ΔΠΘ: Οι φοιτητές που πραγματοποίησαν επιτυχώς Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχουν πληρωθεί κανονικά

ΔΠΘ: Οι φοιτητές που πραγματοποίησαν επιτυχώς Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχουν πληρωθεί κανονικά

Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γνωστοποιεί ότι «οι φοιτητές που πραγματοποίησαν επιτυχώς Πρακτική Άσκηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έχουν πληρωθεί κανονικά. Κανένας φοιτητής που μετέχει στην Πρακτική Άσκηση μέσω ΕΣΠΑ, δεν ανέφερε οποιαδήποτε δυσλειτουργία στο Γραφείο μας».

Την παραπάνω απάντηση εξέδωσε το ΔΠΘ μετά την σχετική ερώτηση που υπέβαλε προ ημερών προς την Ευρ. Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Πιο αναλυτικά η Ερώτησή του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου:

«Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, καθώς τα ποσά που προβλέπονται από το σχετικό ΕΣΠΑ, με κονδύλια και της ΕΕ (ΕΔΕΤ), δεν επαρκούν. Οι φοιτητές καλούνται να συναινέσουν στην απλήρωτη εργασία μέσω της πρακτικής άσκησης, η οποία πολλές φορές είναι υποχρεωτική, ενώ οι εργοδότες απολαμβάνουν την τζάμπα εργασία χιλιάδων φοιτητών. Αυτή είναι και η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία που προορίζει για τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών απλήρωτες πρακτικές και μαθητείες, διά βίου μάθηση, δηλαδή ένα αέναο κυνήγι δεξιοτήτων με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρόμοια προβλήματα, όπως μείωση των επιδοτούμενων θέσεων πρακτικής άσκησης, εμφανίζονται και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιβεβαιώνοντας τη συνολική ασφυκτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω των συνεχιζόμενων από όλες τις κυβερνήσεις περικοπών κονδυλίων και της υποβάθμισής τους που οδηγούν στο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και σε βασικές λειτουργίες τους. 

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- Στο ότι δεκάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, ενώ πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση στο πλαίσιο ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ;

- Στο αίτημα η ευθύνη για την κάλυψη της πρακτικής άσκησης να περάσει στην πλήρη ευθύνη του κράτους και να μην εξαρτάται από τα εκάστοτε και με ημερομηνία λήξης κονδύλια της ΕΕ;».

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υιοθετεί τον θεσμό του «Συνηγόρου του Φοιτητή»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr