ΕΚΠΑ, Ελένη Μαντζουράνη,Επιτέθηκαν, μαθήματος, καθηγήτρια, ΕΚΠΑ Επιτέθηκαν εν ώρα μαθήματος σε καθηγήτρια του ΕΚΠΑ [φωτό]

Επιτέθηκαν εν ώρα μαθήματος σε καθηγήτρια του ΕΚΠΑ [φωτό]

Επίθεση, την ώρα του μαθήματος, δέχθηκε η Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και Μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ Ελένη Μαντζουράνη.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος σύμφωνα με το esοs με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για επίθεση “ από θρασύδειλους «αγνώστους», μέλη Παν/κής κοινότητας και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που νέμονται τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο”.


Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιδρύματος “τα άτομα αυτά διέκοψαν την Τρίτη το πρωί 6 Οκτωβρίου τη διδασκαλία του μαθήματος της κ.Μαντζουράνη, της επιτέθηκαν, την απείλησαν ανοικτά και χωρίς κανένα ενδοιασμό και, εν συνεχεία, την κράτησαν δια της βίας στο γραφείο της επί δύο σχεδόν ώρες με ύβρεις και απειλές, ακόμα και για τη σωματική της ακεραιότητα”.

Δείτε ΕΔΩ την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Το Συμβούλιο Ιδρύματος, καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκρατίας οι οποίες στοχεύουν στην παρεμπόδιση της ελευθερίας του λόγου και πράξεων και αναμένει ότι:

- οι Πρυτανικές Αρχές δεν θα παραμείνουν αμέτοχες και θα καταδικάσουν δημοσίως την επίθεση αυτή και κάθε σχετική ενέργεια των γνωστών μειοψηφιών ενάντια στην ελεύθερη βούληση, θα διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και θα επιβάλουν τις κυρώσεις που επισύρουν τέτοιες πράξεις, και

- η Πανεπιστημιακή κοινότητα, καθηγητές και φοιτητές, θα καταδικάσει το συγκεκριμένο γεγονός, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές αρχές και αξίες.

Η θέση της ΚΙΠΑΝ (ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ)

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη λεκτική και σωματική βία που δέχτηκε η συνάδελφος καθηγήτρια Ελένη Μαντζουράνη, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και μέλος του ΣΙ του ΕΚΠΑ, από μια ομάδα ‘αγνώστων’ μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και εξωπανεπιστημιακών ‘αλληλέγγυων’ στοιχείων, που ‘νέμονται’ τα τελευταία χρόνια το Ίδρυμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ).

Τα άτομα αυτά, την Τρίτη το πρωί 6 Οκτωβρίου, αφού διέκοψαν βίαια τη διδασκαλία του μαθήματος της κ. Μαντζουράνη, της επιτέθηκαν, την απείλησαν ευθέως και χωρίς κανένα ενδοιασμό και, εν συνεχεία, την κράτησαν δια της βίας στο γραφείο της επί δύο σχεδόν ώρες, συνεχίζοντας να εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της ακόμα και για τη σωματική της ακεραιότητα, τώρα αλλά και στο μέλλον. Η βιαιότητα των ενεργειών μάλιστα συνεχίστηκε αμείωτη ακόμα και όταν προσήλθε στο χώρο η Κοσμήτορας της οικείας Σχολής.

Πράξεις αυτής της μορφής, που τελούνται τόσο συχνά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε φτάνουν στο σημείο να θεωρούνται «φυσικές», αποπνέουν πολιτικό πολιτισμό των παρακρατικών των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60, από τον οποίο πολλά υπέφερε ο λαός και η χώρα. Για τη διαμόρφωση αυτής της άθλιας και επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί -ειδικά τα τελευταία χρόνια- οι ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος, των νυν αλλά και των πρώην συνιστωσών του, είναι τεράστιες.

Η ΚΙΠΑΝ, θεωρεί αυτονόητο και αναμένει ότι:

  • το κυβερνών κόμμα και τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία επιτέλους θα ασχοληθούν σοβαρά και με την απαιτούμενη συναίσθηση της τραγικότητας μέσα στην οποία λειτουργούν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση οι διδάσκοντες σε ορισμένα Πανεπιστήμια και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος,
  • οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής θα παρέμβουν ενεργά και άμεσα, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα, θα διερευνήσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα επιβάλουν τις κυρώσεις που επισύρουν τέτοιες πράξεις. Θεωρούμε προφανές ότι θα έχουν ήδη προβεί στην καταδίκη δημοσίως της επίθεσης αυτής και κάθε σχετικής ενέργειας των γνωστών μειοψηφιών ενάντια στην ελεύθερη έκφραση και δράση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,
  • η Πανεπιστημιακή κοινότητα, τα θεσμικά της όργανα, καθηγητές και φοιτητές, θα καταδικάσουν το συγκεκριμένο γεγονός, περιφρουρώντας τις στοιχειώδεις ακαδημαϊκές αρχές και αξίες, την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, καθώς και την εφαρμογή των Νόμων μέσα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης: 

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr