Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού σε αρχάριους από το ΑΠΘ

Δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού σε αρχάριους από το ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Τα δωρεάν μαθήματα από το ΑΠΘ παραδίδονται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Από χθες ξεκίνησε o νέος κύκλος διαδικτυακού μαθήματος με τίτλο «Προγραμματισμός σε Python για μη-Προγραμματιστές», που θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου. Εμπλούτισε το βιογραφικό σου με 1 ECTS επιπλέον.

Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, επιστήμονες που δεν είναι επαγγελματίες προγραμματιστές, αλλά χρειάζονται να κατανοούν βασικές έννοιες υπολογιστικής σκέψης και να γράφουν κώδικα σε γλώσσα Python, ώστε να επεξεργάζονται δεδομένα σε επιστημονικά προβλήματα. 


Οι διδάσκοντες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Σταύρος Δημητριάδης και επ. Καθηγητής Θρασύβουλος Τσιάτσος εισάγουν «από το μηδέν» κάθε αρχάριο μαθητή στις υπολογιστικές έννοιες, ανεξάρτητα από την επιστημονική περιοχή στην οποία ο καθένας σπουδάζει ή εργάζεται, π.χ. θετικές επιστήμες και μηχανική ή ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Το μάθημα προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε να γράφετε κώδικα Python ώστε να γράφετε αλγορίθμους, να επεξεργάζεστε δεδομένα και να δίνετε απαντήσεις σε επιστημονικά προβλήματα με τα οποία ασχολείστε στις σπουδές σας και τις ερευνητικές σας δραστηριότητες. Θεωρούμε πως δεν έχετε κάποια προηγούμενη εμπειρία με προγραμματισμό κι έτσι ξεκινάμε από την αρχή εξηγώντας τις βασικές έννοιες αλγοριθμικής σκέψης που θα πρέπει να καταλαβαίνετε για να γράψετε κώδικα, όπως: τι είναι αλγόριθμος, τι είναι δομή επιλογής, πώς λειτουργεί η δομή επανάληψης, τι είναι μια δομή δεδομένων, πώς γράφουμε μια συνάρτηση, κλπ. Ταυτόχρονα σας μαθαίνουμε τη γλώσσα Python ώστε να μπορείτε να εφαρμόζετε τις γνώσεις σας από την πρώτη στιγμή στην πράξη για να επεξεργάζεστε δεδομένα και να λύνετε προβλήματα», αναφέρουν οι καθηγητές.

Εκτός από τα βιντεομαθήματα, τις διαδραστικές ερωτήσεις και τις ασκήσεις, στο τέλος κάθε εβδομάδας σχεδιάζονται «σενάρια μάθησης» σε ειδικά σχεδιασμένα «δωμάτια συζήτησης» (chat rooms). Στα δωμάτια αυτά εμφανίζεται και ένας εικονικός πράκτορας, ο οποίος εξετάζει τον μαθητή.

Το μάθημα προσφέρεται πλήρως εξ αποστάσεως με τη μορφή μαθήματος τύπου MOOC (Massive Open Online Course, Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα) και είναι διαθέσιμο να το παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι ενδιαφέρονται, αφού εγγραφούν μέσα από αυτή τη διεύθυνση. Συνοδεύεται από βεβαίωση παρακολούθησης και αντιστοιχεί σε μία διδακτική μονάδα ECTS.

Πατήστε ΕΔΩ για Δωρεάν Εγγραφή στο μάθημα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr