Υπουργός Παιδείας: Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια (και) με μόνο το απολυτήριο

Υπουργός Παιδείας: Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια (και) με μόνο το απολυτήριο

Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου μιλώντας από το βήμα της Βουλής εξηγγειλε ότι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά μόνο με το απολυτήριο του λυκείου.

Πρόκειται για μια παλαιότερη δέσμευση του υπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «τάξη φάντασμα» την τελευταία τάξη του Λυκείου επαναλαμβάνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το απολυτήριο Λυκείου.


«Είμαστε κοντά να νομοθετήσουμε την τρίτη Λυκείου που είναι τάξη φάντασμα. Είμαστε μια χώρα χωρίς τρίτη Λυκείου και την ευθύνη έχει συνολικά η κοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο Λυκείου να έχουμε λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και πρόσβαση στα πανεπιστήμια με μόνο το απολυτήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας περιέγραψε και το σχέδιο προσλήψεων στον χώρο της Παιδείας μιλώντας για διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία. 

Την σελίδα ενημέρωσης για τις Πανελλήνιες 2019 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την παρακάτω διευκρίνηση 

Με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή και την παρερμηνεία που γίνεται από ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο σύστημα, το Υπουργείο αναφέρει:

Στη σημερινή του ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί. Δηλαδή, ότι το νέο σύστημα, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, θα δίνει την δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είτε με Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε -για πρώτη φορά- σε συγκεκριμένες σχολές ελεύθερης πρόσβασης, μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλία του Υπουργού:

«Όπως καλά γνωρίζετε είμαστε πολύ κοντά στο να νομοθετηθεί η Γ’ Λυκείου. Η Γ’ Λυκείου, στη χώρα μας είναι σχεδόν μια τάξη ‘φάντασμα’. Είμαστε μια χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου και για αυτό έχει ευθύνη η κοινωνία στο σύνολο και όχι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πασχίζουν να της δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο του Λυκείου, να έχουμε πολύ λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και να καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα δίνει τη δυνατότητα να εισάγεται κανείς (και) με μόνο το απολυτήριο».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr