Απάντηση του Υπουργείου στην ανακοίνωση των Κοσμητόρων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Με αφορμή την ανακοίνωση των Κοσμητόρων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρει:

Με σημερινή τους ανακοίνωση οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ σπεύδουν να συγχαρούν τους εαυτούς τους για μια νίκη που δεν κέρδισαν. Και δεν την κέρδισαν για τον απλό λόγο ότι εδώ και αρκετό καιρό σκιαμαχούσαν. Σκιαμαχούσαν θεωρώντας ότι οι προκλήσεις του μέλλοντος κερδίζονται με τα όπλα του παρελθόντος, ότι οι νέες ιδέες χειραγωγούνται από τα παλιά νοήματα, ότι τα παλιά προνόμια είναι τα νέα δικαιώματα.

Όταν θα σταματήσουν να αλληλοχειροκροτούνται, όταν θα περάσει η «αγωνιστική» έξαψη του συνδικαλισμού των Κοσμητόρων απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, τότε θα πρέπει να επανέλθουν στο ακαδημαϊκό ύφος που αρμόζει στις ιδιότητές τους και να καταλάβουν ότι ο διάλογος στις δημοκρατικά θεσμισμένες κοινωνίες έχει στάδια, έχει κανόνες και ποτέ δεν έχει αδιέξοδα.

Επίσης, θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι τόσο στη δημοκρατία όσο και στην ακαδημαϊκή πολιτεία οι ιδέες, όλες οι ιδέες, είναι ισόκυρες, ισότιμες και εξίσου άξιες συζήτησης και επεξεργασίας. Όσοι νομίζουν ότι οι κρατούσες ιδέες και τα ισχύοντα υποδείγματα είναι θέσφατα που δεν μπαίνουν στη συζήτηση και ότι η αμφισβήτησή τους πρέπει να καταγγέλλεται με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλό θα ήταν να κάνουν μια παύση αναστοχασμού και περισυλλογής.

Υπενθυμίζουμε στους κκ Κοσμήτορες ότι η μαχητικότητα που απορρέει από την προάσπιση του status quo είναι μια κίβδηλη και ψευδεπίγραφη μαχητικότητα. Δεν είναι μαχητικότητα αλλά επιθετικότητα που συνδυάζει την συντήρηση με την αντίδραση. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το ΥΠΠΕΘ ανέμενε και εξακολουθεί να αναμένει τις «μαχητικές» μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ρητορικά υποσχόντουσαν επανειλημμένως και επί μακρόν. Την μάχη αυτή δεν την έδωσαν και διαφαίνεται ότι συνειδητά επέλεξαν να μην την δώσουν για να μη θιγούν κεκτημένα και τετελεσμένα.   

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΠΕΘ για το μέλλον του ΕΑΠ, ο συνδικαλισμός των Κοσμητόρων χάνει με πάταγο τη μεγάλη και διαρκή μάχη των ιδεών. Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΠΕΘ ανοίγουν μια εξαιρετικά δυναμική προοπτική για το ΕΑΠ εμπλουτίζοντας την αποστολή του με εντελώς νέα και σύγχρονα περιεχόμενα που απαντούν με τολμηρό τρόπο σε κοινωνικές ανάγκες αιχμής που έχουν καταγραφεί στην ανοικτή και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, τα νέα εξ αποστάσεως προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας, οι τριετούς ορίζοντα συμβάσεις για το Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, η ενίσχυση της ερευνητικής φυσιογνωμίας του ΕΑΠ, η οριστική επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των εργασιακών σχέσεων του διοικητικού προσωπικού του ΕΑΠ, καθώς και η εκκίνηση της συζήτησης για την πρόσβαση των πτυχιούχων του ΕΑΠ στις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελούν μια ενιαία και καινοτόμο δέσμη μέτρων που εξασφαλίζουν τον ρόλο και την παρουσία του ΕΑΠ με μακροπρόθεσμο τρόπο.

Οι προτάσεις αυτές, λογικά, έπρεπε να έχουν προέλθει από τους «επικεφαλής των ακαδημαϊκών μονάδων του ΕΑΠ», όπως άλλωστε αυτοπροσδιορίζονται. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους «επικεφαλής». Ίσως θα πρέπει να ακούνε περισσότερο και να μιλάνε λιγότερο.

Τι αναφέρουν οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ για τα 6 μέτρα «Γαβρόγλου»

Με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις 7/3/2019, τελειώνει ανεπιστρεπτί το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου με ένα συμβατικού τύπου Ίδρυμα, που θα αλλοίωνε τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΑΠ και θα ακύρωνε την αποστολή του.

Εκφράζοντας το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, νιώθουμε καταρχάς την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια:

• όλους τους συναδέλφους μας, καθηγητές του ΕΑΠ, που μας στήριξαν ομόθυμα και αποφασιστικά στην προσπάθειά μας να εκφράσουμε την ομόφωνη θέση τους για διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΑΠ.

• τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων & Διεθνών Σχέσεων του ΕΑΠ, Αν. Καθηγητή κ. Γ. Τσιμουρή, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στο πλάι της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, καίτοι διορισμένο μέλος της ΔΕ του ΕΑΠ

• όλους τους φορείς και εκπροσώπους αυτών καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους, που δημόσια μάς υποστήριξαν με τις δηλώσεις και την υπογραφή τους στον αγώνα μας αυτόν

Πρωτίστως όμως νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες φοιτητές, αποφοίτους, καθηγητές – συμβούλους και διοικητικό προσωπικό του ΕΑΠ, που υπέγραψαν υπέρ της μη κατάργησης της ταυτότητας του πανεπιστήμιου μας και μας στήριξαν ηθικά.

Τους βεβαιώνουμε, ότι δεν εφησυχάζουμε και θα παραμείνουμε σε ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, χτίζοντας μία ευρύτερη και πιο δυναμική σχέση.

Η έντονη περιδίνηση, στην οποία μπήκε το ΕΑΠ, ως αποτέλεσμα της αυθαίρετης πρωτοβουλίας του Προέδρου της ΔΕ του ΕΑΠ, Β. Καρδάση, να προτείνει στον Υπουργό, χωρίς καμία διαβούλευση ή προηγούμενη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας, χωρίς καμία έγκριση από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ΕΑΠ, συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα συμβατικού τύπου και τοπικής λειτουργίας ίδρυμα, πρόταση με την οποία δυστυχώς συνταυτίστηκαν δύο ακόμα τακτικά μέλη της ΔΕ, παρά την ομόφωνη αντίθετη άποψη του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, απέδειξε ότι η παραγκώνιση των θεσμικών ακαδημαϊκών οργάνων μόνο κακές υπηρεσίες και δυσλειτουργίες προσφέρει. Παράλληλα όμως επιβεβαίωσε με ακόμα πιο έντονο τρόπο, ότι η αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή πορεία αυτού.

Ο αγώνας μας για ένα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό ΕΑΠ θα συνεχιστεί. Οι εξαγγελίες του κου Υπουργού στη συνέντευξη τύπου, μπορούν να λειτουργήσουν θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προσεκτικός και συγκεκριμένος σχεδιασμός, στο πλαίσιο μίας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής του ιδρύματος. Για τη στρατηγική αυτή τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι ακαδημαϊκές μονάδες (Σχολές) του ΕΑΠ, αφενός στη βάση της γνώσης και της εικοσαετούς εμπειρίας που διαθέτουν, αφετέρου στη βάση των ήδη διατυπωθεισών, εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ, προτάσεων ανάπτυξης στην κατεύθυνση της ανοικτότητας, αριστείας, ποιότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ

Αντώνης Λιοναράκης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Αθανάσιος Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Αυγουστίνος Δημητράς, Εκλεγμένος Εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr