Διαμαρτυρία, φοιτητών, Νομικής Αθηνών, ΕΚΠΑ, τομέα, Διεθνούς, Δικαίου, επιβολή, διδάκτρων Διαμαρτυρία φοιτητών της Νομικής Αθηνών στον τομέα Διεθνούς Δικαίου ενάντια στην επιβολή διδάκτρων

Διαμαρτυρία φοιτητών της Νομικής Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον τομέα Διεθνούς Δικαίου ενάντια στην επιβολή διδάκτρων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν φοιτητές της Νομικής στον τομέα Διεθνούς Δικαίου στην οδό Σίνα, ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στις σπουδές τους. 

Η συγκεκριμένη δράση ήταν απόφαση του σχήματος της ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ εαακ από κοινού με το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας προκειμένου να αναδείξουν την αντίθεση του φοιτητικού συλλόγου στην επιβολή διδάκτρων, μέτρο το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά φέτος με αιτιολογία την υποχρηματοδότηση και άρα την αδυναμία να στηρίξει η ίδια η σχολή το ΠΜΣ. Ο προϋπολογισμός δικαιολογεί 60.000 ευρώ τα οποία μεταφράζονται σε 1.200 ανά φοιτητή αφού παίρνει 50 κάθε χρόνο, και υπήρχε μια ρήτρα για κοινωνικά κριτήρια τα οποία όμως θα αντισταθμίζονταν από εργασία στο εσωτερικό του τομέα, το οποίο βέβαια ο πρόεδρος του τομέα δικαιολόγησε λέγοντας πως απλά θα κάνουν επιτηρήσεις αλλά γενικά το άφησε μετέωρο. Η απόφαση του τομέα πάρθηκε σε σύγκλητο 21/07 για την οποία όπως αναφέρουν οι φοιτητές δεν ενημερώθηκε ποτέ κανείς. 


Ο ΦΣ έχει πάρει σειρά αποφάσεων και από ΔΣ και από ΓΣ ενώ  έχει πραγματοποιήσει δεκάδες κινητοποιήσεις που αντιτίθενται σε αυτή την κατεύθυνση ζητώντας διαφάνεια ως προς τη δικαιολόγηση του ποσού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών το μόνο που εισέπρατταν σαν απάντηση ήταν ότι κανείς δεν είναι αρμόδιος για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Διαβάστε την ανακοίνωση του σχήματος ΡΑΠΑΝ – ΣΑΦΝ όπως στάλθηκε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Μετά την πρώτη άκαρπη προσπάθεια ο αναρμόδιος (!) κύριος Μαραβέγιας έγινε "αρμόδιος διαμεσολαβητής" της σύσκεψης των πρυτανικών αρχών, που δεν καταδέχτηκαν καν να βρεθούν με τον φοιτητικό μας σύλλογο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποφάσισαν να κάνουν πάλι τον φοιτητικό σύλλογο μπαλάκι μεταξύ τομέα και πρυτανείας για να μην πάρουμε απαντήσεις για τίποτα! και επειδή δε διαχωρίζονται τα μόνα που ο ΦΣ μπόρεσε να αποσπάσει είναι τα εξής:

1) κοινωνικά κριτήρια για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των διδάκτρων, με ταυτόχρονη όμως υποχρέωση παροχής αμισθί εργασίας. Ας δούμε το εξής εδώ. Κοινωνικά κριτήρια τα οποία όμως ανακοινώνεται ότι θα υπάρχουν (α) δύο μήνες αργότερα από την έναρξη των δηλώσεων και (β) χωρίς καμία διαφάνεια

2) αδυναμία αυτοχρηματοδότησης του ΠΜΣ το οποίο έχει 60.000 ευρώ προϋπολογισμό. δύο ερωτήσεις στο σημείο αυτό. i) αν τα κοινωνικά κριτήρια εφαρμοστούν, το υπόλοιπο του προϋπολογισμού πώς θα χρηματοδοτηθεί; ii) γιατί ο προϋπολογισμός δεν κοινοποιείται σε κανέναν, παρά μόνο δίνονται απαντήσεις τύπου "δεν είμαι λογιστής εγώ, δεν γνωρίζω" 

3) Σε συνέχεια του παραπάνω ..."30.000 ευρώ του προϋπολογισμού θα πάνε σε πληρωμή των ταξιδιών επώνυμων καθηγητών του εξωτερικού, γιατί πρέπει να αναβαθμιστεί η φήμη της Νομικής και δεν μπορούμε να μην πληρώσουμε 1.500 ευρώ για τη Μ.Βρετανια". Μάλλον σε μια εποχή που η υποχρηματοδότηση αποτελεί δικαιολογία για να κόβονται όλο και περισσότερες παροχές (σίτιση, στέγαση), που μεγάλο κομμάτι των φοιτητών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κόστος των σπουδών, είναι μάλλον υποκριτικό να δίνονται υπέρογκα ποσά. Λες και η φήμη του μεταπτυχιακού αφορά μόνο τους καθηγητές, και όχι το αν οι ίδιοι οι φοιτητές θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτό και κατά πόσο θα υπάρχει μετά επαγγελματική αποκατάσταση!

4) στο αίτημα του ΦΣ να αποκτήσει πρόσβαση στον προϋπολογισμό και στο ποια θα είναι κριτήρια, δόθηκαν οι τρεις ακόλουθες απαντήσεις. α/ "δε γνωρίζω, πηγαίνετε στον πρύτανη, δεν είμαι λογιστής [Χ.Παμπούκης, διευθυντής τομέα Διεθνούς] β/ "δεν γνωρίζω, είναι ευθύνη του τομέα [Μαραβέγιας, αντιπρύτανης διοίκησης] γ/ πηγαίνετε στον τομέα να τα πάρετε, θα σας τα δώσουν, μεσολάβησα εγώ ο ίδιος! [ξανά Μαραβέγιας]

Μάλλον μας κοροϊδεύουν! Ο Φοιτητικός Σύλλογος πρέπει να υπερασπιστεί μια σειρά αποφάσεις του μαζί με την τελευταία για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης! Πρέπει να συνεχιστεί και να εγγυηθεί με κάθε τρόπο πως αυτό το μέτρο θα παρθεί πίσω και δε θα επιβληθεί σε κανέναν άλλο τομέα!»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr