Τι αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, 11/12, γενική συνέλευση. Στην συνέλευση σύμφωνα επικράτησε το πλαίσιο του ΕΑΑΚ το οποίο έχει ως εξής:

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής με νέα αγωνιστική του απόφαση μπήκε ξανά σε αγωνιστική τροχιά εν όψει και της αντιδραστικής τομής, που επιχειρεί η κυβέρνηση με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται πακέτο με νέα μέτρα και νέο μνημόνιο, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Είναι ώρα για αγώνες, όχι για προεδρική και εκλογική αναμονή!


Η νίκη του Νίκου Ρωμανού, να γίνει νίκη όλης της νεολαίας και των εργαζομένων ! Δεν σταματάμε εκεί, συνεχίζουμε στον αγώνα για τις ανάγκες μας για μόρφωση - εργασία - ελευθερίες !

Αποφασίζουμε:

-Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 12/12 στις 12 στου Ζωγράφου με συγκέντρωση στην πύλη του 608

-Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους Σύρους πρόσφυγες και το Κομπάνι, εντός της σχολής και εξώστρεφη δράση του ΦΣ στη γειτονιά πέριξ της Πανεπιστημιούπολης με καλάθι αλληλεγγύης

-Συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τους Σύρους πρόσφυγες το Σάββατο 13/12 στις 2

-Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για το Ν. Ρωμανό

-Συμμετοχή στην κινητοποίηση για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο 13/1 στις 16.30 στο Καβούρι

-Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τους διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους

-Συνδιοργανώνουμε σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΦΣ και συμμετέχουμε στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη 17/12 και στην παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

-Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 16/12

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Το τελευταίο διάστημα που ζούμε μέσα στην περίοδο της δομικής κρίσης του καπιταλισμού διεξάγεται ένας γιγάντιος αγώνας μεταξύ των άρχουσων τάξεων και των υποτελών τάξεων.Εκφάνσεις αυτής της σύγκρουσης θα μπορορούσε να παρατηρήσει κανείς ειδικά τις τελευταίες μέρες.Από τη μία πλευρά έχουμε τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύντάγμια. οι οποίοι ζητούν να τους χορηγθεί άσυλο προκειμένου να μεταβούν στην Ευρώπη.Την ίδια περίοδο ο απεργός-:πείνας Νίκος Ρωμανός φτάνοντας σχεδόν στον θάνατο κατάφερε να κερδίσει το αυτονόητο δικαϊωμά του στην εκπαιδευτική άδεια αν και ακόμα και αυτό το κέρδισε με σκληρό αγώνα.Η λύση που βρέθηκε είναι να παρακολουθήσει τηλεμαθήματα και μετά να φοράει κάποιο βραχιολάκι το οποίο θα επιτρέπει την επιτήρησή του για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε άδεια.Είναι βέβαια ανοιχτό διακύβευμα να μην επιτρέψει το κίνημα τέτοια βραχιολάκια να μην εξαπλωθούν σε αποφυλακισμένους ή άλλες κοινωνικές ομάδες αφού θα πρόκειται για νια κατεξοχήν στοχοποίησηή τους.Επίσης την 6ι Δεκέμβρη έγινε μια μεγάλη διαδήλωση μνήμης για τον Α.Γρηγορόπουλου η οποία συνδέθηκε με το αίτημα του Ν.Ρωμανού.Παρά την καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές-κυρίως της απογευματινής πορείας- το παρακράτος λειτούργησε φανερά προσπαθώντας είτε να σπάσει καταλήψεις όπως της ΓΣΕΕ είτε να δημιουργήσει ένταση με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μαγαζί της Θεσσαλονίκης όπου παρακρατικοί έβαλαν φωτιά προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια νέα "Μαρφίν" καθώς μέσα στο μαγαζί βρισκόταν κόσμος.Ευτυχώς οι διαδηλωτές αντέδρασαν ψύχραιμα απεγκλοβίζοντας τους ανθρώπους από το μαγαζί.

Ο ηρωικός αγώνας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε απέναντι σε μια ανάλγητη εκδικητική κυβέρνηση νίκησε! Οι ρωγμές που δημιούργησε στην κυβέρνηση, που μέχρι τελευταία στιγμή διατεινόταν ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Θεός να κατέβει, ο Ρωμανός δεν θα πάρει άδεια», πρέπει να σημάνουν την αρχή του τέλους τους! Απ' τον αγώνα του Ρωμανού, πρέπει να βγούμε κερδισμένοι συνολικά ως νεολαία και να εντείνουμε τον αγώνα μας για ελευθερίες και δικαιώματα. Η στάση της κυβέρνησης όμως στο ζήτημα του Ρωμανού όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν τυχαία. Δεν πρόκειται για αναλγησία γενικά. Αλλά για μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τη νεολαία και την αγωνιζόμενη κοινωνία για μια ακόμη φορά.

Η κυβέρνηση ΝΔ — ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την εμπέδωση και κλιμάκωση των μνημονίων και της βαρβαρότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακήρυξη για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 17/12 αποτελεί μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει τη δυνατότητά της να συνεχίσει την εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας, την πολιτική της καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την πολιτική των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής.Ο αγώνας λοιπόν, για την ανατροπή της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σημαντικός αφού ανοίγεται μία πιθανότητα να τελειώνουμε με αυτές τις πολιτικές που υπονομέυουν τις ζωές μας.Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε πως όποια κι αν είναι η εξέλειξη της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας το φοιτητικό κίνημα μαζί με τα υπόλοιπα κονωνκά κινήματα θα πρέπει να δώσει έναν αέναο αγώνα για τα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην εργασία ή στην απεργία.Η πάλη απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν δε γίνεται με την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι συνεχής και μπορεία να είναι αποτελσματικός μόνο αν χτίσουμε κινήματα που να λειτουργούν δημοκρατικά ξεφεύγωντας από παλιές λογικές ελέγχου και χειραγώγησης,που να είναι μαζικά αλλά κυρίως κινήματα που να μπορούν να συνεργάζονται και να κάνουν τους στόχους τους υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, δικαιώματα και οι ελευθερίες μας βρίσκονται υπό συνεχή διακύβευση και αυτό συνέχει ολόκληρη την

Το πανεπιστήμιο, βεβαίως, δεν ξεφεύγει καθόλου από την γενική γραμμή των κυρίαρχων πολιτικών. Την ώρα που αυτό υποχρηματοδοτείται και υποστελεχώνεται, διευρύνοντας τα πεδία εκμετάλλευσης για τις εργολαβίες και τον εργασιακό τους μεσαίωνα (σεκιούριτι, καθαρισμός), η κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή του εσωτερικού εχθρού, θέλοντας να στρέψει την κοινωνία εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών-τριων και να νομιμοποιήσει την επιχειρούμενη διάλυση του δημόσιου, δωρεάν και μαζικού Πανεπιστημίου. Ενώ το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε «έκτακτη ανάγκη», η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά όσον αφορά το ΕΚΠΑ φαίνεται πως εν πολλοίς έχει βρει ως κέντρο τον νέο πρύτανη, Θ. Φορτσάκη. Από την αυταρχική και αντιδημοκρατική διοίκηση του ΕΚΠΑ, μέχρι τον αποκλεισμό των σχολών της ΝΟΠΕ από τα ΜΑΤ και τον ξυλοδαρμό φοιτητών και την προσπάθεια για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και συλλογικών διαδικασιών, η νέα διοίκηση προσπαθεί με ένα "δόγμα σοκ" να επιβάλει μια νέα κατάσταση εντός του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση και το υπουργείο προωθούν με τον πιο επιθετικό τρόπο τις πολιτικές διάλυσης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και της διαγραφής της δυνατότητας των φοιτητών να αγωνίζονται συλλογικά και έχουν βρει στο πρόσωπο του Φορτσάκη τον καλύτερο εκφραστή αυτής της λογικής. Μέσω της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης (νέος Οργανισμός, διαγραφές, όριο σποιιδών, πειθαρχικά) προωθείται ένα Πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, που αποκλείει τη συλλογική έκφραση του πολιτικού και καταργεί κάθε ελευθερία. Κόντρα λοιπόν στον νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό η νεολαία οφείλει να αναδείξει την ανάγκη για δημοκρατία και να αξιοποιήσει δημιουργικά την οργή της έναντι της βαρβαρότητας.

Οι αιχμές της επίθεσης στα Πανεπιστήμια

Το μέτρο των διαγραφών

Οι διαγραφές, εκτός του ότι θα πετάξουν 180.000 συμφοιτητές μας από το πανεπιστήμιο εντελώς άδικα και χωρίς κανένι. λόγο, έρχονται να κατοχυρώσουν το V+2/φοίτησης για κάθε φοιτητή στα ν+2 χρόνια. Αυτό αποσκοπεί σε μια ριζική μείωση του χρόνου που θα έχουν στη διάΟεσή τους οι φοιτητές να κοινωνικοποιηθούν και να πολιτικοποιηθούν, να είναι σε θέση να καθορίζουν αυτοί τον ρυθμό σπουδών τους και να είναι κριτικά σκεπτόμενοι και με συλλογικές αναπαραστάσεις.Εν τέλει, ο στόχος είναι να κτίσουν την ταυτότητα του εντατικοποιημένου και πειθαρχημένου φοιτητή και αυριανού εργαζόμενου, ο οποίος θα είναι υπάκουος και δεν θα αγωνίζεται. Το μέτρο αυτό, εαν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους ενεργούς φοιτητές να σπουδάσουν μέσα στο προβλεπόμενο όριο με βάση τα προγράμματα σπουδών.

Ταυτόχρονα, οι διαγραφές έρχονται να πετάξουν εκτός πανεπιστημίου τους μια και καλή τους φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται και να εμπεδώσει ένα νέο καθεστώς, στο οποίο η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μεγάλο μέρος της νεολαίας .Έτσι θα οδηγήσουν στις σχολές δια βίου μάθησης και τα διάφορα κέντρα επανακατάρτισης που θα προσφέρουν fast track προγράμματα σπουδών όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διασπώνται σε τίτλους επανακατάρτισης, με αποτέλεσμα να κυνηγούν συνεχώς νέα προσόντα για τον ατομικό τους φάκελο χωρίς καμία δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Τέλος, οι διαγραφές, σε σύνδεση με τις απολύσεις διοικητικών και τις ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ δημιουργούν ένα πλήθος τμημάτων χωρίς προσωπικό και μικρό αριθμό φοιτητών, εύκολο στόχο στις συζητήσεις για συγχωνεύσεις (βλ «σχέδιο Αθηνά II»)

Οργανισμός: ένας γνωστός από τ« παλιά...

Ο Οργανισμός του ιδρύματος που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, είναι ακριβώς εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θεσμοθετεί ως πράξη τις διαγραφές φοιτητών. Είναι επίσης ο βασικός μοχλός της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης , καθώς θεσμοθετεί την διάσπαση και απαξίωση των πτυχίων μας και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων, την περαιτέρω πειθάρχηση και εντατικοποίηση του φοιτητικού σώματος, την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, μέσω των εργολαβιών και των ανώνυμων εταιριών,την συγχώνευση-κατάργηση σχολών και τμημάτων. Τέλος, περιγράφει όλο το αντι-δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας για τα Παν/μια που προσπαθεί να εμπεδωθεί, με την αναίρεση των Φ.Σ και την δυνατότητα των φοιτητών να εκφράζονται συλλογικά. Σε αυτό το "πλαίσιο δεν πρέπει και να γίνει δεκτή καμία λύση του ζητήματος των διαγραφών που να προϋποθέτει συζήτηση-ψήφιση των Οργανισμών. Να αποτρέψουμε οποιαδήποτε διαδικασία συγκρότησης και άμεση απόσυρση του προσχεδίου που έχει ψηφιστεί.

security-Καθαρισμός-Φοίτητική μέριμνα: Προς ένα άλλο Πανεπιστήμιο

Αρχικά, ένα χρόνο μετά τις απολύσεις των εργαζομένων στις επιστασίες, το ΕΚΠΑ «γέμισε» τα κενα προσλαμβάνοντας εταιρία δεοαπίγ, δίνοντας μάλιστα 2,7 εκατ. ευρώ ενώ άλλες λειτουργίες του καταρρέουν (βλ καθαριότητα). Γίνεται έτσι ένα πρώτο βήμα για την πολυ-διαφημισμένη συγκρότηση εσωτερικής «αστυνόμευσης» στις σχολές, που θα μπορούν να επιτηρούν την φοιτητική καθημερινότητα και θα τιμωρούν όσους δεν πειθαρχούν.

Ειδικά στην Φιλοσοφική, το αποτέλεσμα τις λογικής των εργολαβιών φαίνεται στο ζήτημα της καθαριότητας. Με τις καθαρίστριες απολυμένες εδώ και 10 μήνες, με το υπουργείο και τα όργανα του πανεπιστημίου να κωλυσιεργούν για την επαναπρόσληψη και αποζημίωσή τους αλλά και για την καθαριότητα των σχολών, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η ίδια συνθήκη επικρατεί και στις φοιτητικές παροχές. Το πανεπιστήμιο, σε μια συνθήκη μειωμένης χρηματοδότησης, αντί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα κ.τ.λ, συνάπτει συμβάσεις με εργολάβους, οι οποίοι και κερδοσκοπούν πάνω σε αυτές τις παροχές που το φοιτητικό κίνημα έχει κατακτήσει με σκληρούς αγώνες. Έτσι αφενός στη σίτηση μπαίνουν οικονομικά κριτήρια, ενώ στην στέγαση η μέριμνα είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και μεθοδεύεται η είσοδος ενοικίων μέσω των πολιτικών συνεχούς υποχρηματοδότησης.

Οι εργολαβίες αποτυπώνουν με τον πιο απτό τρόπο τη διάλυση του δημοσίου-δωρεάν πανεπιστημίου και την εισβολή της ιδιωτική πρωτοβουλίας εντός του, με την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους υπαλλήλους και την κερδοφορία των εργολάβων εις βάρος των φοιτητών. Αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη το πανεπιστήμιο να λειτουργεί με σταθερές θέσεις και σχέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Οφείλουμε να αναδείξουμε τα δικά μας προτάγματα, γιατί την ώρα που ο κυρίαρχος υλοποιεί ένα όραμά του, είναι υποχρέωση των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας να αντιπαραθέτουν το δικό τους όραμα. Το εργατικό, το φοιτητικό κοινωνικά, λοιπόν, κινήματα οφείλουν να παλέψουν για την ανατροπή και να μην κάνουν πίσω μπροστά στην εδραίωση, φόβου. Να οργανώσουμε τους αγώνες μας στη βάση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, προκειμένου να μπορούν να,ώνουν να είναι νικηφόροι, να ανατρέπουν το υπάρχον και να ανοικοδομούν το νέο.

Να κάνουμε την αρχή οι φοιτητικοί σύλλογοι, διοργανώνοντας μεγάλη πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη, πρώτη ημέρα εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας και να πλημμυρίσουμε τους δρόμους στο πλάι του αγωνιζόμενου λαού! Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή και για να επιβάλλουμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας στη ζωή και την ελευθερία!

Απαιτούμε

• Ανατροπή της κυβέρνησης και των πολτικών ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου, κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου, και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

• Άρνηση-διαγραφή του χρέους

• Άμεση παραίτηση Φορτσάκη

• Μπλοκάρισμα και ανατροπή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης

• Καμία σκέψη για ψήφιση Οργανισμού στο ΕΚΠΑ! Απόσυρση του προσχεδίου! ,

• Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών

• Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων!

• Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της σχολής.

• Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης - ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων -απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

• Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τις δημοκρατικές ελευθερίες - κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους-Εργοδοσίας— Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.

• Ικανοποίηση των αιτημάτων των Σύρων προσφύγων Διεκδικούμε

• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.

• Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.

• Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΈΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

• Έξω οι εργολαβίες(σίτιση-εστίες-φύλαξη-θέρμανση-καθαριότητα) από τις σχολές

Αποφασίζουμε:

-Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 12/12 στις 12 στου Ζωγράφου με συγκέντρωση στην πύλη του 608

-Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους Σύρους πρόσφυγες και το Κομπάνι, εντός της σχολής και εξώστρεφη δράση του ΦΣ στη γειτονιά πέριξ της Πανεπιστημιούπολης με καλάθι αλληλεγγύης

-Συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τους Σύρους πρόσφυγες το Σάββατο 13/12 στις 2

-Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για το Ν. Ρωμανό

-Συμμετοχή στην κινητοποίηση για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο 13/1 στις 16.30 στο Καβούρι

-Στηρίζουμε - συμμετέχουμε στην κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από τους διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους

-Συνδιοργανώνουμε σε συντονισμό με τους υπόλοιπους ΦΣ και συμμετέχουμε στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Τετάρτη 17/12 και στην παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

-Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 16/12

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr