Φοιτητές Παντείου Πανεπιστημίου: Δυσαρέσκειά για το ξαφνικό και αναίτιο κλείσιμο της σχολής από τις πρυτανικές αρχές

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Οι Πρυτανικές αρχές του Παντείου έκλεισαν το ίδρυμα την ημέρα που θα διεξαγόταν το μαθητικό συντονιστικό μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 29/10.

Ποιο αναλυτικά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Κοινωνιολογίας αναφέρουν με ανακοίνωση τους τα εξής:

Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Κοινωνιολογίας θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το ξαφνικό και αναίτιο κλείσιμο της σχολής από τις πρυτανικές αρχές τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Τη Δευτέρα 29/10/2018 μαθήτριες και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο Σύνταγμα και στη συνέχεια μετέβησαν για να διεξάγουν το συντονιστικό του αγώνα τους στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου. Για εμάς είναι πολύ σημαντική αυτή η κίνηση, η επιλογή του Παντείου ως χώρου διεξαγωγής της πολιτικής τους διαδικασίας, καθώς συνδέει έμπρακτα τις διεκδικήσεις των μαθητών, των φοιτητών, των καθηγητών και της γειτονιάς.

Οι πρυτανικές αρχές πανικοβλήθηκαν και με ιδιαίτερη φοβικότητα προέβησαν στο κλείσιμο της σχολής με μια απλή ανακοίνωση στο επίσημο site του Παντείου χωρίς να αιτιολογούν την απόφασή τους. 

Για εμάς αυτό σαν πράξη φτάνει στα όρια της απόκρυψης της πολιτικής δράσης που λάμβανε χώρα στο πανεπιστήμιό μας, αποστερεί την αυτοδιάθεση των φοιτητών, προάγει μια αντίληψη όπου το πανεπιστήμιο δεν αποτελεί χώρο πολιτικής δράσης αλλά ένα αποστειρωμένο και διαχωρισμένο από την κοινωνική πραγματικότητα και τις πολιτικές διαδικασίες ίδρυμα. Μια τέτοια πράξη όπως αυτή του αιφνίδιου, αναίτιου και αναιτιολόγητου κλεισίματος υποτιμάει άμεσα το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και εντάσσεται στα πλαίσια της διευρυμένης πρακτικής των πρυτανικών αρχών σε μια σειρά από πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια και σε δύο πανεπιστήμια της Αθήνας το τελευταίο διάστημα (Φιλοσοφική και Οικονομικό Πανεπιστήμιο). Επίσης μέσω αυτής της απλής χωρίς αιτιολογία ανακοίνωσης, διαιωνίζεται το στερεότυπο των φοιτητών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα μαθήματά τους και τον προγραμματισμό αυτών. Μέσα από αυτή τη δράση της διοίκησης επιτελείται παράλληλα η παραγωγή ενός υποκειμένου με ακραίες ατομικιστικές αντιλήψεις το οποίο θα αδιαφορεί για τα τεκταινόμενα γύρω του ζώντας σε ένα προσωπικό μικρόκοσμο και θα υποτιμάει οτιδήποτε δεν αγγίζει άμεσα την καθημερινότητά του.

Παράλληλα στοχοποιούνται όσες και όσοι αγωνίζονται μέσω της περιθωριοποίησης και της επίρριψης των ευθυνών για το κλείσιμο της σχολής και την παρακώλυση του ακαδημαϊκού έργου. 

Στεκόμαστε σκεπτικές-οι απέναντι στο κλείσιμο της σχολής και ζητάμε ρητά να μην επαναληφθεί.

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Γυαλιά – καρφιά έκαναν κουκουλοφόροι το Πάντειο – Εκτεταμένες καταστροφές στον χώρο φοιτητικής παράταξης (ΦΩΤΟ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr