Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους φοιτητές της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου - Τι δήλωσε ο Υφυπουργός

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, χθες, στο προαύλιο της σχολής. Κύριο αίτημά τους η έναρξη των μαθημάτων άμεσα, οι υπεύθυνοι να βρουν λύση ώστε να μην χαθεί το διδακτικό εξάμηνο. Κάτι που επιβαρύνει τους σπουδαστές καθώς επίσης και τις οικογένειες τους.

Κατά της διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

"Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών – παράρτημα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ΔΙ.ΠΑ.Ε Όντας φοιτητές στη σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία απελπιστική κατάσταση, που είναι να αιτούμαστε το αυτονόητο. Τη μη διακοπή των σπουδών μας και την μη απώλεια εξαμήνου. Το φετινό ακαδημαϊκό ημερολόγιο ορίζει έναρξη μαθημάτων για τις 30/9/2019 και εμείς έπειτα από 5 αναβολές έναρξης και ένα προσωρινό-εκκρεμές πρόγραμμα που ακυρώθηκε, βρισκόμαστε σε κατάσταση απόγνωσης. Για την σχολή μας δεν υπάρχουν μόνιμες θέσεις καθηγητών, ούτε αρκετοί καθηγητές με τα απαραίτητα προσόντα για να μπορούν να μας διδάξουν. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν καθηγητές σε τοπική εμβέλεια, οι οποίοι να πληρούν τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστούν ως ωρομίσθιοι.

Είναι άνομο να παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ η σχολή μας, ενώ όλες οι υπόλοιπες στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά.Δεν πρόκειται απλά για μία καθυστέρηση αλλά για μία απώλεια εξαμήνου πλέον! είναι άνομο να χάσουμε έστω και ένα εξάμηνο.Θέλουμε να σταματήσει κοροϊδία! Διαπράττεται ένα ακαδημαϊκό έγκλημα εις βάρος μας. Αιτούμαστε ισότιμη και αξιοκρατική εκπαίδευση, όπως όλοι φοιτητές της χώρας μας. Δεν είμαστε φοιτητές Β κατηγορίας, έχουμε κι εμείς δικαιώματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Θέλουμε να βρεθεί μία λύση άμεσα χωρίς να υπάρχουν απώλειες για εμάς η σχολή όπως αποδεικνύεται δεν μπορεί να λειτουργήσει γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το ΔΙ.ΠΑ.Ε οφείλει να δώσει μία λύση στο πρόβλημά μας."

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους φοιτητές της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου

Τι δήλωσε ο Υφυπουργός 

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα ενταχθεί το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμότειχου, το οποίο σήμερα ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και δεν έχει λειτουργήσει τη φετινή χρονιά, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, εφόσον είναι σύμφωνη η γνώμη και των δύο Πανεπιστημίων

"Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερη ενόχληση και ντροπή ως ακαδημαϊκός για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο Διδυμότειχο. Το θέμα, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα φαινόμενα αυτά δεν νιώθουν καμία ντροπή".

Ενώ συνεχίζει λέγοντας "Μάλιστα, είχαμε και την καινοτομία ίδρυσης Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με παράρτημα στο Διδυμότειχο. Όλα αυτά έγιναν αδιαφορώντας για την ουσία, που δεν είναι άλλη από την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναφέρετε: Εγκλωβισμός νέων ανθρώπων, νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν τους αξίζει και σίγουρα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στα όνειρα ούτε στις προσδοκίες τους".

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμότειχου που σήμερα ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας πρέπει να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο καθώς μόνο έτσι θα δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

"Θα πάρω την ευκαιρία από κάτι που είχαν πει στη συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής, η οποία προτείνει τη μεταφορά του παραρτήματος Νοσηλευτικής, ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και άρα, να υπάρχουν οι συνέργειες και επίσημα και σταθερά με την Ιατρική του Δημοκρίτειου, αλλά και γεωγραφικά το λογικό θα ήταν η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Αυτό δεν είναι απόφαση υπουργού. Παίρνοντας την ευκαιρία από την πρόταση του Τμήματος Νοσηλευτικής, το επόμενο βήμα είναι να τεθεί υπ' όψιν της ΑΔΙΠ, να γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ και εφόσον είναι σύμφωνη η γνώμη και των εμπλεκομένων πανεπιστημίων, του Διεθνούς και του Δημοκριτείου, να προχωρήσει η ένταξη της Νοσηλευτικής στο Δημοκρίτειο, η οποία θα δώσει και μια μόνιμη λύση στα προβλήματα του Τμήματος" κατέληξε ο κ. Διγαλάκης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr