ΕΑΠ, Προκηρύχθηκε πρόγραμμα, ενίσχυση έρευνας, eap.gr ΕΑΠ: Προκηρύχθηκε πρόγραμμα για την ενίσχυση της έρευνας

ΕΑΠ: Προκηρύχθηκε πρόγραμμα για την ενίσχυση της έρευνας

Σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη στην 119η /19-1-2016 Συνεδρίαση της ΕΔΕΛ προκηρύσσεται Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Έρευνας (ΠΕΝΕΡ-ΕΑΠ16) με σκοπό την ενδυνάμωση και ανάδειξη νέου ερευνητικού δυναμικού στο ΕΑΠ.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το προϋπολογισμό των Διαθεσίμων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΕΑΠ. Θα χρηματοδοτηθούν 2 προτάσεις ανά σχολή και μία για την σχολή εφαρμοσμένων τεχνών. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης για κάθε πρόταση ορίζεται στις 30.000€ και δεν υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ ΕΑΠ.


Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ερευνητικές προτάσεις είναι: να συμμετέχουν στην ερευνητική ομάδα κυρίως νέοι ερευνητές, η συμμετοχή των νέων ερευνητών να είναι ουσιαστική και η χρονική διάρκεια των προτάσεων να είναι έως 24 μήνες. Ο τρόπος και οι προϋποθέσεις υποβολής (μόνο από μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος), η τεκμηρίωση της πρότασης, η σύνθεση της ερευνητικής ομάδας, οι προδιαγραφές του προϋπολογισμού, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των προτάσεων, η παρακολούθηση και παρουσίαση των χρηματοδοτούμενων έργων κλπ. περιγράφονται αναλυτικά στον « Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΕΝΕΡ-ΕΑΠ16» που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ μαζί με τα σχετικά έντυπα υποβολής. Με ευθύνη της ΕΔΕΛ θα γίνεται η παρακολούθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν. Η παρακολούθηση γίνεται από εισηγητή, που ορίζεται από τη ΕΔΕΛ. Μετά την ολοκλήρωση κάθε χρηματοδοτούμενου έργου υποβάλλεται τεκμηριωμένη και πλήρης τελική έκθεση, η οποία θα πρέπει να είναι σε δημοσιεύσιμη μορφή, που αξιολογείται από τον εισηγητή και την ΕΔΕΛ. Η ύπαρξη δημοσιεύσεων (ή πατέντων) σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας του έργου. Μετά την αποδοχή της τελικής έκθεσης αποδίδεται η τελευταία δόση της χρηματοδότησης, που αποτελεί το 20% του προϋπολογισμού του έργου.

Οι προτάσεις έργων θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Πρωτόκολλο της ΕΔΕΛ του ΕΑΠ έως και την Παρασκευή 15η Απριλίου του 2016 και ώρα 14.00μμ. Επίσης, στην ίδια προθεσμία πρέπει να έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε μορφή pdf (με e-mail) στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω του «Εντύπου Υποβολής Πρότασης». Επισημαίνεται ότι απαιτουμένη είναι και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του Ε.Υ που θα αναγράφεται ότι "το αντικείμενο του έργου δεν χρηματοδοτείται από άλλη πηγή".

Η διαχειριστική περίοδος για όλα τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΝΕΡ16 αρχίζει την 1 η Ιουλίου 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕNΕΡ-ΕΑΠ16

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Καθιερώνεται Πρόγραμμα Ενίσχυσης της έρευνας του Ε.Α.Π. που αποβλέπει στην ενίσχυση και την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ερευνητικού δυναμικού του Ε.Α.Π., αλλά και την ανάδειξη νέου ερευνητικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται προκήρυξη κάθε δύο χρόνια (σε μία πρώτη φάση) μικρών ερευνητικών προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην στήριξη νέων ερευνητών (όπως ορίζεται στο εδάφιο 3.2.3). Συγκεκριμένα θα χρηματοδοτηθούν 2 προτάσεις ανά σχολή και μία για την σχολή εφαρμοσμένων τεχνών, διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα επέκτασης για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως 6 μήνες μετά από αίτηση του Επιστημονικού Υπευθύνου (Ε.Υ.). Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι έως 30.000€ ανά πρόταση. Θα επιλέγονται οι προτάσεις που θα βαθμολογούνται με βαθμό από 8 έως και δέκα. Εάν μια σχολή δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση δύο προτάσεων, θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί(ουν) σε άλλη σχολή που θα έχει περισσότερες πετυχημένες προτάσεις.

2. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

2.1 Η προκήρυξη των ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται στις αρχές του χρόνου και μπορεί να αναφέρεται σε θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Σχολές.

2.2 Το ύψος της ανώτατης χρηματοδότησης κάθε πρότασης και ο αριθμός των προτάσεων που θα χρηματοδοτηθούν καθορίζεται από την ΕΔΕΛ και αναφέρεται στην προκήρυξη.

2.3. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 24 μήνες.

3. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

3.1 Προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν μόνο μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π., με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

3.1.1. Κάθε μέλος Δ.Ε.Π. μπορεί να υποβάλλει έως δύο προτάσεις3.1.2. Τα μέλη της ΕΔΕΛ ή της ΔΕ που είναι και μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ μπορούν να υποβάλουν, ή να συμμετέχουν σε ερευνητική πρόταση χωρίς να συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης.

3.1.3. Συνταξιοδοτηθέντα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικές προτάσεις.

3.2 Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ερευνητικές προτάσεις είναι οι ακόλουθες:

3.2.1 Να καταδεικνύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων και του τελικού αποτελέσματός τους, δηλαδή να υφίστανται οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν την επιτυχία του ερευνητικού έργου. Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται (α) η ύπαρξη επαρκούς σχετικής ερευνητικής εμπειρίας που θα τεκμηριώνεται από τα βιογραφικά σημειώματα, σε μερικά τουλάχιστον μέλη της ερευνητικής ομάδας και β) η διαθεσιμότητα της απαραίτητης βασικής υλικοτεχνικής υποδομής.

3.2.2 Ο Ε.Υ. της πρότασης και τυχόν συνεργαζόμενα μέλη Δ.Ε.Π., μέλη ΣΕΠ, μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και ερευνητές Ελληνικών ή διεθνών Ερευνητικών Κέντρων απαρτίζουν την κύρια ερευνητική ομάδα, η επιστημονική επάρκεια της οποίας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αξιολόγησης της πρότασης. Σε περίπτωση χρηματοδότησης της πρότασης, η σύνθεση της ομάδας αυτής μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της ΕΔΕΛ μετά από εισήγηση του Ε.Υ.

3.2.3. Να συμμετέχουν ερευνητική ομάδα κυρίως «Νέοι Ερευνητές» και η συμμετοχή τους στο έργο να είναι ουσιαστική.

Ως Νέοι Ερευνητές θεωρούνται:

1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ε.Α.Π.,

2. Υποψήφιοι Διδάκτορες του Ε.Α.Π.

3. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου (Μ.Δ.Ε., Master ή διδακτορικό) εφ' όσον τον απέκτησαν σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, ή του εξωτερικού κατά την τελευταία 7ετία πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων της προκήρυξης.

Δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των Νέων Ερευνητών: α) Όσοι εκ των ανωτέρω είναι Μόνιμοι ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Υπάλληλοι του Δημοσίου, των Α.Ε.Ι. καθώς και οποιουδήποτε άλλου Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. β) Όσοι είναι υποψήφιοι διδάκτορες άλλων Α.Ε.Ι. ή Ερευνητικών Κέντρων. Το προσωπικό αυτό, αν υπάρχει, εντάσσεται στην κατηγορία των λοιπών ερευνητών / εξωτερικών συνεργατών.

3.2.4. Στην πρόταση θα πρέπει να αναφέρονται οι δημοσιεύσεις (ή πατέντες) που αναμένεται να προκύψουν από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας βασιζόμενοι στη μεθοδολογία, το υλικό και τα αποτελέσματα του έργου.

3.2.5. Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. που συμμετέχουν στις ερευνητικές προτάσεις είτε ως Ε.Υ., είτε ως μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν δικαιούνται αμοιβής, έστω και αν μπορούν να θεωρηθούν Νέοι Ερευνητές.

3.3 Τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ερευνητικές προτάσεις:

3.3.1. Να κατατεθούν εμπρόθεσμα όλα τα έντυπα υποβολής της πρότασης, τα βιογραφικά σημειώματα όλων των μελών της κύριας ερευνητικής ομάδας και των νέων ερευνητών (αν είναι γνωστοί) με δύο τρόπους: α) σε έντυπη μορφή και β) σε ένα αρχείο μορφής pdf που θα σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στη διεύθυνση που θα αναφέρεται στην Προκήρυξη.

3.3.2. Να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου 3.1 για τα μέλη Δ.Ε.Π.

3.3.3. Να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδαφίου 3.2 για τους νέους ερευνητές. Σε περίπτωση που η ταυτότητα κάποιων εκ των νέων ερευνητών δεν είναι γνωστή την στιγμή της υποβολής της πρότασης, η ταυτοποίηση και η υποβολή των βιογραφικών τους σημειωμάτων πρέπει να γίνει μέχρι και την υποβολή των εντύπων του ερευνητικού έργου στην ΕΔΕΛ, εφόσον αυτό έχει επιλεγεί για να χρηματοδοτηθεί.

3.3.4. Το σύνολο των αμοιβών των Νέων Ερευνητών να ανέρχεται τουλάχιστον στο 70% του προϋπολογισμού της πρότασης.

3.3.5. Το αντικείμενο του έργου να μη χρηματοδοτείται από άλλη πηγή. Το γεγονός αυτό βεβαιώνει ο Ε.Υ. με σχετική Υπεύθυνη Δήλωσή του.

Επιπλέον, πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και περιορισμοί, οι οποίες αναφέρονται στην προκήρυξη της ΕΔΕΛ.

4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΥΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

4.1. Πριν από την ουσιαστική αξιολόγηση των προτάσεων έργων που υποβλήθηκαν, κάθε πρόταση ελέγχεται από την ΕΔΕΛ για την εξακρίβωση της συμφωνίας των στοιχείων της με τις τυπικές προϋποθέσεις (βλ. εδάφιο 3.3).

4.2 Για τις προτάσεις που απορρίπτονται στο στάδιο ελέγχου των τυπικών στοιχείων μπορούν να υποβληθούν ενστάσεις από τους Ε.Υ. μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόρριψης. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από την ΕΔΕΛ.

4.3 Μετά το στάδιο του τυπικού ελέγχου αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία επανεξέτασης των προτάσεων ή/και εκδίκασης ενστάσεων.

5. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

5.1 Η αξιολόγηση κάθε πρότασης έργου πραγματοποιείται από επιτροπή που αποτελείται από ένα μέλος της ΔΕ σχετικού ή του πλησιέστερου επιστημονικού αντικειμένου και δύο ειδικούς αξιολογητές εκτός ΕΑΠ, τους οποίους επιλέγει η ΕΔΕΛ λαμβάνοντας υπόψη καταλόγους ειδικών που σχηματίζει από τα αρχεία μελών ΔΕΠ και ερευνητών Ερευνητικών Κέντρων που διατίθενται στην ΑΠΕΛΛΑ. Η επιλογή γίνεται με κριτήριο τις γνωστικές περιοχές της πρότασης (μέχρι 3) όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από τον Ε.Υ. με την επισήμανση τουλάχιστον 3 «λέξεων κλειδιών».

5.2. Οι αξιολογητές δεν θα πρέπει να είναι ΣΕΠ του ΕΑΠ.

Οι αξιολογητές προβαίνουν σε αναλυτική και τεκμηριωμένη βαθμολόγηση της πρότασης, στην ακέραια κλίμακα 0 - 10, με βάση τα κριτήρια που ακολουθούν:

Κριτήρια: Επιστημονική και τεχνική αρτιότητα των προτεινόμενων έργων καθώς και επιστημονική επάρκεια της κύριας ερευνητικής ομάδας.

1) Η επιστημονική σπουδαιότητα του προβλήματος που εξετάζεται (Βαθμός Β1 συντελεστής 20%).

2) Η πρωτοτυπία στην προσέγγιση του προβλήματος στο προτεινόμενο έργο (Βαθμός Β2 συντελεστής 20%).

3) Η τεκμηρίωση της πρότασης έργου και η ένταξή του στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι (Βαθμός Β3 , συντελεστής 20%).

4) Η επιστημονική επάρκεια της κύριας ερευνητικής ομάδας σε σχέση με το προτεινόμενο έργο και η επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής (όπου απαιτείται)(Βαθμός Β4, συντελεστής 15%).

5) Η τεκμηρίωση και υποστήριξη της καταλληλότητας της προτεινόμενης μεθόδου εκτέλεσης και αξιολόγησης του έργου (Βαθμός Β5 , συντελεστής 10%).

6) Η σημασία των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του έργου (Βαθμός Β6 , συντελεστής 5%).

7) Η τεκμηρίωση της καταλληλότητας και επάρκειας του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού του έργου, καθώς και των ενδιάμεσων στόχων, αν υπάρχουν (Βαθμός Β7 , συντελεστής 10%).

Στα ανωτέρω κριτήρια αποδίδεται βαθμολογία, για κάθε κριτήριο χωριστά σύμφωνα με την εξής ποιοτική διαβάθμιση της αξιολόγησης της πρότασης:

10 → Εξαιρετική ποιότητα, που την ξεχωρίζει διεθνώς και την κατατάσσει στην ανώτατη στάθμη. Με βάση μόνο το κριτήριο αυτό, πρέπει να χρηματοδοτηθεί οπωσδήποτε.

9, 8 → Πολύ καλή ποιότητα, υψηλής στάθμης, χωρίς αξιόλογα σημεία βελτίωσης. Με βάση μόνο το κριτήριο αυτό, συνιστάται η χρηματοδότηση.

7, 6 → Καλή ποιότητα, με περιθώρια βελτίωσης. Με βάση μόνο το κριτήριο αυτό, θα μπορούσε ίσως να χρηματοδοτηθεί.

5 → Μέτρια ποιότητα, έχει ανάγκη σημαντικών βελτιώσεων. Με βάση μόνο το κριτήριο αυτό, δεν συνιστάται η χρηματοδότηση.

< 5 → Χαμηλή ποιότητα, με σημαντικά προβλήματα. Με βάση μόνο το κριτήριο αυτό, η πρόταση είναι ακατάλληλη για χρηματοδότηση.

Επισημαίνεται ότι, για τα κριτήρια 1 - 3, η ελάχιστη βαθμολογία ώστε η πρόταση να είναι επιλέξιμη προς χρηματοδότηση είναι πέντε (5).

5.3 Οι ειδικοί αξιολογητές κάθε πρότασης υποβάλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) προς την ΕΔΕΛ τα σχετικά δελτία βαθμολογίας τουλάχιστον 48 ώρες πριν την συνεδρίαση της θεματικής επιτροπής, προς την οποία θα εισηγηθούν για την τελική βαθμολογία της πρότασης.

5.4 Όλοι οι αξιολογητές κάθε θεματικής επιτροπής έχουν λάβει γνώση, μέσω εκτενούς περίληψης, όλων των προτάσεων που θα συζητήσουν και θα βαθμολογήσουν. Κατά τη συνεδρίαση της θεματικής επιτροπής, όλοι οι αξιολογητές συζητούν και αποφασίζουν για την τελική βαθμολογία, ανά κριτήριο, κάθε πρότασης. Αν η τελική βαθμολογία της επιτροπής διαφέρει ανά κριτήριο πλέον του 20% από τον αντίστοιχο μέσο όρο βαθμολογίας των ειδικών αξιολογητών, τότε υποβάλλεται υποχρεωτικά από την επιτροπή τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της τελικής βαθμολογίας.

5.5 Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κάθε θεματικής επιτροπής, οι τελικές βαθμολογίες όλων των προτάσεων υποβάλλονται στην ΕΔΕΛ, η οποία τις χρησιμοποιεί για την περαιτέρω διαδικασία εξομάλυνσης και κατάταξης.

6. ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Με βάση τον τελικό βαθμό της κάθε πρότασης και το ύψος της χρηματοδότησης η ΕΔΕΛ διατυπώνει την αιτιολογημένη εισήγησή της προς τη τη ΔΕ του Ε.Α.Π. για την επιλογή των προτάσεων προς χρηματοδότηση με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι μικρότεροι από το 80% των ποσών που αναφέρονται στις προτάσεις.

Η απόφαση της ΔΕ διαβιβάζεται στους Ε.Υ., οι οποίοι ενημερώνονται από τη Γραμματεία της ΕΔΕΛ για την διαδικασία έναρξης της διαχείρισης του Ερευνητικού Προγράμματος. Μετά την απόφαση ή της ΔΕ, ο Ε.Υ. κάθε πρότασης έχει τη δυνατότητα να λάβει γνώση της βαθμολογίας και των σχολίων των αξιολογητών της πρότασής του, χωρίς την κοινοποίηση της ταυτότητας αυτών.

Στο τέλος του πρώτου έτους του έργου υποβάλλεται στην ΕΔΕΛ από τον Ε.Υ. η Ετήσια Έκθεση. Μετά την παραλαβή της Ετήσιας Έκθεσης του Έργου, ο Εισηγητής (ή και άλλο πρόσωπο), που θα οριστεί από τη ΕΔΕΛ δύναται να επισκεφθεί, μετά από σχετική συνεννόηση με τον Ε.Υ., τον χώρο στον οποίο εκτελείται το έργο, προκειμένου να διαπιστώσει την καλή του εξέλιξη και να συζητήσει με τον Ε.Υ. για την πορεία του, τις ενδεχόμενες δυσκολίες κλπ.

Στη συνέχεια, ο Εισηγητής συντάσσει Εισήγηση Ετήσιας Αξιολόγησης του Έργου, την οποία υποβάλλει στη ΕΔΕΛ.

Η ΕΔΕΛ με βάση (α) την Ετήσια Έκθεση, (β) την Εισήγηση Ετήσιας Αξιολόγησης και (β) αντίγραφο της οικονομικής διαχείρισης του έργου (Φύλλο αναλυτικής εκτύπωσης προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών), αποφασίζει για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, ή τη διακοπή της, εφόσον υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του έργου, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στην πρόταση που υποβλήθηκε.

Με αίτηση του Ε.Υ. η ΕΔΕΛ μπορεί να εγκρίνει την παράταση της χρονικής διάρκειας του έργου μέχρι 6 μήνες για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Στο τέλος του έργου και το αργότερο εντός 2 μηνών, υποβάλλεται στην ΕΔΕΛ από τον Ε.Υ. η Τελική Έκθεση.

Η Τελική Έκθεση θα πρέπει να ικανοποιεί τα ακόλουθα:

1. Να είναι πλήρης, σε δημοσιεύσιμη μορφή και να τεκμηριώνει την επίτευξη των στόχων του έργου, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στην πρόταση που υποβλήθηκε.

2. Να συνοδεύεται από αντίγραφα επιστημονικών εργασιών, που έγιναν αποδεκτές ή που υποβλήθηκαν για δημοσίευση κυρίως σε έγκριτα Διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων (με κριτές), οι οποίες προέκυψαν από το ερευνητικό έργο του Προγράμματος. Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα πρόγραμμα θα πρέπει να έχει οδηγήσει τουλάχιστον σε μία δημοσίευση (ή πατέντα) σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές και μία ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr