Φοιτητές του ΕΚΠΑ κάνουν μάθημα σε νοικιασμένο κτίριο που δε χωράνε - Σε κινητοποιήσεις

Τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο με τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου τους, έχουν προχωρήσει από τις 27 Νοέμβρη σε κατάληψη του κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα στην οδό Καπλάνων 6. Πρόκειται, όπως τονίστηκε χτες από τους εκπροσώπους τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για κτίριο που νοικιάζεται έναντι 4.000 ευρώ αφού δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο.

Χαρακτηρίζεται εντελώς ακατάλληλο για μάθημα, σε ό,τι αφορά τις υποδομές από τους φοιτητές, αφού διαθέτει ελάχιστους χώρους. Η μεγαλύτερη αίθουσά του χωρά 70 φοιτητές, αν και όπως τόνισαν, έχουν καταφέρει να στριμωχτούν σε αυτό και 100. Υπάρχουν 3 τουαλέτες για 300 και πλέον φοιτητές, ενώ σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς δεν υπάρχουν τρόποι ασφαλούς εξόδου πέρα από τη μοναδική είσοδο - έξοδο. Ούτε λόγος για προτζέκτορες, εκτυπωτές, φωτοτυπικά και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ οι φοιτητές πληρώνουν οι ίδιοι τις φωτοτυπίες που χρειάζονται όχι μόνο για να μελετήσουν αλλά και για την παράδοση. Λόγω έλλειψης του απαραίτητου χώρου για γραφεία καθηγητών, οι φοιτητές συναντώνται με τους καθηγητές τους σε παρακείμενη καφετέρια, ενώ υπάρχουν καθηγητές του Τμήματος που διδάσκουν ακόμα και 9 αντικείμενα. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση σε εργαζόμενους, περιορίζεται σε μία διοικητική υπάλληλο στη γραμματεία του Τμήματος.

Ο μακρύς κατάλογος των προβλημάτων δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση για τις σπουδές και οι φοιτητές του Τμήματος δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Προχτές, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία της Σχολής, ενημέρωσαν και άλλα Τμήματα για τις αποφάσεις τους, ενώ μέσα από γενική συνέλευση θα εκτιμήσουν την πορεία της κινητοποίησης. Παράλληλα, στο χώρο της Σχολής πραγματοποιούνται και μία σειρά πολιτιστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων του συλλόγου φοιτητών.


Με τις κινητοποιήσεις τους ζητούν να φύγει το Τμήμα από το συγκεκριμένο κτίριο και να εγκατασταθεί σε κτίριο του Πανεπιστημίου που θα καλύπτει τις ανάγκες. Επίσης οι φοιτητές απαιτούν άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (εξάλλου θα εξοικονομηθούν χρήματα αν πάψουν να λειτουργούν σε νοικιασμένο κτίριο), ενώ συνδέουν τον αγώνα για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την απαίτηση για δημόσια χρηματοδότηση, ενάντια σε ιδιώτες που θα θελήσουν να παρέμβουν στο πρόγραμμα σπουδών, για επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Στέκονται απέναντι στην προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και τις προσπάθειες καταστολής του φοιτητικού κινήματος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr