Το πρώτο ανοιχτό δια ζώσης μάθημα στο Τμήμα ΙΦΕ του ΕΚΠΑ

Το πρώτο ανοιχτό δια ζώσης μάθημα στο Τμήμα ΙΦΕ του ΕΚΠΑ

Την Τετάρτη 14/04/2021 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ανοιχτό μάθημα έξω από το προαύλιο του ΙΦΕ (Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ). Συζητήθηκε το έργο του Thomas Kuhn με εστίαση στην ιστοριογραφική ανασκόπηση των επιστημονικών επαναστάσεων, σε συνάρτηση με τη μελέτη της πολιτικής επίδρασης του έργου της  Rachel Carson για τη χρήση του DDT.

Η ανακοίνωση των φοιτητών:


Η ετεροχρονισμένη και λησμονημένη συνύπαρξη, μας υπενθύμισε την ψυχοπολιτική σημασία της συλλογικής εμπειρίας και του συνδιαμορφωμένου από κοινού λόγου επί της πραγματικότητας που βιώνουμε. 

Τρέξαμε την εκδήλωση επανοικειοποιούμενες έναν ζωτικό για εμάς χώρο, του οποίου η φυσιογνωμία  βλέπουμε να αλλάζει δραστικά το τελευταίο διάστημα. Στεκόμαστε  κριτικά αντίθετες στην αέναη παράταση των συνθηκών εκτάκτου ανάγκης, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας, όσο και στην επερχόμενη εφαρμογή του νομοσχεδίου για την παιδεία. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε την αξιοποίηση των δομών που θα επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις σχολές όλες και όλοι με ασφάλεια· αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη συγκρότηση σώματος αστυνομίας, την εγκαθίδρυση πρακτικών ελέγχου, και την κατ’ επέκταση μεταμόρφωση των Πανεπιστημίων σε αποστειρωμένα πεδία παραγωγής μιας αποξενωμένης από εμάς γνώσης. 

Αντίκρυ στην πειθάρχηση, δημιουργούνται εστίες ανταλλαγής, συνομιλίας και πολιτισμού. Όσο η παρουσία κι οι φωνές μας αναδιατάσσουν τα όρια και αναπλάθουν τους χώρους του πανεπιστημίου, αυτό θα παραμένει ανοιχτό, διατηρώντας αναλλοίωτο τον καθολικά προσβάσιμο και δημοκρατικό χαρακτήρα του.

Μέσω της επιστροφής  στον δημόσιο χώρο, αισθανθήκαμε να ανανοηματοδοτούνται δυνατότητες του συνυπαρχειν που δεν έχουν ως τώρα εξερευνηθεί. Η διασταύρωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με την καθημερινή ενέργεια του πολίτη, καθιστά το Πανεπιστήμιο εστία ζωτικότητας, οργανικό και αναπόσπαστο στοιχείο του τοπικού πολιτισμού. 

Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  δια ζώσης, και αναμεταδίδοντας τις εκδηλώσεις διαδικτυακά προκειμένου να μην κινδυνεύσει ή αποκλειστεί κανείς και καμία, τα ανοιχτά μαθήματα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται τα σύνορα και τις δυνατότητες του πανεπιστημιακού χώρου. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr