Έρχεται το 3ο Συνέδριο Προπτυχιακής Έρευνας στη Φυσική (Σ.Π.Ε.Φ.)

Έρχεται το 3ο Συνέδριο Προπτυχιακής Έρευνας στη Φυσική (Σ.Π.Ε.Φ.)

Το 3ο Συνέδριο Προπτυχιακής Έρευνας στη Φυσική (Σ.Π.Ε.Φ.) θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο 1 του ΚΕ.Δ.Ε.Α. στις 13&14 Απριλίου στο χρονικό διάστημα 10:00-19:00, υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ.

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από την εθελοντική ομάδα του Φυσικού ΑΠΘ, PATh (Physicists of Aristotle university of Thessaloniki). Το Συνέδριο είναι μία από τις κύριες δράσεις της ομάδας και μέσω αυτού, προπτυχιακοί φοιτητές και όχι μόνο έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την πτυχιακή τους εργασία, την πρακτική τους άσκηση σε κάποιον φορέα ή οποιοδήποτε project ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα επιστημονικά πεδία των Τμημάτων Φυσικής, την έρευνα που πραγματοποιείται σε αυτά, να μάθουν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται αλλά και να συνομιλήσουν με έμπειρα άτομα. Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές φυσικής, καθηγητές φυσικής όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.


Η PATh είναι μια εθελοντική ομάδα, που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2014 από ένα πυρήνα 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ. Εμπνευσμένοι από τη διάθεσή τους να δραστηριοποιηθούν στο τμήμα Φυσικής, η ομάδα μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει πάρα πολλές πρωτότυπες ιδέες με θέμα τη φυσική και όχι μόνο. 

Τι είναι το ΣΠΕΦ;

Το Συνέδριο Προπτυχιακής Έρευνας στη Φυσική (ΣΠΕΦ) είναι μία από τις κύριες δράσεις της PATh. Μέσω αυτού του συνεδρίου, προπτυχιακοί φοιτητές έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν την πτυχιακή τους εργασία, την πρακτική τους άσκηση σε κάποιον φορέα ή οποιοδήποτε project ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Η παρουσίαση γίνεται σε αμφιθεατρικό χώρο, με κοινό που περιλαμβάνει από φοιτητές έως καθηγητές και κάθε ενδιαφερόμενο. 

Κάθε πότε γίνεται;

Το ΣΠΕΦ λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο, κυρίως στα μέσα του Απρίλη. Μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί δύο φορές με συμμετοχή περισσότερων από 40 φοιτητών κάθε φορά. Η πραγματοποίηση του 1ου ΣΠΕΦ, το 2017, έγινε στην αίθουσα Α31 του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επόμενο έτος, το Συνέδρειο έλαβε χώρα στην ίδια αίθουσα, η οποία ήταν κατάμεστη από φοιτητές.

Ποιος είναι, όμως, ο σκοπός του Συνεδρίου; Σε τι ακριβώς μπορεί να βοηθήσει τους ομιλητές και τους ακροατές;

Το ΣΠΕΦ έχει ως προτεύων στόχο την ανάδειξη της προπτυχιακής ερευνητικής δραστηριότητας. Πολλοί πιστεύουν, ότι πριν την απόκτηση του αρχικού πτυχίου δεν είναι δυνατή η εκπόνηση έρευνας σε οποιονδήποτε τομέα του τμήματος. Με τη συγκεκριμένη δράση, καλούνται, ακριβώς, οι προπτυχιακοί ερευνητές να παρουσιάσουν την δουλειά και τον κόπο τους, ώστε οι συμφοιτητές τους να δουν ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορούν να αδράξουν. 

Συν τοις άλλοις, ο ίδιος ο ομιλητής επωφελείται ιδιαίτερα από το Συνέδριο. Η παρουσίαση της έρευνας του, η εξήγηση εννοιών που θα εξηγήσει στο κοινό και οι ερωτήσεις που θα χρειαστεί να απαντήσει, σίγουρα συντελούν στην καλύτερη γνώση και του αντικειμένου του. Είναι μια μοναδική εμπειρία και δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίσαν να παρουσιάσουν και στα 2 προηγούμενα ΣΠΕΦ. Τέλος, αναμφίβολα η συμμετοχή ως ομιλητής αποτελεί μία καλή προσθήκη στο βιογραφικό.

Πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συνέδριο;

Το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (2019), το ΣΠΕΦ είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 13-14 Απριλίου. Θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι, στο κτήριο ΚΕ.ΔΕ.Α., το οποίο βρίσκεται δίπλα στην άνω φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να κοιτάξετε στην αντίστοιχη καρτέλα της ιστοσελίδας μας ή στη σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/PATh.auth/). 

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις εγγραφής των ομιλητών! Εσύ δήλωσες; Θες να αποκτήσεις την εμπειρία του ομιλητή και να παρουσιάσεις την έρευνα σου στους συμφοιτητές σου και όχι μόνο; Συμπλήρωσε την φόρμα που θα βρεις πατώντας εδώ!

Θες να παρακολουθήσεις το Συνέδριο και να ενημερωθείς σχετικά με την έρευνα στο τμήμα σου;

Συμπλήρωσε την φόρμα συμμετοχής που θα βρεις σε αυτόν τον σύνδεσμο!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr