Από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν να κάνουν μάθημα 10.000 φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Σε ομηρεία συνεχίζουν να βρίσκονται για 5η ημέρα πάνω από 10.000 φοιτητές της Νομικής Σχολής της Αθήνας, οι οποίοι έχουν να κάνουν μάθημα στα αμφιθέατρα από την προηγούμενη Πέμπτη εξαιτίας της κατάληψης που είναι σε εξέλιξη από μία ομάδα περίπου 80 αντιεξουσιαστών.

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων, όπως η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) και τα ΕΑΑΚ, βρέθηκαν χθες το πρωί έξω από το κτίριο της Νομικής μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας τον κόσμο για τις θέσεις τους, ζητώντας ταυτόχρονα τον τερματισμό της κατάληψης.

Παρά το γεγονός ότι ένα κομμάτι των φοιτητών των συγκεκριμένων παρατάξεων θεωρεί πως κάποια από τα αιτήματα των καταληψιών μπορεί να είναι δίκαια (αφορούν σε φυλακισμένους απεργούς πείνας, απελευθέρωση συγγενών φυλακισμένων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» κ.λπ.), ωστόσο διαφωνούν με την κατάληψη.


«Η παρούσα κατάληψη προτάσσει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το άσυλο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κινηματική. Στην πραγματικότητα υπονομεύει την προσπάθεια που γίνεται για ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς και για αποκατάσταση του ασύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΑΡΕΝ Νομικής.

Οι φοιτητές της ΑΡΕΝ κάνουν λόγο μάλιστα για σκλήρυνση της στάσης των ατόμων που συμμετέχουν στην κατάληψη «με απειλές, τραμπουκισμούς, βανδαλισμό των κτιρίων του περίγυρου της σχολής, παραβίαση γραφείων εντός του κτιρίου και κάψιμο βιβλίων». Προσθέτουν πως τάσσονται ενάντια σε πρακτικές που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν την υπονόμευση του ασύλου, εναντιώνονται σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση και ζητούν τον τερματισμό της κατάληψης.

Ενα από τα σχήματα των ΕΑΑΚ (αντινομία), με χθεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει πως «σε ένα καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης όπου η οποιαδήποτε πολιτική δράση μπορεί να στοχοποιηθεί ως οιονεί ?τρομοκρατία? (βλ. τρομονόμο 187Α) δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίζουμε τα αιτήματα των απεργών πείνας για επανακατοχύρωση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών και άρση του σωφρονιστικού μεσαίωνα».

Προσθέτουν πως «στα πλαίσια της προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου βανδαλισμοί και πρόκληση κάθε είδους υλικών ζημιών προφανώς και μας βρίσκουν αντίθετους. Ομως η εισαγγελική εντολή για επέμβαση στη Νομική με τα ΜΑΤ δεν παύει να είναι μορφή καταπάτησης του ασύλου».

Από την πλευρά του πανεπιστημίου υποστηρίζεται πως οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές έχουν αυτήν τη στιγμή στα χέρια τους όλα όσα χρειάζονται για να επιληφθούν της κατάστασης, κάνοντας αναφορά στις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Εισαγγελία για καταστροφές.

Αδιαφορία και αποχή

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης υποστήριξε ότι «είναι πολύ ανησυχητικό ότι ενώ για 5η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, τα αρμόδια όργανα αδιαφορούν και ανέχονται μία τόσο κατάφωρα παράνομη κατάσταση». Πρέπει, προσθέτει ο κ. Φορτσάκης, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την απόδοση του χώρου στους καθηγητές και τους φοιτητές και πρέπει να διασφαλιστεί εφεξής αποτελεσματική φύλαξη».

Στο θέμα παρενέβη και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση, μιλώντας για ολιγωρία. «Η κυβέρνηση περιμένει οι καταληψίες να αποχωρήσουν μόνοι τους, προφανώς χωρίς να λογοδοτήσει κανείς για τους βανδαλισμούς και χωρίς κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα συνήθη "θύματα" που είναι οι φοιτητές... καμία προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος, καμία αγωνία για τα χαμένα μαθήματα, καμία φροντίδα για αυτό που λέγεται σεβασμός στον δημόσιο χώρο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr