Οργιο παραεμπορίου... μέρα μεσημέρι ανάμεσα στους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οργιο παραεμπορίου... μέρα μεσημέρι ανάμεσα στους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ (ΕΙΚΟΝΕΣ) 

Το σκηνικό παραμένει ίδιο, εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο οι πρωταγωνιστές αλλάζουν μέσα και έξω από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος που μοιραία αποτελεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Μέσα κυριαρχεί η δίψα για μάθηση αλλά και η επιβράβευση. Εξω επικρατεί η αγωνία των υπαίθριων μεταναστών μικροπωλητών για επιβίωση.

Ουσιαστικά στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν εικόνες ανομίας και αδιαφορίας, μια αυτοσχέδια υπαίθρια αγορά που στήνεται κάθε μέρα, νωρίς το πρωί και εξαφανίζεται το βράδυ, υβριστικά συνθήματα γραμμένα στους τοίχους, χρήση ναρκωτικών μέσα και έξω από τους χώρους του ΟΠΑ, ενίοτε επεισόδια μικρής ή μεγάλης έκτασης αλλά και μολότοφ συνθέτουν ένα καθ' όλα θλιβερό τοπίο.


«Ο,τι πάρεις ενάμισι»

«Πόσο κοστίζει το πακέτο;» «Ενάμισι ευρώ, όλα τα τσιγάρα. Υπάρχουν τα πάντα, μόνο καπνό δεν έχουμε». Τις Κυριακές επικρατεί ησυχία έξω από την πρώην ΑΣΟΕΕ. Ερημος ο δρόμος μπροστά από την κεντρική πύλη. Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κάνουν μια στάση στην κεντρική είσοδο του ΟΠΑ για να αγοράσουν τσιγάρα. «Μόνο εδώ έρχομαι για να πάρω τα τσιγάρα μου. Είναι πολύ φθηνά. Πληρώνω σχεδόν το 1/3 της κανονικής τιμής» μας απαντούν οι πολίτες.

Δύο μόνο από τις πολλές δοσοληψίες των μικροπωλητών με πολίτες που περνούν, ειδικά τις Κυριακές, για να αγοράσουν φθηνά αλλά και παράνομα τσιγάρα από τον χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ

«Τα βράδια, κάποιοι από τους μετανάστες μικροπωλητές κοιμούνται εδώ στο πανεπιστήμιο, κάνουν μπάνιο στις τουαλέτες, αφήνουν τα εμπορεύματά τους σε χώρους εντός του κτιρίου ενώ κάποιοι ίσως έχουν και κλειδιά. Τραγική κατάσταση», αναφέρει δευτεροετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο.

Τις καθημερινές στήνεται και ένα υπαίθριο παζάρι έξω από το ΟΠΑ με μετανάστες μικροπωλητές που απλώνουν από νωρίς το πρωί την πραμάτεια τους στους πάγκους που στήνουν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Τσάντες -απομίμηση επώνυμων εταιρειών- κάλτσες, κουτάλια, πιρούνια, DVD, CD, είδη οικιακής χρήσης απλώνονται στους πάγκους και πωλούνται σε ελκυστικές τιμές. Την τιμητική τους, βέβαια, έχουν τα παζάρια και το παρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ καλά κρατεί!

Και στις δύο πλευρές του πεζοδρομίου μετανάστες προσπαθούν να κερδίζουν τα προς το ζην με το παραεμπόριο, που πάντα ανθεί σε περιόδους φτώχειας

Σε περίοδο ανέχειας

Είναι γεγονός ότι δεν έφεραν οι αλλοδαποί το παρεμπόριο. Ανέκαθεν υπήρχε και θα υπάρχει σε όλες τις περιόδους οικονομικής ανέχειας τόσο των πωλητών όσο και του καταναλωτικού κοινού. Οι μετανάστες μικροπωλητές έξω από το ΟΠΑ αναγκάστηκαν, όπως και εκατομμύρια άλλοι πολίτες που ζουν σε καθεστώς φτώχειας και πολέμου, να αφήσουν την πατρίδα, τα σπίτια, ίσως την οικογένειά τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν μικροπωλητές, όχι από επιλογή προκειμένου να γίνουν... πλούσιοι αλλά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης: στέγη και τροφή.

«Η εικόνα που παρουσιάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Ντρεπόμαστε να φέρουμε εδώ συναδέλφους μας από το εξωτερικό και αναγκαζόμαστε να πραγματοποιούμε συναντήσεις εργασίας καθώς και εκδηλώσεις σε άλλους χώρους μακριά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», σημειώνει καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ και συμπληρώνει: «Σε κανένα πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου δεν θα συναντήσετε τις εικόνες και τις συνθήκες που επικρατούν στην ΑΣΟΕΕ. Πώς να προάγουμε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης με τις τεράστιες υλικοτεχνικές ελλείψεις και σε τόσο νοσηρό περιβάλλον; Σίγουρα δεν αρμόζει στο ΟΠΑ και στους φοιτητές του να σπουδάζουν και να κάνουν έρευνα μέσα σε αυτό το περιβάλλον».

Αλλοδαποί μικροπωλητές έχουν τοποθετήσει σε χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου τις κούτες με τα τσιγάρα, τις οποίες μεταφέρουν στα κάγκελα όταν υπάρχει... πελάτης

ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ - ΕΘΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr