Στο ΣτΕ γονείς υποψηφίων κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Στο ΣτΕ γονείς υποψηφίων κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο νόμος 4777/2021 του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, οι γονείς ζητούν να ακυρωθεί η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Στην αίτησή τους, αναφέρουν ότι το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο σε όσους φοιτούσαν σε εσπερινά Λύκεια και μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων.

Παράλληλα σημειώνουν ότι με την κατάργηση του μπόνους και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ακόμη, σημειώνουν οι γονείς ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη. 

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2021.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr