Έληξε η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Έληξε η κατάληψη, εκκενώθηκε η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ - Αναλυτικές πληροφορίες!

Έληξε η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έληξε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από 19 ημέρες και μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται περιμετρικά του κτηρίου. 


Η αστυνομία κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να αποχωρήσουν, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, παρουσία εισαγγελέα, και ξεκίνησε η επιχείρηση.

Οι 14 αντιεξουσιαστές -επτά γυναίκες και επτά άνδρες- που παρέμεναν στο κτήριο, οδηγήθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας με χειροπέδες. Και οι 14 συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας γνωστός αντιεξουσιαστής και συνεργός του Παλαιοκώστα, που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής του βιομήχανου Μυλωνά.

Επίσης, τέσσερις συλλήψεις έγιναν έξω από το κτήριο το βράδυ της Πέμπτης, ενώ άλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής στα Εξάρχεια για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. 

Στους χώρους της Πρυτανείας βρίσκονται ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διοικητικοί υπάλληλοι και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον έλεγχο που έγινε δεν διαπιστώθηκαν καταστροφές στο κτήριο.

Όση ώρα ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας, ομάδα νεαρών είχε συγκεντρωθεί έξω από το ΕΚΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους αντιεξουσιαστές.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας ΕΚΠΑ για την λήξη της κατάληψης

Οι Πρυτανικές Αρχές ευχαριστούν την ελληνική κοινωνία και πολιτεία για τη σταθερή στήριξή τους στις προσπάθειες αποκατάστασης της λειτουργίας της κατειλημμένης Πρυτανείας του Ε.Κ.Π.Α.

Κύριο μέλημά μας είναι πλέον η επείγουσα επαναλειτουργία όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ιδρύματός μας, που επιτελούν βασικό έργο στην κατοχύρωση και προώθηση του αγαθού της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας στη χώρα μας.

Είναι ευρύτερα σημαντικό να διαφυλάσσονται και να παραμένουν σε ουσιαστική δημόσια λειτουργία τα κτήρια της νεοκλασσικής Αθηναϊκής Τριλογίας, ενός σπουδαίου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς του Έθνους μας και εμβληματικού κοσμήματος της πρωτεύουσας του Ελληνισμού.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr