Φοιτητές (ΠΤΔΕ-ΤΕΑΠΗ) ΕΚΠΑ: Να γίνουν όλα τα μαθήματα διά ζώσης με ολιγομελή τμήματα των 50 φοιτητών και κάτω

Τα αιτήματα των φοιτητών του ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών:

"Συνάδελφοι την εβδομάδα που μας πέρασε αντιπροσωπεία φοιτητών του Σύλλογο μας έλαβαν μέρος τη Δευτέρα 21/9 στην κοινή προγραμματισμένη συνάντηση της Κοσμητείας και των Προέδρων Π.Τ.Δ.Ε.-Τ.Ε.Α.Π.Η. και την Πέμπτη 24/9 στη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος.


Οι φοιτητές καταθέσαμε στις Διοικήσεις αλλά και στο σύνολο των διδασκόντων τα παρακάτω αιτήματα του Συλλόγου μας:

• Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα του εξαμήνου διά ζώσης με ολιγομελή τμήματα των 50 φοιτητών και κάτω, αξιοποιώντας όλα τα κτίρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία του ΕΚΠΑ, καταγράφοντας άμεσα κι αξιοποιώντας τους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς των Τμημάτων και προσλαμβάνοντας άμεσα του απαραίτητου επιπρόσθετου διδακτικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες των υποστελεχωμένων Τμημάτων με αίτημα της Κοσμητείας στο Υπουργείο και στη Σύγκλητο.

• Να γίνει άμεση Καταγραφή όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διά ζώσης διδασκαλία σε κλιμάκια εξασφαλίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

• Να πραγματοποιηθούν όλες οι πρακτικές ασκήσεις του Τμήματος για Δημοτικά σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εδώ και τώρα για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΚΠΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.

• Να ανακοινωθεί άμεσα το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου που ξεκινάει σε λίγες μόλις μέρες.

• Να ανακοινωθεί άμεσα ο τρόπος και οι συνθήκες πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης και των εργαστηρίων προκειμένου οι φοιτητές, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται στην επαρχία να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

• Να υπάρξει σχετική ενημέρωση για τη μη αξιοποίηση από το Υπουργείο εξωτερικών διδασκόντων που με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το Πανεπιστήμιο αξιοποιούνται κάθε χρόνο στην ομαλή πραγματοποίηση του συνόλου των μαθημάτων μας, ειδικά φέτος που η συμβολή τους κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ για την έναρξη του εξαμήνου.

• Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων του Πανεπιστημίου (φύλακα και καθαριστριών) που λήγουν σε ένα μήνα και να αξιοποιηθεί άμεσα το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας που βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος (στο χώρο της Σχολής αξιοποιούνται μόλις οι 3 από τις 6 καθαρίστριες)

• Ούτε σκέψη να μείνουν έξω από το Τμήμα οι συμφοιτητές μας που σε λίγες μέρος θα ξεκινήσουν τον δύσκολο αγώνα τους για να εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους!

Απέναντι στις διεκδικήσεις μας, οι Διοικήσεις των Τμημάτων και σημαντική μερίδα διδασκόντων, στοιχισμένοι πίσω από τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις του Υπουργείου και της Συγκλήτου χαρακτήρισαν τα αιτήματά μας ανέφικτα και μη ρεαλιστικά και παραδέχτηκαν ότι η κατεύθυνση είναι να πραγματοποιηθεί το 60% των μαθημάτων μας εξ αποστάσεως. Η Κοσμητεία και οι πρόεδροι των Τμημάτων μας πλάσαραν την τηλεκπαίδευση, προτείνοντάς τη μάλιστα ανοιχτά στους διδάσκοντες των Τμημάτων για την πλειοψηφία των μαθημάτων, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση, τη στιγμή που δεν έχουν προνοήσει για την επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων που δημιουργούνται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (απουσία υλικοτεχνικής υποδομής, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, προβλήματα σύνδεσης και παρακολούθησης κλπ.).

Μας λένε ότι όλα αυτά που διεκδικούμε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθώς σε λιγότερο από 2 εβδομάδες ξεκινάει το νέο εξάμηνο... όταν η πολιτική και οι ενέργειες των Διοικήσεων και του Υπουργείου είναι αυτές που κλείνουν τα Πανεπιστήμιά μας και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις Σχολές μας!!!

Δεν διστάζουν να ρίχνουν το μπαλάκι των πρακτικών στους ίδιους τους φοιτητές που διεκδικούμε την αυτονόητη πραγματική επαφή μας με το αντικείμενο που σπουδάζουμε. Προτάσσουν δικαιολογίες όπως ότι βάζουν εμπόδια οι Σύλλογοι γονέων και οι διάφοροι φορείς εκπαίδευσης που δικαιολογημένα αγανακτούν με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες στα σχολεία (απουσία αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, 25 μαθητές ανά τάξη κλπ) και δε διατίθενται να δεχτούν φοιτητές στα σχολεία.

Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των ζητημάτων για τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης και των δύο Τμημάτων με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και των Διοικήσεων των Τμημάτων μας που οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ μετά από τις πιέσεις των Συλλόγων προς το Υπουργείο όταν λίγες μέρες πριν την έναρξη του εξαμήνου δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση και βρισκόμαστε στον «αέρα». Ούτε σκέψη για αντικατάσταση της πρακτικής από προσομοιώσεις σε ολιγάριθμων ομάδων είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως μεταξύ των φοιτητών (έχουμε πείρα από την εξ αποστάσεως διβδομαδιαία "Πρακτική" των 4οετών φοιτητών του ΠΤΔΕ).

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στη μεικτή πραγματοποίηση των εργαστηρίων (εξ αποστάσεως και διά ζώσης), όταν εξ ορισμού ο ρόλος αυτών των μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών μας έγκειται στην πρακτική μας επαφή με αντικείμενα που θα κληθούμε να χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον ως επιστήμονες εκπαιδευτικοί στις τάξεις.

Δεν είναι δυνατόν μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε να κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς προσωπικό καθαριότητας, όταν αποτελεί την μοναδική μέριμνα προστασίας των φοιτητών, και οι υπεύθυνοι να κρύβονται πίσω από τη μειωμένη αντικειμενική χρηματοδότηση του Τμήματος! Δεν Θα κάνουμε καμία έκπτωση στις σπουδές και το μέλλον μας!!!

Υπουργείο και Διοικήσεις να αναλάβουν ΤΩΡΑ τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να πραγματοποιηθούν όλες οι πρακτικές!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr