Πρόεδρος ΕΑΠ: Αβάσταχτο το κόστος για τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές

Πρόεδρος ΕΑΠ: Αβάσταχτο το κόστος για τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές

Το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ευνοϊκό, αποκλειστικά και μόνο για αυτούς που είχαν χρήματα» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), καθηγητής Βασίλειος Καρδάσης, αναφερόμενος στη διαμόρφωση του κόστους των πανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ο κ. Καρδάσης άσκησε σφοδρή κριτική σε απόψεις που υποστηρίζουν ότι το κόστος των μεταπτυχιακών μπορεί να διαμορφώνεται ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας, όπως και στο ότι πρέπει οι πανεπιστημιακοί καθηγητές να αμείβονται επιπλέον του μισθού τους, για παραδόσεις μαθημάτων σε μεταπτυχιακά προγράμματα.


«Τι γίνεται στη Γηραιά ήπειρο; Επιτέλους, να συζητήσουμε με όρους Ευρώπης, αφού θέλουμε να είμαστε Eυρωπαίοι. Πέστε μου, στην Ευρώπη ποιος καθηγητής, όπως είμαι εγώ ή άλλοι, πληρώνονται επιπλέον από το μισθό τους για να κάνουν μάθημα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Έχετε υπόψη σας εάν ένας καθηγητής στην Ευρώπη πληρώνεται επιπλέον για να κάνει μεταπτυχιακά με δίδακτρα; Και είναι μεταπτυχιακά με δίδακτρα, βέβαια, στην Αγγλία ή στην Γερμανία ή στην Ιταλία. Πληρώνεται (ο καθηγητής) ξεχωριστά; Που πηγαίνουν τα δίδακτρα; Τα δίδακτρα πηγαίνουν στα πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρδάσης παραδέχθηκε, ότι λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης, είναι δύσκολο να καλυφθούν πλήρως όλες ανάγκες των πανεπιστημιακών δομών από το κράτος για μεταπτυχιακά προγράμματα, κυρίως εργαστηριακά, όπου απαιτούνται αναλώσιμα ή άλλα έξοδα, αλλά τόνισε ότι εάν απαιτείται οπωσδήποτε να επιβληθούν δίδακτρα, τότε αυτά πρέπει να είναι «μετριασμένα και κυρίως, όχι για την τσέπη τη δική μου».

«Σε μια χώρα που έχει 25% ανεργία, ο μισθός του πανεπιστημιακού καθηγητή δεν είναι δυνατόν να προσαυξάνεται από τα δίδακτρα των φοιτητών», είπε ο πρόεδρος του ΕΑΠ και συνέχισε: «Και να σας πω, εγώ πολλές φορές έχω πει σε συναδέλφους μου, ναι στα δίδακτρα (σε μεταπτυχιακά), αλλά (να πηγαίνουν) στα πανεπιστήμια όμως».

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν το ύψος των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα να είναι υπέρογκο, δυσανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr