Φοιτητές ΚΝΕ ΑΣΟΕΕ: «Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Ανακοίνωση των οργανώσεων της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ για πραγματοποίηση Γ.Σ. του Φ.Σ.

«Σήμερα Τρίτη 3/12 ανακοινώνεται το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που μας αφορά άμεσα. Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ απέναντι σε αυτό δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα πρέπει να απαντήσουμε και όχι να περιμένουμε.

Στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει δεκάδες φοιτητές για να συλλεχθούν υπογραφές για να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση βρίσκουμε απέναντι τους με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε την ομάδα «ανεξάρτητων φοιτητών ΑΣΟΕΕ» που μέσω του εκπροσώπου τους διεξάγει ευθεία επίθεση σε αυτή την προσπάθεια με γελοία επιχειρήματα. 


Οι θέσεις που προβάλλουν περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν είναι πρωτοτυπία της ΑΣΟΕΕ, καθώς διάφορες «ανεξάρτητες ομάδες φοιτητών» συντονισμένα σε πολλά Πανεπιστήμια της χώρας κάνουν τη συγκεκριμένη πρόταση. 

Αλήθεια μας προβληματίζει τι σοι δημοκρατία θα είναι αυτή την ίδια ώρα που οι φοιτητές έχουν τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ελπίδες δεν θα  συζητούν αλλά με ένα κλικ θα μπορούν να αποφασίζουν για κάτι για το οποίο δεν έχουν ακούσει τίποτα.

Ο κάθε φοιτητής έχει τις δικές του απόψεις, γνώμες και σκέψεις  που μπορεί να τις συζητά με τους υπόλοιπους φοιτητές να ανταλλάσσουν γνώμες. Δεν είναι δημοκρατικό ένας άνθρωπος να ψηφίζει ένα ήδη διαμορφωμένο κείμενο χωρίς να μπορεί να πει γνώμη πάνω σε αυτό να καταθέσει τις σκέψεις τους, να ακούσει  αυτούς που το προτείνουν, να καταθέσει  τις διαφωνίες του, να διαμορφώσει και αυτός με την σειρά του την απόφαση του συλλόγου του. Αυτό σημαίνει Γενική συνέλευση αυτό σημαίνει δημοκρατικές διαδικασίες. 

Καλούμε κάθε φοιτητή να σκεφτεί αν μπορεί σήμερα ένας αγώνας να φέρει αποτέλεσμα όταν απλά πατάς ένα like ή ένας dislike χωμένος πίσω από μια οθόνη; Δηλαδή αν ψηφίσουμε όλοι ηλεκτρονικά ενάντια στο νόμο, για να έχουν όλοι οι φοιτητές δωμάτιο στην εστία, για να πάρουν όλα τα παιδιά την  μετεγγραφή τους, για να έχουμε πτυχίο με δικαιώματα θα ακουστούμε και θα υλοποιηθούν τα αιτήματα μας; 

Την ίδια ώρα μάλιστα όταν οι Φοιτητικοί σύλλογοι ήθελαν να καταθέσουν τα αιτήματα τους στη σύνοδο πρυτάνεων την παρασκευή  χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ. Ερωτηματικά μάλιστα προκαλεί ποιοι θα φτιάξουν το λογισμικό για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και με ποιο σκοπό. 

Με περίσσιο θράσος και υπεροψία ανακοινώνουν ότι είναι «πλειοψηφία» (!), με βάση το αποτέλεσμα μίας Γενικής Συνέλευσης και θέλουν να επιβάλλουν πως θα λειτουργεί ο Φοιτητικός Σύλλογός της ΑΣΟΕΕ! Μάλιστα στο κείμενο τους αναφέρουν ότι όποιος θέλει να συζητήσει κάτι τη Γενική συνέλευση πρέπει να τους ενημερώσει (!) και να δουν αν θα γίνει. 

Δηλαδή να τους ζητήσουν άδεια οι φοιτητές για να κάνουν γενική συνέλευση που μάλιστα μαζεύονται υπογραφές για να διεξαχθεί όπως προβλέπεται από το καταστατικό του συλλόγου. 

  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές που βλέπουν σήμερα τα όνειρα τους να διαλύονται λόγω των μέτρων που περνάει η σημερινή κυβέρνηση και συνεχίζει το έργο των προηγούμενων.
  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές που θέλουν να πάρουν ένα πτυχίο με αντίκρισμα και όχι πτυχίο κουρελόχαρτο και να αναγκάζονται οι φοιτητές να  περνούν από εξετάσεις για να πάρουν ένα σωρό πιστοποιήσεις για να μπορέσουν  να εργαστούν.
  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές που δεν θέλουν να κάθονται στα πατώματα και να κάνουν μάθημα 9:00-21:00 λόγω έλλειψης υποδομών αιθουσών.
  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές από μετεγγραφή που θέλουν να σπουδάσουν και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες τους τσακίζει το δικαίωμα και τους αναγκάζει να διακόψουν τις σπουδές τους.
  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές που βλέπουν το ίδρυμα τους να στενάζει κάτω από την υποχρηματοδότηση και αυτό να έχει επίπτωση στις καθημερινές σπουδές τους.
  • Πλειοψηφία είναι οι φοιτητές που θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ή δεν το βαστάει η τσέπη τους. 

Αυτές τις πλειοψηφίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συκοφαντήσει να καταστείλει, να τρομοκρατήσει ώστε να περάσει ανεμπόδιστα τα μέτρα της. Σε αυτό η στάση και οι θέσεις  των δήθεν ανεξάρτητων δίνει στήριγμα στην πολιτική της κυβέρνησης. 

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να προβληματιστεί για την εμφάνιση της σκιώδους παράταξης των «Ανεξάρτητων» Φοιτητών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή!  

Κάθε φοιτητής πρέπει να κρίνει τις πολιτικές και καθόλου ανεξάρτητες θέσεις που προβάλει αυτή η «παράταξη», και λέμε παράταξη γιατί ως τέτοια αυτό προβάλλονται σε Α πληθυντικό και με διαμορφωμένες θέσεις (αλήθεια ποιοι τις αποφάσισαν και με ποιο τρόπο;).  

Ερωτηματικά μάλιστα προκαλεί πως κατάφεραν και σφράγισαν την απόφαση της προηγούμενης γενικής συνέλευσης την ίδια ώρα που την σφραγίδα του συλλόγου την έχει η ΠΑΣΠ η οποία σταθερά δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται να σφραγίσει αποφάσεις γενικών συνελεύσεων που κινούνταν σε αγωνιστικό σχεδιασμό. Αλήθεια εν τέλει πόσο ανεξάρτητοι είναι;  

Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να μην συζητούν οι φοιτητές σε κάθε πανεπιστήμιο τα πραγματικά προβλήματα τους, να μην οργανώνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτό αποδεικνύεται από την αφωνία τους για τα πραγματικά προβλήματα που συζητιούνται στις Γενικές Συνελεύσεις. Είναι ενδιαφέρον που η παράταξη «Ανεξάρτητων Φοιτητών ΑΣΟΕΕ» δεν έβγαλε ανακοίνωση για κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα που έχουν οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ. 

Οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ που είμαστε η πλειοψηφία έχουμε ανάγκη από σύλλογο που να παλεύει όλα τα προβλήματα μας και όχι από σωτήρες που θα μας κάνουν κουμάντο πότε και τι θα συζητάμε και με ποιο τρόπο. 

Από τη μία οι δυνάμεις της ΚΝΕ μαζί με πολλούς φοιτητές που χρειάζονται σύλλογο ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε σε όλα δίνουμε τη μάχη ώστε ο Σύλλογος αυτός να έχει υγιή λειτουργία, για τη διεξαγωγή ανόθευτων εκλογών όπου να εκλεγούν εκπρόσωποι των φοιτητών, την διεξαγωγή Γενικών  Συνελεύσεων. Από την άλλη η ΠΑΣΠ τον έχει εκφυλίσει τα τελευταία χρόνια μαζί με τη ΔΑΠ, της οποίας αρκετά μέλη φοράνε το καπέλο των «Ανεξάρτητων Φοιτητών ΑΣΟΕΕ». 

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ να υπογράψουν ώστε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση. 

Καλούμε στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4/12 13:00, αμφιθέατρο Α να δώσουμε μαζική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική με τη συμμετοχή μας.»

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

Γιατί αντιδρούν οι "Ανεξάρτητοι Φοιτητές ΑΣΟΕΕ" στο κάλεσμα για νέα συνέλευση

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr