Ανοιχτή Σχολή αποφάσισαν οι φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανοιχτή Σχολή αποφάσισαν οι φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε την Τρίτη (05/11), Γενική Συνέλευση και οι φοιτητές αποφάσισαν ανοικτές Σχολές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΠΑΣΠ με 422 ψήφους.


Στην σημερινή Γ.Σ. ψήφισαν 774 φοιτητές.

Αποτελέσματα Γ.Σ.

  • Συντονιστική επιτροπή κατάληψης: 292
  • ΠΑΣΠ: 422
  • ΠΚΣ: 40
  • ΛΕΥΚΑ: 20

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Π.Α.

Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, η ελληνική οικογένεια προσπαθεί καθημερινά να επιβιώσει και να καλύψει τις ανάγκες της. Η ανεργία και ειδικότερα των νέων συνεχίζει να μαστίζει επί σειρά ετών. Σε μία κοινωνική πραγματικότητα που οι έννοιες «κράτος δικαίου» και «κοινωνικό κράτος» έχουν εκφυλιστεί, η δημόσια και δωρεάν παιδεία απειλείται και η δημόσια περιουσία τελεί υπό εκποιήση, το χρέος της γενιάς μας είναι να παλέψει και να διασφαλίσει βασικές αρχές όπως η δημοκρατία, η αξιοκρατία και η ελεύθερη έκφραση.

Η χώρα μας και πρωτίστως τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα χρειάζονται ΤΩΡΑ προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας. Είναι απαραίτητο, να εφαρμοστεί μια ισχυρή, πλήρης και καινοτόμα δωρεάν εκπαίδευση που να προωθεί, πέρα από την επιστημονική γνώση, την κριτική σκέψη, την ενημέρωση και τη συμμετοχικότητα , θα αποτελέσει ισχυρή βάση για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών.Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και να παλέψουμε για τη βελτίωσή της διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στη μόρφωση.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά νόμων και προτάσεων της Ν.Δ., στηριζόμενων από τη φοιτητική της νεολαία (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), που καταργούν το πανεπιστημιακό άσυλο, ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτική παιδεία στη χώρα μας και επιχειρούν να εφαρμόσουν το Ν+2 και να καταργήσουν τους αιώνιους φοιτητές.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., στηριζόμενη στην ανεπάρκεια των αρμοδίων να καταπολεμήσουν την ανομία στα πανεπιστήμια, γεγονός που προβλεπόταν από τον προηγούμενο ισχύοντα νόμο(«επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου(αυτεπάγγελτα)σε περιπτώσεις τέλεσης αυτόφωρων κακουργημάτων ή εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση»), προχώρησε σε ψήφιση νομοσχεδίου που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε με κλειστά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποκλείοντας τους φοιτητικούς συλλόγους από το να εκφράσουν οποιαδήποτε μαζική άποψη ,επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να θέσει εύκολα σε εφαρμογή την καταστροφική πολιτική της.

Ως ΠΑΣΠ ΓΠΑ είμαστε υπέρμαχοι του ασύλου ιδεών και πιστεύουμε πως δεν είναι θεσμοθετημένη ασυδοσία. Πρόκειται για μια δημοκρατική κατάκτηση των φοιτητών με την οποία μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τα ζητήματα πους τους αφορούν χωρίς κρατική παρέμβαση. Προτείνουμε, λοιπόν, τη μη κατάργηση του ασύλου και κατακρίνουμε κάθε λανθασμένη εκμετάλλευση και υπονόμευση του, έχοντας ως βασικό μας χρέος να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη μόρφωση και την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων με ευθύνη των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών συλλόγων.

ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η κατάργηση του ασύλου από τη Ν.Δ. αποτελεί κρίκο μιας ευρύτερης πολιτικής που αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Στο άρθρο 168 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Πέμπτη 24/10,  που η σχολή τελούσε υπό κατάληψη , προβλέπεται η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων. Μάλιστα, μία ακόμα ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης αποτελεί το άρθρο 171 του ίδιου πολυνομοσχεδίου, στο οποίο θεσπίζεται η απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, δηλαδή η δυνατότητα επιβολής  επιπλέον διδάκτρων σε περίπτωση που οι διδάσκοντες κρίνουν ανεπαρκή τη δημόσια χρηματοδότηση.

Ως ΠΑΣΠ ΓΠΑ είμαστε ενάντια στις διατάξεις αυτές που απειλούν τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, ο οποίος δίνει πρόσβαση στη γνώση σε όλους τους πολίτες της χώρας μας, και ανοίγουν τον δρόμο για καθηγητικές αυθαιρεσίες. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι απαραβίαστο άρθρο του Συντάγματος του οποίου η κυβέρνηση ζητά αναθεώρηση θέλοντας να μετατρέψει την παιδεία σε προνόμιο όσων μπορούν να πληρώνουν.

Ν+2 ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κυβέρνηση, έχοντας ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου και ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρεί να εφαρμόσει το Ν+2 και να καταργήσει τους αιώνιους φοιτητές. Οι φοιτητές στις μέρες μας καλούνται να διεκπεραιώσουν γρηγορότερα τις σπουδές τους ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται. Παράλληλα, φοιτούν σε πανεπιστήμια, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που υποχρηματοδοτούνται και ο όγκος των μαθημάτων και των εργαστηρίων είναι μεγάλος.

Ως ΠΑΣΠ ΓΠΑ, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε διαγραφή φοιτητών κρίνοντάς την εκτός πραγματικότητας. Οι φοιτητές που υποχρεούνται να εργάζονται δεν αδιαφορούν για τις σπουδές τους αλλά συχνά αναγκάζονται να είναι ασυνεπείς στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Η απειλή της διαγραφής αποτελεί ποινή που υπονομεύει το δικαίωμα της ακαδημαϊκής μόρφωσης για όλους τους πολίτες και δε θα πρέπει να εφαρμοστεί.

ΩΣ ΠΑΣΠ ΓΠΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΕΩΝ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
  • ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ Ν+2.
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.
  • ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΠΑΛΛΑΓΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΑΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.
  • ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr