ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Διακήρυξη για τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη 1973

ΕΜΠ: Διακήρυξη για τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη 1973

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2017: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 44ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973 

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού που αποτελείται από: Το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974) τις Φοιτητικές Παρατάξεις, τους Συλλόγους των φοιτητών (Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών) του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, τους Συλλόγους Διδασκόντων και Εργαζομένων του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Προοδευτική 'Ενωση Μητέρων Ελλάδας, από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, χώρο της κορυφαίας αντιδικτατορικής πράξης, της ιστορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, αστείρευτης πηγής έμπνευσης των αγώνων του Ελληνικού λαού και της πρωτοπόρας νεολαίας του,


ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ:

Σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: "Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία", αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο Πις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα ισήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των Εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας (κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.), για μια άλλη εξουσία και πολιτική που να υπηρετεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας μας.

«ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΚΟΠΗ»

Συνεπείς στα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε τα εκφοβιστικά, εκβιαστικά διλήμματα που καθημερινά καλλιεργούνται και προβάλλονται από το πολιτικό σύστημα και τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να χειραγωγηθεί, παροπλιστεί και υποταχθεί ο Λαός που αντιστέκεται, ο λαός που ξεσηκώνεται. Αντιτασσόμαστε στον εντεινδμενο αυταρχισμό και στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του «Πολυτεχνείου» δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί. Δεν είναι ακίνδυνη και χωρίς προεκτάσεις για τη σημερινή πολιτική ζωή. Δίνει ένα άλλο μήνυμα πολιτικής συμπεριφοράς: αυτό της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του, με συνειδητοποίηση της κοινωνικής του Θέσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού υψώνει για άλλη μια φορά τη σημαία του Πολυτεχνείου με τα αιτήματά του αναβαπτισμένα στους σύγχρονους, ασυμβίβαστους και ανυποχώρητους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της Νεολαίας.

Επιβεβαιώνοντας τα διδάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διακηρύσσουμε πως στεκόμαστε αγωνιστικά και ανυποχώρητα απέναντι σε κάθε πολιτική που καταλύει την Κοινωνική Πρόνοια, την Υγεία, την Ασφάλιση, που απειλεί τα Δικαιώματα των Εργαζομένων, την Αξιοπρεπή Διαβίωσή τους, το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη, το Μέλλον της Νεολαίας, κάθε Πολιτική που απειλεί και υπονομεύει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, το Πανεπιστημιακό Άσυλο, κάθε πολιτική που απειλεί τις Δημοκρατικές Ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας. 

Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές εκείνες που στο όνομα της μεγιστοποίησης του κέρδους των μεγάλων συμφερόντων, στο όνομα των ξένων δανειστών, απαξιώνουν την εργατική δύναμη, οδηγώντας τους εργαζόμενους στη πτώχευση και διαμορφώνουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα, με τη μεθόδευση της πάρα πέρα χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων. 

Η ανεργία, η υποαπασχόληση και η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.

Λέμε όχι στο νέο κύμα Φοροεπιδρομής, που φέρνει τα νοικοκυριά σε απόγνωση και τους μικρούς επαγγελματίες σε πτώχευση.

Οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων και η αναγκαιότητα της κάλυψης των απωλειών επιβάλλουν τη συντονισμένη αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων.

44 Χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και 73 Χρόνια μετά την εκδίωξη των Ναζί από τη χώρα μας:

Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές εκείνες που σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο, διαμορφώνουν συνθήκες επώασης και ανόδου του φασισμού. Σε αυτό ευθύνες μεγάλες φέρουν και δυνάμεις του συστήματος που παρέχουν ηθική, πολιτική και οικονομική ενίσχυση στη Χρυσή Αυγή, γιατί η δράση της εξυπηρετεί εξ αντικειμένου τα συμφέροντά τους. Καμιά ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα και την παρακρατική τους πρακτική και δράση. Οι πρακτικές τους, δημιουργούν το έδαφος για όξυνση του αυταρχισμού και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας, από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο όνομα των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών τους, για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και τους δρόμους διέλευσής τους και φέρνουν την καταστροφή, τον όλεθρο στους λαούς, με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που Θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, για να περάσουν σε άλλες χώρες, πρέπει να ζήσουν, όσο διάστημα μείνουν εδώ σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. 

Και σήμερα, 44 χρόνια μετά, οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι, τα αισθήματα του λαού και της νεολαίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί, και το σύνθημα του Νοέμβρη του 1973 ΕΞΩ αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να έχει επικαιρότητα Τιμάμε τα 44 Χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα, με το λαό και τη νεολαία στο προσκήνιο, για ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης και καταπfεσης. 

Καλούμε τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, να οργανώσουν και να εντείνουν τους Αγώνες τους και να παλέψουν για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, καταδικάζοντας τις δυνάμεις που τα προωθούν και τα στηρίζουν.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, με κορύφωση την πορεία στην αμερικάνικη Πρεσβεία και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη, ικανή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ελευθερία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

Η εξέγερση του Νοέμβρη του 73 διδάσκει πως οι κοινωνίες, όπως και τότε, προχωρούν μπροστά με ανυπακοή, με ρήξη και ανατροπή. 

Αθήνα Νοέμβρης 2017 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ της 44ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ Της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 

Η Διακήρυξη

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr