Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για Φοιτήτρια του ΔΠΘ

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για Φοιτήτρια του ΔΠΘ

Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε αναφορά φοιτήτριας του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ με θέμα την δυνατότητα πρακτικής της άσκησης στο τόπο διαμονής της, στη Θεσσαλονίκη, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Όπως καταγγέλλει η φοιτήτρια στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Μετά την κατά συρροήν άρνηση του τμήματος μου και παρά τον άριστο βαθμό του συνόλου των μαθημάτων κατεύθυνσης, να με βοηθήσουν όπου ήμουν το μοναδικο αρτιμελές μελος της οικογένειας με δυο γονείς ΑΜΕΑ και μάλιστα ένας εκ των δυο με τερματική νόσο, το πανεπιστήμιο για τρίτο κατά συρροήν εξάμηνο και μετά από επεμβαση του συνηγόρου του πολίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά να μου επιτρέψει την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης στην περιοχή της Θεσσαλονικης όπου είναι ο τόπος νοσηλείας των γονέων μου αλλά και ο τόπος καταγωγής μου, επικαλούμενο την ύπαρξη μαθημάτων του εξαμήνου (μη εργαστηριακά) τα οποία πραγματοποιούνται στην περιοχή της Κομοτηνης όπου εδρεύει το τμήμα, ενώ στο παρελθόν έχω ήδη αδικηθεί με ανυπόστατους ισχυρισμούς από το τμημα.


Ενώ χρωστώ πολύ λιγότερα μαθήματα από φοιτητές που έχουν πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση, αντιμετωπίζω τον κίνδυνο το πανεπιστήμιο να επεκτείνει το χρόνο σπουδών μου κατά 8ολοκληρους μήνες με καθυστέρηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, σε μια τόσο δύσκολη εποχή και χωρίς να ευθύνομαι η ίδια. Θέλω να αναφέρω ότι η εν λόγω υπόθεση είναι μια άκρως ντροπιαστική υπόθεση για τη χώρα και το εκπαιδευτικό σύστημα της, αλλά θέτει και νέα ερωτήματα για το αυτοδιοίκητο.

Το θέμα έχει φτάσει στο υπουργείο Παιδείας και αναμένεται νέα απόφαση από το ίδιο το τμήμα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βοηθήσει, ώστε το περιστατικό να λυθεί εντός του πανεπιστημιακού πλαισίου και χωρίς περαιτέρω συνέπειες ή μηνύσεις, παρά την αρνητική συμπεριφορά των καθηγητών του τμήματος μου και των συνθηκών που αντιμετωπίζω, αποφάσισα να μην συνεχίσω νομικά ή για διεκδίκηση αποζημιώσεων, σε περίπτωση που αποφοιτήσω κανονικά από το τμήμα φοίτησης μου και στο χρονο που ορίζεται από τον οδηγο σπουδών».

Η φοιτήτρια όπως δηλώνει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr είναι αποφασισμένη πλέον να επιμείνει στο θέμα της δικαστικά σε περίπτωση που το τμήμα ασκήσει μετά από την τελευταια της πρόταση, άρνηση, ώστε να μην σημειωθούν πανομοιότυπα περιστατικά στο μέλλον με άλλους φοιτητές, που βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες.

Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη στο Τμήμα

Ειδικότερα, η κυρία (...) είναι φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ. στο τέταρτο έτος φοίτησης. Το αίτημα της αφορά την κατ’ εξαίρεση εκτέλεση της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) Ι και ΙΙ (3ο έτος), καθώς και της ΙΙΙ και ΙV (4ο έτος) στη Θεσσαλονίκη, λόγω σοβαρών οικογενειακών λόγων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, η κυρία (...) διαμένει στη Θεσσαλονίκη και οι δυο γινείς της κατά τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων της (πλέον μόνο η μητέρα της) είναι ΑμεΑ, ενώ η ίδια είναι επιφορτισμένη με την φροντίδα της οικογένειας της. Από το πανεπιστήμιο ζητά να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πρακτική της σε τόπο και χρόνο που να της επιτρέπει την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών της και παράλληλα την άσκηση της μέριμνας προς την οικογένεια της. Συγκεκριμένα, η αναφερόμενη αιτείται την πραγματοποίηση των πρακτικών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή της ΠΑ Ι και ΙΙ κατά το χειμερινό εξάμηνο και της ΠΑ ΙΙΙ και ΙV κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018. Με την αναφορά της διαμαρτύρεται για την απόρριψη του αιτήματος της, επικαλούμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος της λόγω αναπηρίας (οικογενειακή σχέση με ΑμεΑ).

Η κυρία (...) έχει προσκομίσει στην Αρχή στο πλαίσιο υποστήριξης της αναφοράς της στοιχεία, από τα οποία συνεπάγεται ότι το αίτημα της έχει γίνει εν μέρει δεκτό.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 35/27-1-2017 Σενέλευση του οικείου Τμήματος, εγκρίνεται η πραγματοποίηση της ΠΑ Ι και ΙΙ στη Θεσσαλονίκη κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό συνεπάγεται την παράταση του χρόνου σπουδών της, εφόσον έτσι θα υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει την ΠΑ ΙΙΙ και ΙV το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2018-2019).

Δεδομένου ότι από τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του ο Συνήγορος του Πολίτη δεν γίνεται σαφές το σκεπτικό της συνέλευσης και συνεπώς η αιτιολογία της πράξης, με την οποία κατά την κα. (...) απορρίπτεται το αίτημα της, παρακαλούμε πολύ για τις απόψεις σας επί του θέματος. Επίσης, παρακαλούμε να μας αποστείλετε:

α) αντίγραφο της σχετικής με το θέμα εισήγησης της υπ’ αρ. 8/11-9-2017 συνεδρίασης της Σ.Ε.Π.Α..

β) τα Πρακτικά της υπ’ αρ. 40/13.9.2017 απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος

γ) κάθε άλλο έγγραφο σχετικά ή στοιχείο σχετικά με την υπόθεση.

Τέλος, ενόψει και των ανωτέρω επισημάνσεων σχετικά με το προστατευτικό πλαίσιο των προαναφερθέντων διατάξεων του Ν. 4443/2016, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος της (...) στο σύνολο του.

Κατόπιν, των ανωτέρω αναμένουμε την απάντηση σας και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση θελήσετε.

Επιστολή παρέμβασης Συνηγόρου του Πολίτη για την φοιτήτρια

Επιστολή παρέμβασης Συνηγόρου του Πολίτη για την φοιτήτρια

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr