ΑΠΘ: Φοιτητές έγιναν αγάλματα και κλέβουν τις εντυπώσεις στη Βιβλιοθήκη

Τα γλυπτά αποτελούν εικαστική παρέμβαση της δευτεροετούς φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών, Σοφίας Μυλώνα. Η ίδια εξηγεί για τα αγάλματα που έχουν γίνει θέμα συζήτησης...

Κάτι έχει αλλάξει από τις 30 Απριλίου στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πλέον κοσμούν ο Κίμωνας, η Άρτεμις και η Βερόνικα, τρία αγάλματα που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ.

Τα γλυπτά αποτελούν εικαστική παρέμβαση της δευτεροετούς φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών, Σοφίας Μυλώνα με τίτλο «BookRoute» δίνοντας… χρώμα στην καθημερινότητα των φοιτητών. «Η εγκατάσταση εντάσσεται στο κίνημα της Public Art που γενικά ακολουθώ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κίνημα που βγάζει την τέχνη από τα μουσεία και την πηγαίνει στους δρόμους, με στόχο να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους και να ομορφύνει την καθημερινότητά τους. Στην Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο το κίνημα, στην Ελλάδα όμως δεν έχει έρθει ακόμα», σημειώνει η Σοφία Μυλώνα.

Η 23χρονη φοιτήτρια αναφέρει στην e-φημερίδα "voria" πως εμπνεύστηκε το installation καθώς η ίδια ούσα βιβλιοφάγος περνάει πολλές ώρες στο αναγνωστήριο. «Στο βιβλίο καταφεύγω όταν δεν είμαι καλά ενώ η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν χώρο που με ηρεμεί», τονίζει, προσθέτοντας ότι πρόσφατα έκανε ρεκόρ παραμονής στη βιβλιοθήκη όπου έμεινε από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.

Τα τρία γλυπτά είναι, όπως αποκαλύπτει, εμπνευσμένα από φίλους της φοιτητές που επίσης έχουν σχέση αγάπης με τα βιβλία και συχνάζουν στον χώρο της βιβλιοθήκης. Όπως αναφέρει η Σοφία, η καλλιτεχνική της παρέμβαση είχε μεγάλη απήχηση μέχρι τώρα ενώ έχει δεχθεί ήδη αρκετά θετικά σχόλια.

«Έως τώρα φαίνεται να έχουν προκαλέσει θετικές εντυπώσεις. Το Τμήμα Εικαστικών ακι Εφαρμοσμένων Τεχνών μου ζήτησε να κάνω ένα εκ των γλυπτών δωρεά στη βιβλιοθήκη του τμήματος», σημειώνει η φοιτήτρια.

Τα γλυπτά θα παραμείνουν στον χώρο του αναγνωστηρίου μέχρι και τις 14 Μαίου.

Οι εικόνες με τα αγάλματα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr