Οι Πρόεδροι Φ.Σ. του ΑΠΘ σχετικά με την "κίνηση φοιτητών ενάντια στην εξεταστική"

Οι Πρόεδροι Φ.Σ. του ΑΠΘ σχετικά με την "κίνηση φοιτητών ενάντια στην εξεταστική"

Σχόλιο των Προέδρων των Φοιτητικών Συλλόγων σχετικά με την "κίνηση φοιτητών ενάντια στην εξεταστική" και τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα σε σχέση με την "κίνηση φοιτητών ενάντια στην εξεταστική", ορισμένα μάλιστα παρουσιάζοντας την ως «το φοιτητικό κίνημα».


Αρχικά μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος για την περίοδο της πανδημίας αλλά και γενικότερα  μένουν στην αφάνεια, ενώ μονοπολεί την ειδησεογραφία, «μία κίνηση» μερικών δεκάδων που καμιά σχέση δεν έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά έχουν διαμορφώσει συγκροτημένα αιτήματα και διεκδικήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα., που αποτυπώνουν, τις ανάγκες μας για σπουδές και μόρφωση που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις.

Διεκδικούν να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προσεχούς εξεταστικής, αλλά και συνολικά να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Για να προσληφθεί καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό, να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του πανεπιστημίου, να αναβαθμιστεί η καθαριότητα,η σίτιση, συνολικά οι δομές της φοιτητικής μέριμνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έμειναν σιωπηλοί ουτε στην διάρκεια της καραντίνας, ούτε πρόκειται να το κάνουν τώρα, στην περίοδο της εξεταστικής.

Η αναβάθμιση των σπουδών μας για την οποία παλεύουμε, δεν μπορεί να πάει χέρι χέρι με την εμπορευματοποίηση της γνώσης, το "σύγχρονο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο" των τεράστιων ελλείψεων και περικοπών που υπηρέτησαν ευλαβικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητικοι σύλλογοι παλεύουν ενάντια στο πετσοκομμα της γνώσης, στην απόσπαση της από το πτυχίο, παλεύουν συνολικά για ένα Πανεπιστήμιο με περισσότερη γνώση που όμως δεν "θα μας κοιτάει στην τσέπη", δεν θα μας θεωρεί πελάτες.

Αντίθετα σήμερα, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, οι φωνές που "αγωνίζονται να μην δώσουμε εξεταστική". Εξυπηρετούν τον σκοπό την κυβέρνησης: να μαθαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για το επιστημονικό μας αντικείμενο, σκόρπια, αποσπασματικά, αρκεί αυτά που μαθαίνουμε να είναι αυτά που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτά που μας κάνουν ακόμη πιο φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους.

Τα αιτήματα αυτών των "πρωτοβουλιών" είναι αντιεπιστημονικα, κενά περιεχομένου, αποστρέφουν πολλούς φοιτητές που αγαπούν, έχουν μεράκι για το επιστημονικό τους αντικείμενο από τις συλλογικές διαδικασίες και τελικά γίνονται μια πολύ βολική φωνή για την κυβέρνηση και την ΔΑΠ.  Γιατί μόνο ώς τέτοια εκλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη κίνηση, συκοφαντεί τα συλλογικά, συγκροτημένα αιτήματα μας, αποπροσατολίζοντας από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές με την εξεταστική, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας. Βολεύουν σίγουρα αρκετά την ΔΑΠ η οποία παραμένει σιωπηλή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών σήμερα. Αποδεικνύεται ειδικά σε αυτές τις συνθήκες το αδιέξοδο των προτάσεων τους περί αυτοδιοίκητου, αυτοχρηματοδοτουμενου και εξωστρεφους πανεπιστήμιου καθώς τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν λύνει τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας. Οι ίδιοι που τόσο καιρό διαφήμιζαν τις παραπάνω έννοιες, που διαφήμιζαν «το όχι λόγια άλλα πράξεις, τώρα παραμένουν αμήχανοι, υπερασπιζόμενοι απλά την κυβερνητική πολιτική που « γενικώς κάνει ότι μπορεί»…

Η ηλεκτρονική εξεταστική που επέλεξε σαν λύση το Υπουργείο Παιδείας είναι ουσιαστικά ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε εγκαταστάσεις, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα πανεπιστήμια, να μη δώσει ούτε ευρώ για να γίνει κανονικά η εξεταστική με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που φυσικά απαιτούν εξοπλισμό, προσωπικό καθαριότητας, καθηγητές .Την ίδια ώρα που βλέπουμε να ανοίγει "τις πύλες του τουρισμού" μην τυχόν και κινδυνεύσουν οι μεγαλοξενοδοχοι και οι αεροπορικές εταιρείες!

Καλούμε τους φοιτητές να παλέψουν μεσα από τους συλλόγους τους να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, να γίνει η εξεταστική δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα χρόνια προβλήματα των πανεπιστημίων λόγω της υποχρηματοδότησης που έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δε λύνονται με ευχολόγια, ούτε με "εύκολες λύσεις" που δεν έχουν σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να έχουμε όλη την απαραίτητη γνώση στο πτυχίο μας.

Οι φοιτητές έχουν φωνή και αντίστοιχα αιτήματα. Θέλουν ολοκληρωμένη και ολόπλευρη μόρφωση, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην γνώση σε όλες τις συνθήκες. Θέλουν  ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν που θα μας εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή με σύγχρονους όρους και δικαιώματα και για αυτά ακριβώς παλεύουν!

Οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων:

Ξυνής Γιώργος, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Κότο Στέφανος, Ιατρικής ΑΠΘ

Μπάμπος Γιάννης, Φυσικού ΑΠΘ

Μάντζιου Δανάη, Γεωλογικού ΑΠΘ

Γκαντώνα Αθανασία, Βιολογικό ΑΠΘ

Μάμιδας Γιώργος,Φαρμακευτική ΑΠΘ

Γιαννακάκης Αντώνης, Κτηνιατρικής ΑΠΘ

Κελπέκη Αγγελίνα, Παιδαγωγικού ΑΠΘ

Παλάτζα Νάσια, Ψυχολογικού ΑΠΘ

Λάρδα Τζοάννα, Αγγλικού ΑΠΘ

Ηλιού Άννα-Μαρία, ΜΜΕ ΑΠΘ

Λάρδα Άντζελα, Σ.Ο.Φ.Ε.Θ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr