Έρχεται η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου στην ΑΣΟΕΕ

Έρχεται η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου στην ΑΣΟΕΕ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Την ερχόμενη Τετάρτη 18/12 οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν ηλεκτρονικά την άποψη τους για τα θέματα που απασχολούν την φοιτητική κοινότητα στην πρώτη επίσημη ηλεκτρονική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών της ΑΣΟΕΕ.

Πιο αναλυτικά, πρώτη χρήση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συναντιούνται εκ νέου σε γενική συνέλευσή. Την απόφαση για καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας πήραν οι φοιτητές στην τελευταία Γ.Σ. του συλλόγου. Δείτε την απόφαση.


Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16/12 και η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα ακολουθήσει δύο μέρες μετά, δηλαδή την Τετάρτη 18/12.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα χρησιμοποιηθεί το Δίκτυο «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας. Πρόκειται για μια «ψηφιακή κάλπη» που έχει ήδη εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 250 εκλογικές διαδικασίες και 35.000 ψηφοφόρους στα ελληνικά πανεπιστήμια (καθηγητές και φοιτητές), καθώς και άλλους φορείς.  

Οπως αναφέρουν οι φοιτητές που ζητούν τη μέθοδο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η διαδικασία των ψηφιακών εκλογών προστατεύεται όπως και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, ενώ η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς να τίθεται θέμα παραβίασης του απορρήτου της διαδικασίας.

Οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση σε αυτή μέσω των κωδικών τους, άρα θα εξασφαλίζεται καταρχήν ότι ψηφίζουν μόνο φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος, ενώ θα έχει προηγηθεί γενική φοιτητική συνέλευση στο αμφιθέατρο στην οποία θα ανταλλαγούν τα πλαίσια με τις προτάσεις και τα επιχειρήματα. Έπειτα τα πλαίσια των παρατάξεων θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα ψηφίζονται από τους φοιτητές.

Απαντήσεις στα συχνά επιχειρήματα των φοιτητών ως προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία δίνει η κίνηση «Ανεξάρτητοι Φοιτητές» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

Επιχείρημα 1:
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν επιτρέπει την ''πολιτική ζύμωση και την ανταλλαγή απόψεων''.
Απάντηση:
Δεν έχει απαγορεύσει κανείς τις κανονικές συνελεύσεις και τις συζητήσεις + υπάρχει χώρος για συζήτηση και στην ίδια την πλατφόρμα.

Επιχείρημα 2:
Θα υπάρχουν διπλοί ψήφοι.
Απάντηση:
Το σύστημα σου στέλνει απόδειξη ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου σου αν μπεις ο ίδιος και ξαναψηφίσεις. Αφιερώστε 2' σε αυτό εδώ: https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/

Επιχείρημα 3:
Που ξέρω από ποιόν πληρώνεται και γιατί η συγκεκριμένη εταιρία που διεξάγει τις ψηφοφορίες;
Απάντηση:
Ελλάδα είμαστε, αυτό είναι εύστοχο Επιχείρημα. Φροντίσαμε όμως η υπηρεσία που διαλέξαμε να παρέχεται δωρεάν. (όπως έχει ξαναγίνει στο πανεπιστήμιο μας με το ΙΔΙΟ σύστημα ψηφοφορίας για άλλου είδους εκλογές)

Επιχείρημα 4:
Θα φακελωθούν οι ψηφοφόροι και όλοι θα ξέρουν τι ψήφισε ο κάθε ένας.
Απάντηση:
Η ψηφοφορία στις υπάρχοντες συνελεύσεις είναι ονομαστική και στοχοποιεί ανοιχτά.
Συνεπώς η ξαφνική αυτή ανησυχία φαίνεται λίγο υποκριτική. Παρόλαυτα, θα ξαναπώ.
Κρυπτογράφηση και πλήρης ανωνυμία.

Επιχείρημα 5:
Εξυπηρετείτε συμφέροντα κυβέρνησης:

Απάντηση:
Αφού γελάσω πολύ θα πω: Δημιουργούμε ένα μέσο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει ένα πλαίσιο, όπως στις συνελεύσεις. Αν ψηφιστεί ποτέ κατάληψη, αυτή θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων. Να δω εκεί τι θα πουν απο την κυβέρνηση για τις μειοψηφίες.

Επιχείρημα 6:
Θα γίνει χακάρισμα στο σύστημα.
Απάντηση: Χακ εγώ θα ονόμαζα αυτό που συνέβη στην πραγματική συνέλευση αλλά.. : Η διαδικασία προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Επίσης η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας.
Και ο κόσμος να χαλάσει δηλαδή, μέσω των κρυπτογραφημένων κωδικών που αποκτάει ο κάθε ψηφοφόρος, μπορεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να επαληθευτεί. Αλλά τουλάχιστον όποιος αμφισβητεί ας το κάνει σωστά πρώτα. Αυτό προϋποθέτει τα βασικά. Δηλαδή να διαβάσει και πάλι αυτό εδώ: https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/

Επιχείρημα 7:
Πως θα ψηφίσουν οι "ψηφιακά αναλφάβητοι";

Απάντηση:
Έστω ότι έχουμε και τέτοιους στην ΑΣΟΕΕ. Για αυτούς αλλά και για όλους όσους έχουν πραγματικές απορίες έχει θεσπιστεί ομάδα εθελοντών που θα απαντάει σε όλα τα ερωτήματα με ένα απλό μήνυμα.

Επιχείρημα 8:
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι αντίθετη με το καταστατικό.

Απάντηση:
Παραθέτω το καταστατικό και βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματα σας για το αν και κατά πόσο εφαρμόζεται απο τον σύλλογο μας κάθε φορά. Είναι υποκρισία να το ακολουθούμε όπως μας συμφέρει. Όπως ο χρόνος και οι συνθήκες επέβαλλαν αλλαγές οι οποίες έγιναν χωρίς την μετατροπή του, έτσι και η ακριβώς κάνει και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
https://issuu.com/17910/docs/katastatiko_petroulas.

Επιχείρημα 9:
Η απόφαση στη συνέλευση δεν ήταν έγκυρη μια και την σφραγίδα επικύρωσης την έχει η ΠΑΣΠ και δεν την δίνει.

Απάντηση:
Η σφραγίδα όπως πρέπει τοποθετήθηκε πάνω στα πλαίσια και για όποιον το αμφισβητεί να κοιτάξει στο αρχείο τον κωδικό πρωτοκόλλου 7217 στην ημερομηνία 21/11/2019.

Επιχείρημα 10:
Πώς θα ξέρω πότε και πως να ψηφίσω;

Θα σταλέι σε όλους πρόσκληση στο φοιτητικό τους μειλ. Και να το ξεχάσεις μην ανυσηχείς. Θα στο θυμίσουν οι συμφοιτητές σου την επόμενη μέρα μια και η ψηφοφορία θα διαρκέσει πάνω απο 1 μέρα. (για να καλύψουμε και όσους δεν προλαβαίνουν να κάνουν την έρευνα τους) + Θα αναρτήσουμε και αναλυτικό pdf για τους τελειομανείς λεπτολόγους!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr