Επιτροπές Αγώνα ΕΜΠ:  Όχι στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων!

Επιτροπές Αγώνα ΕΜΠ: Όχι στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων!

Θέλουμε υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Σπουδάζουμε καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες, με μεγάλο κόστος να πέφτει πάνω σε εμάς και τις οικογένειές μας (ενοίκια, μετακινήσεις, αναλώσιμα). Πολλοί αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μας, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουμε στην εξεταστική και τις εργασίες μας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολών του ΕΜΠ (πάνω από 80% μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια) είναι ένα διαρκές έγκλημα που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται με μεγάλο ζήλο από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Προκαλούν όταν μιλούν για «δίκαιη ανάπτυξη», «αριστεία», «καινοτομία» αυτοί που αφήνουν το μισό Πολυτεχνείο χωρίς θέρμανση για πάνω από ένα μήνα, αυτοί που άφησαν νηστικούς τους φοιτητές στις εστίες για δύο μήνες, αυτοί που προκάλεσαν χάος με την καθαριότητα υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τα κέρδη διάφορων εργολάβων που κερδίζουν σε βάρος μας. Έφτασαν φέτος να μας ζητήσουν πίσω τα βιβλιάρια υγείας που έδινε το ΕΜΠ, μετατρέποντας μια σειρά ιατρικές εξετάσεις σε πανάκριβη και απλησίαστη πολυτέλεια! Την ίδια στιγμή αφήνουν τις σχολές χωρίς επαρκή αριθμό καθηγητών και διδακτικού προσωπικού, αναθέτουν σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να μας διδάσκουν αμισθί σε ασφυκτικά γεμάτα εργαστήρια! Ακόμα και τα επιστημονικά συγγράμματα τα πήραμε με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από κινητοποιήσεις.

Ο εκρηκτικός συνδυασμός της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας του ιδρύματος επηρεάζει δραματικά τις συνθήκες και επομένως την ποιότητα των σπουδών μας.

Θέλουμε να σπουδάσουμε δωρεάν σε σύγχρονες συνθήκες!

Μετά το πτυχίο η κατάσταση είναι το ίδιο δύσκολη, παρόλα τα μεγάλα λόγια περί «κέντρου αριστείας και καινοτομίας» που παράγει «ανταγωνιστικούς» απόφοιτους, δήθεν «περιζήτητους και καλοπληρωμένους» στην αγορά εργασίας. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνάδελφοι παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Στα εργοτάξια και τα γραφεία των ομίλων οι νέοι μηχανικοί δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με εξαντλητικά εντατικούς ρυθμούς, ακόμα και για μήνες απλήρωτοι,με τεράστια έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγείας, με πιέσεις για μετακίνηση σε έργα εκτός Αττικής ή εκτός Ελλάδας με απαράδεκτους όρους, και πάντα με το φόβο της απόλυσης και τις νέες μειώσεις μισθών να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους.

 Τα τελευταία 15 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετέτρεψαν το «μπλοκάκι» σε κύρια μορφή σύμβασης εργασίας για τους μισθωτούς μηχανικούς, αξιοποιώντας το ως το βασικό τους όπλο για να συγκαλύπτουν σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Έτσι πέρα από τα προηγούμενα ο νέος μηχανικός με μπλοκάκι υπογράφει ατομική σύμβαση, δεν δικαιούται άδειες (ούτε καν άδεια μητρότητας), επιδόματα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να απολυθεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς δικαίωμα στο πενιχρό επίδομα ανεργίας. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή του νόμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό, οι νέοι μηχανικοί καλούνται να δίνουν το 60% του εισοδήματός τους για φόρους και ασφάλιστρα!

Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι του 21ου αιώνα!

Στις σχολές ακούμε συχνά για «υγιή επιχειρηματικότητα», για εργοδότες που εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, για «επιχειρήσεις-πρότυπα» ανταγωνιστικότητας που θα οδηγήσουν τη χώρα στον δρόμο της «δίκαιης» ανάπτυξης. Πρόκειται για εταιρείες-λαγούς στην αντεργατική επίθεση, που υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις και στη συνέχεια εφαρμόζουν τα «μνημονιακά» μέτρα που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο τα τελευταία χρόνια.

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποχρέωσε μισθωτούς μηχανικούς με μπλοκάκι να δεχτούν ατομική σύμβαση με πρωτοφανείς όρους: ξένο δίκαιο, απόλυση σε περίπτωση ασθένειας για πάνω από 15 μέρες το χρόνο ή ορισμός και πληρωμή από την τσέπη του εργαζόμενου κάποιου αντικαταστάτη, ασφάλιση από τον εργαζόμενο της μελέτης του και απαίτηση αποζημίωσης του ομίλου από τον εργαζόμενο σε περίπτωση που προκύψουν απαιτήσεις κάποιου πελάτη προς τον όμιλο, κατάργηση ιατρικού απορρήτου.

Παλεύουμε για υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Ποιοι είναι όμως αυτοί που επιδιώκουν να αποσυνδεθεί τελείως το πτυχίο του Πολυτεχνείου από το επάγγελμα του μηχανικού? Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού είναι καθαρό ότι η ανάπτυξη της επόμενης μέρας «δε χωρά» τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των νέων μηχανικών. Αντίθετα, χρειάζονται μια μάζα φτηνών και ευέλικτων επιστημόνων που θα εργάζονται για λογαριασμό τους και θα είναιπρόθυμοι να συμβιβάζονται όλο και με λιγότερα. Επιπλέον, οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, επομένως θέλουν να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουνέργα. Για αυτό το λόγο, κυβέρνηση και ΤΕΕ, μέσω της αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου του ΤΕΕ προχωρούν παραπέρα στο δρόμο της  «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τους μηχανικούς.

 Μετατρέπουν το πτυχίο σε απλό εισιτήριο για τις επαγγελματικές εξετάσεις του ΤΕΕ!

• Μόλις πάρουμε πτυχίο θα είμαστε «δόκιμοι μηχανικοί», χωρίς να δικαιούμαστε να ασκούμε το επάγγελμα του μηχανικού! Θα πρέπει υποχρεωτικά να δουλέψουμε για ένα διάστημα σε πρακτική άσκηση, ως φτηνό εργατικό δυναμικό μηχανικών για «μαθητεία», στις επιχειρήσεις.

• Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδικασία σεμιναρίων και εξετάσεων στο ΤΕΕ με κόστος χιλιάδων ευρώ, που θα επαναλαμβάνεται σε όλο τον εργασιακό μας βίο, ώστε να επιτρέπεται να ασκούμε το επάγγελμα.

• Πίσω από την κατηγοριοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της εγγραφής σε ένα ενιαίοΤΕΕ όλων των αποφοίτων 3ετούς, 4ετούς και 5ετούς εκπαίδευσης, κρύβεται η απαξίωση του συνόλου των τίτλων σπουδών σε απλά διαβατήρια για τη «διαβαθμισμένη πρόσβαση», δηλαδή η πλήρης αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.

 • Προβλέπεται η «ουσιαστικοποίηση των γραπτών εξετάσεων», δηλαδή το πέταγμα εκτός επαγγέλματος χιλιάδων αποφοίτων και η μετατροπή τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό, σε «μη μηχανικούς», για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

• Τα σεμινάρια και οι εξετάσεις θα αφορούν κατατμημένα γνωστικά αντικείμενα, δηλαδή επιμέρους δραστηριότητες και όχι ολόκληρο το επιστημονικό αντικείμενο το οποίο σπουδάσαμε.

• Η «διαβαθμισμένη πρόσβαση» θα εξαρτάται από την προϋπηρεσία και τη συνολική αξία των έργων που έχει υπογράψει ο μηχανικός μέχρι στιγμής!

• Αυτές οι αλλαγές θα έρθουν να σαρώσουν αργά ή γρήγορα και το περιεχόμενο των σπουδών μας! Αντί για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης επικράτηση των βραχυχρόνιων αποσπασματικών καταρτίσεων προς όφελος της κερδοφορίας των ομίλων.

Όχι στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων!

Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο!

Σε αυτό το πλαίσιο, της γενικευμένης κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης, εντάσσεται και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά). Διαμορφώνουν ένα διαβαθμισμένο «μωσαϊκό» για τα ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και τα ίδια επαγγέλματα: Πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου master (ΕΜΠ, Γεωπονικό), πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου bachelor (π.χ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια), 2ετή προγράμματα σπουδών και επιπλέον οι παλιοί απόφοιτοι των ΤΕΙ (που το πτυχίο τους δεν θα αναγνωρίζεται ως πανεπιστημιακό)! Η δημιουργία του

Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενισχύει την κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των τμημάτων και των αποφοίτων υποβαθμίζοντας συνολικά την παρεχόμενη τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Όσο θα πολλαπλασιάζονται οι κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, τόσο θα πιέζονται προς τα κάτω, θα χειροτερεύουν οι όροι εργασίας για όλους ανεξαιρέτως, αφού οι εργοδότες θα ψάχνουν πάντα αυτόν που θα είναι πιο φτηνός και ευέλικτος!

Παλεύουμε μαζί με τους σπουδαστές των ΤΕΙ, γιατί είναι κοινή η «μοίρα» της περιπλάνησης, της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα! Παλεύουμε για 5ετές και αδιάσπαστο πτυχίο, μέρος μιας

Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πραγματικά δωρεάν σπουδές, με όλες τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό και με περιεχόμενο σπουδών που να κατοχυρώνει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση μέσα στο πτυχίο. Για να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες σχολές. Για να καταργηθούν οι κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων!

Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά τους! Γι’ αυτό και ο αγώνας μας, για να έχει αποτελέσματα, πρέπει να δοθεί σε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνουν εργαζόμενους μηχανικούς σε κάθε κλάδο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Κατασκευές), το ΣΕΤΗΠ στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ), την επιτροπή αγώνα αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, σε συντονισμό με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ.

Διεκδικούμε:

• Όχι στην «απελευθέρωση» και την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος! Το δίπλωμα, μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την πιστοποίηση ή/και απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

• Ένα, ενιαίο ακαδημαϊκό δίπλωμα για κάθε βασική ειδικότητα μηχανικού, 5ετούς διάρκειας, χωρίς διακρίσεις «πανεπιστημιακής» και «τεχνολογικής» κατεύθυνσης. Όχι στον κατακερματισμό των ειδικοτήτων των μηχανικών.

• Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

• Δωρεάν στέγαση, σίτιση, πλήρη υγειονομική περίθαλψη και μετακίνηση για όλους τους φοιτητές!

• Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία!

• Έξω οι εργολάβοι από τις σχολές! Άμεση πρόσληψη από το Πολυτεχνείο όλου του προσωπικού καθαριότητας, σίτισης, συντήρησης, φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

• Άμεση πρόσληψη καθηγητών και εργαστηριακού προσωπικού!

• Άμεση βελτίωση των υποδομών (εργαστηριακός εξοπλισμός, θέρμανση, φωτισμός, Wi-Fi)!

• Ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά, βάσεις δεδομένων και λογισμικό!

• Να καταργηθεί τώρα η ελαστική εργασία με το Μπλοκάκι! Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών!

• Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.

Επιτροπές Αγώνα ΕΜΠ

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr