγείας και της Παιδείας.

Κι επειδή εμποδίζομαι κι εγώ ο ίδιος να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο, ενώ πλέον αδυνατώ να το επισκέπτομαι για να παρακολουθήσω τα μαθήματα αφού κάθε φορά αισθάνομαι αδιαθεσία στην υγεία μου λόγω της κάπνας, αιτούμαι από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν αποτελεσματικά στη Διεύθυνση του Πανεπιστημίου - η οποία επιμένει προκλητικά, μπροστά σε όλες τις αρμόδιες αρχές, τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις δημοσιεύσεις τύπου, έως και την επίσκεψη καναλιού που κατέγραψε φοιτητές να καπνίζουν παντού, να αδιαφορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενημερώσει προσωπικό και φοιτητές, να τοποθετήσει φύλακες-επιστάτες, να απομακρύνει σταχτοδοχεία και να αναρτήσει απαγορευτικές πινακίδες, - έτσι ώστε να σταματήσει οριστικά κι επιτέλους αυτή η αντικοινωνική, απολίτιστη κι επικίνδυνη για την υγεία, κατάσταση, που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». 

κάπνισμα ΠΑΔΑ

κάπνισμα ΠΑΔΑ

Όπως αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ο φοιτητής έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας τον Γενικό Επιθεωρητή Σ.Ε.Υ.Υ.Π. και σε άλλους παραλήπτες περιγράφοντας πως το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους του Πανεπιστημίου συνεχίζεται προκλητικά παρεμποδίζοντας την είσοδο και την παραμονή στους πολίτες με σοβαρές παθήσεις, παραβιάζοντας επίσης και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας φοιτητών και εργαζομένων.

Θέμα: Εξακολουθεί προκλητικά το κάπνισμα στο ΠΑΔΑ (πρώην ΤΕΙ Πειραιά). 

Αγαπητοί κύριοι,

Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το Πανεπιστήμιο ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 12.09.2018, προκειμένου να συμμετάσχω σε εξεταστική. Τη συγκεκριμένη ημέρα διαπίστωσα τις συνηθισμένες παραβιάσεις στο κτίριο της σχολής μου, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, κτίριο Δ’, δηλαδή: Στο υπόγειο της σχολής και συγκεκριμένα στους πάγκους των φοιτητικών παρατάξεων που βρίσκονται ακριβώς έξω από τις πόρτες των αμφιθεάτρων, κάπνιζαν δύο άτομα.

Επίσης, στον 1ο όροφο η μυρωδιά του τσιγάρου ήταν έντονη. Αναγκάστηκα να φορέσω μάσκα προσώπου προκειμένου να τοιχοκολλήσω μερικές ακόμα αφίσες σχετικές με  αποτροπή σε παθητικό κάπνισμα.   Παρ’ όλα αυτά, μια φοιτήτρια που καθόταν σε πάγκο δίπλα μου δεν δίστασε να ανάψει τσιγάρο.

Η δεύτερη επίσκεψή μου ήταν την περασμένη Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, κατά τις 16.30’, προκειμένου να παραλάβω συγγράμματα από το κτίριο Β’, το οποίο φυσικά είχε έντονη μυρωδιά από τσιγάρο.  Κατευθύνθηκα προς τον μεγάλο διάδρομο που διασχίζει τα κτίρια Α, Β και Γ και με λύπη μου διαπίστωσα την παρουσία ενός κάδου με καπάκι σταχτοδοχείο, στο οποίο είναι εμφανείς οι στάχτες (επισυνάπτεται φωτογραφία), όπως επίσης ότι οι αφίσες που είχα τοιχοκολλήσει, με κοινωνικό μήνυμα αποτροπής από το παθητικό κάπνισμα, έχουν αφαιρεθεί όλες από πόρτες, τζάμια και τοίχους, καθώς επίσης έχει αφαιρεθεί κάθε πινακίδα απαγόρευσης καπνίσματος , από αυτές που έχουν αναρτηθεί από τη Διεύθυνση του Πανεπιστημίου.

Σε τόσους πολλούς διαδρόμους μπόρεσα να διαπιστώσω την παρουσία μόνο μιας αφίσας. Επίσης, περνώντας έξω από ένα εργαστήριο, που είχε ανοικτή την πόρτα του και λίγους φοιτητές μέσα, αντιλήφτηκα
έντονη τη μυρωδιά από καπνό τσιγάρου. 

Στη συνέχεια, επισκέφτηκα τη σχολή μου, δηλαδή το κτίριο Δ’ και διαπίστωσα έναν κύριο, γύρω στα εξήντα, ο οποίος βγήκε από αίθουσα εργαστηρίων με αναμμένο τσιγάρο στο χέρι. 

Στον πρώτο όροφο δεν υπήρχαν άτομα, λόγω της περασμένης ώρας, όμως μύριζε καπνός από τσιγάρο ενώ στο υπόγειο της σχολής υπήρχαν δύο ταψιά για σταχτοδοχεία επάνω στους πάγκους των παρατάξεων, όπου στον έναν κάπνιζε ένας κύριος κάνοντας χρήση του ταψιού.

Επίσης, με λύπη μου διαπίστωσα ότι από τις αφίσες που είχα κολλήσει οι περισσότερες έλλειπαν, είχαν μείνει πολύ λίγες. 

Τέλος, επισκέφτηκα το κτίριο Α, όπου βρίσκεται το μεγάλο κυλικείο της Πανεπιστημιούπολης 2, δίπλα ακριβώς στο εστιατόριο, διαπίστωσα ότι υπήρχαν άτομα που κάπνιζαν μέσα στο κτίριο Α, ενώ αφίσες απαγόρευσης καπνίσματος δεν υπήρχαν.

Ολοκληρώνοντας, εισήλθα στο κυλικείο όπου διαπίστωσα πολλά άτομα να καπνίζουν ανενόχλητα χωρίς το προσωπικό του κυλικείου να τους κάνει κάποια παρατήρηση.

Υ.Γ. Και στις δύο αυτές επισκέψεις δεν υπήρχε καμία παρουσία φύλακα/επιστάτη εντός των κτιρίων και των διαδρόμων, όπως και στις προηγούμενες δηλαδή.

Δεδομένου ότι:

1. Εκκρεμεί αναφορά που έχω υποβάλει στον Συνήγορο του Πολίτη από τις 27.04.2018, Αριθμός Υπόθεσης: 243971.

2. Μετά από αρκετές καταγγελίες, που έχω υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2017 κι εξακολουθώ, κι ενώ διαπιστώθηκαν παραβάσεις, χωρίς όμως να επιβληθεί πρόστιμο (!), έχει διαβιβαστεί 20σέλιδη ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ, με αρ. πρωτ. ΔΨ/989, 27/3/2018, προς ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, από το Υπουργείο Υγείας, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), Τομέας Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας, με την οποία επισημάνθηκαν προτάσεις προς το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), τις οποίες κάθε αρμόδιος και υπεύθυνος για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη και να τις εφαρμόσει , ως εξής:

«Ζ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ,  Η Διοίκηση του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα:

• Να μεριμνεί για την τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

• Να προβεί σε ενέργειες σε συνέχεια των υποδείξεων της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, αναφορικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 3730/2002, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 και του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α. με αρ. Γ.Π. οικ. 104720/2010 (ΦΕΚ 1315/τ.β’/25-08-2010).
ΟΙ Β. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΚΡΕΜΠΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, ΤΡΟΥΠΗ-ΚΟΚΟΥΤΣΗ 
ΕΙΡΗΝΗ» 

10.12.2018. Μέλος της διαδικτυακής ομάδας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
μας έστειλε τις παραπάνω φωτογραφίες που απεικονίζουν την κεντρική είσοδο του κτιρίου Ζ.
Διακρίνεται άτομο από το προσωπικό καθαριότητας να καπνίζει.

Με την υπ' αρ. πρωτ. 3258, 5.2.2018, η Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής είχε διαπιστώσει παράβαση στο ίδιο κτίριο, στο ίδιο σημείο, χωρίς όμως να επιβληθεί πρόστιμο, παρόλο που είχε ζητηθεί τότε.

Φροντίσαμε να αποκρύψουμε τα πρόσωπα προς σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. 

3. Στις 28.06.2018, στο «Αποτέλεσμα της αυτοψίας», με αρ. πρωτ. 2820, από την αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας επισημάνθηκε η ανάγκη αντικατάστασης των απαγορευτικών σημάνσεων που έχουν φθαρεί, απομακρυνθεί ή είναι καλυμμένες από άλλες αφίσες. 

4. Σύμφωνα με τον νόμο 3730/2008, Άρθρο 2, Διαδικασίες Ελέγχων – Πιστοποίηση παραβάσεων:

6. Για το πρόστιμο κριτήρια αποτελούν:

Β. η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων, 

Γ. η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να

φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

Δ. η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων καθώς και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες,

Ε. η μη συνεργασία του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου

ΣΤ. η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο.

5. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν υφίστανται αποτελεσματικά μέτρα ούτε για την εφαρμογή των Κανονισμών για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων, όπως επίσης και για τους φοιτητές, το προσωπικό και τους εισερχόμενους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αφού δημιουργείται πολύ συχνά το φαινόμενο του «άρρωστου κτιρίου» λόγω της τοξικότητας που δημιουργείται από το κάπνισμα μέσα στους χώρους αυτούς.

6. Αυτή η μόνιμη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστημιούπολη 2 (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) βάζει άμεσα σε κίνδυνο της υγείας τους τα άτομα με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, άτομα με αναπηρία, τις εγκυμονούσες και τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

7. Ειδικά στα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές δημιουργείται άνιση μεταχείριση και παραβίαση της κύρωσης της σύμβασης του ΟΗΕ, νόμος 4488/2017 αφού εμποδίζονται να κάνουν χρήση των κλειστών χώρων του Πανεπιστημίου χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο της υγείας τους. 

8. Στα παραπάνω άτομα ασκείται τέτοια μορφή βίας στο πρόσωπό τους που είναι αναγκασμένα για να προστατέψουν την υγεία τους να στερηθούν τα συνταγματικά αγαθά της Υγείας και της Παιδείας

κι επειδή εμποδίζομαι κι εγώ ο ίδιος να φοιτήσω στο Πανεπιστήμιο, ενώ
πλέον αδυνατώ να το επισκέπτομαι για να παρακολουθήσω τα μαθήματα αφού κάθε φορά αισθάνομαι αδιαθεσία στην υγεία μου λόγω της κάπνας,

αιτούμαι από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν αποτελεσματικά στη Διεύθυνση του Πανεπιστημίου - η οποία επιμένει προκλητικά, μπροστά σε όλες τις αρμόδιες αρχές, τις καταγγελίες, τα παράπονα και τις δημοσιεύσεις τύπου, έως και την επίσκεψη καναλιού1 που κατέγραψε φοιτητές να καπνίζουν παντού, να αδιαφορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενημερώσει προσωπικό και φοιτητές, να τοποθετήσει φύλακες-επιστάτες, να απομακρύνει σταχτοδοχεία και να αναρτήσει απαγορευτικές πινακίδες, - έτσι ώστε να σταματήσει οριστικά κι επιτέλους αυτή η αντικοινωνική, απολίτιστη κι επικίνδυνη για την υγεία, κατάσταση, που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 

«ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr