Τι λένε οι φοιτητές του ΟΠΑ για το ζήτημα των τοξικομανών «Βλέπουμε σύριγγες στις τουαλέτες»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς η συνεχόμενη παρουσία τοξικομανών στους χώρους του Πανεπιστημίου έχει οδηγήσει την Σύγκλητο του ΟΠΑ να ζητήσει την λήψη μέτρων.

Μετά την διακοπή των μαθημάτων του πανεπιστημιακού ιδρύματος την περασμένη Τετάρτη το ζήτημα των τοξικομανών στο κτίριο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σκοπός της «διαμαρτυρίας» αυτής ήταν να ακουστεί προς την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση η κραυγή αγωνίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών και καθηγητών, για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο 

Το «in» βρέθηκε στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας για να καταγράψει όλες τις απόψεις σχετικά με το θέμα.

«Είναι πλέον μια καθημερινότητα για εμάς. Είναι σύνηθες να βλέπουμε σύριγγες στις τουαλέτες, εξαρτημένα άτομα να κοιμούνται στους διαδρόμους ή ακόμα και σε αίθουσες» μας λένε χαρακτηριστικά οι φοιτητές που όπως πιστεύουν «το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί έτσι εύκολα γιατί υπάρχει στο πανεπιστήμιο μας πολλά χρόνια τώρα».

Συναντήσαμε και τον Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη του πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη που μας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Αργά η γρήγορα με την έλευση του χειμώνα θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την προέλευση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού τοξικομανών οι οποίοι θα ψάχνουν για καταφύγιο».

Παρακάτω είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η σύγκλητος του πανεπιστημίου: 

«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνέχεια του από 18/5/2017 σχετικού ψηφίσματος της, επανήλθε στη Συνεδρίασή της στις 7/11/2017 και επανεξέτασε την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται εξ αιτίας της πολυπληθούς, συνεχώς αυξανόμενης και ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος.

Τα τοξικο-εξαρτημένα αυτά άτομα προέρχονται κατά κανόνα από το παρακείμενο πάρκο του Πεδίου του Άρεως που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες στους χώρους του Πανεπιστημίου (τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας), μετά δε τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή. Η καθημερινή πλέον παρουσία των τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στο Ίδρυμα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία των μελών της κοινότητας. Επιπλέον, τα άτομα αυτά συχνά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και εργαζομένων του Ιδρύματος.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, βλάπτεται η ακαδημαϊκή εικόνα και προσβάλλεται το κύρος του Πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου εν τέλει καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη υπό τις συνθήκες αυτές.

Η Διοίκηση του ΟΠΑ έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και έχει ενημερώσει για τις δυσκολίες και τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργούνται από την κατάσταση αυτή, χωρίς δυστυχώς αποτελέσματα που να δείχνουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται Αντιθέτως, οι αρνητικές επιπτώσεις στο Ίδρυμα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, και διαφαίνεται ότι μόλις οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς θα αυξηθούν τα τοξικο-εξαρτημένα άτομα που θα αναζητήσουν στέγη στους χώρους του Ιδρύματος.

Είναι προφανές ότι τα άτομα αυτά χρήζουν υποστήριξης και θεραπείας. Δυστυχώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο, καθώς απαιτούνται καθημερινές ενέργειες που δεν αποτελούν αρμοδιότητες ενός ΑΕΙ, ούτε αυτό έχει τη δυνατότητα να τις αναλάβει.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Προκειμένου να ακουστεί από την πολιτεία και την κοινωνία η κραυγή αγωνίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σύγκλητος αποφάσισε:

1. Να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των τοξικο-εξαρτημένων ατόμων από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως και την ευρύτερη περιοχή.

2. Να ζητήσει την λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος.

3. Το Πανεπιστήμιο να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του στο κεντρικό κτήριο την 8η/11/2017, κατά το χρονικό διάστημα 11:00 έως 15:00.

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αιτείται από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να επιληφθούν επειγόντως του σοβαρού αυτού προβλήματος. Δεν νοείται λειτουργία Πανεπιστημίου υπό αυτές τις συνθήκες».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr


https://www.foititikanea.gr