Δύο πτυχία ταυτόχρονα θα παίρνουν οι φοιτητές

Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές από 4 έως 6 έτη δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με πρόταση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη, η οποία, ωστόσο, δεν έχει φτάσει, ακόμα τουλάχιστον, στη Σύγκλητο και κατά συνέπεια δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Ο νέος πρύτανης, σύμφωνα με το Βήμα, θέλει να προχωρήσει και το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προσφορά "μπουκέτων" σπουδών.

Τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό στο εξωτερικό, όπου οι φοιτητές του κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή - σε ίδια ή εντελώς διαφορετική -, μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε δύο τομείς. Τα προγράμματα μπορούν να γίνονται και με τη συνεργασία διαφορετικών πανεπιστημίων στην ίδια ή και σε άλλη χώρα. Φυσικά οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.


Όπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα "πιάτο" διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών. Πάντως ο ίδιος αναφέρει ότι θα προωθήσει την πρόταση του στα όργανα του ΕΚΠΑ.

Πρόκειται για μια ισχυρή κίνηση διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς η προοπτική αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις τους με μεγάλα ιδρύματα άλλων χωρών. Σε αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα συνεργάζονται εκατοντάδες πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία.

Παραδείγματα κλάδων, που μπορούν να "συνεργαστούν" στην έκδοση διπλών πτυχίων είναι το δίκαιο, η δημόσια υγεία, η διοίκηση και η υγεία, η ιατρική και η βιολογία, η οικονομία, η νοσηλευτική.

Διαβάστε Επίσης: 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr