20% προσαύξηση στα μόρια πυρόπληκτων υποψηφίων των πανελλαδικών – Τα δικαιολογητικά

Προσαύξηση 20% στο σύνολο των μορίων στους φοιτητές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι σύμφωνα με ΦΕΚ.

Πανελλήνιες 2019: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2878 Β΄/5-7-2019) η Υπουργική Απόφαση «Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 για τα τέκνα οικογενειών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018».

Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις διατάξεις της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης καλούνται να υποβάλλουν έως και τις 15 Ιουλίου 2019 αίτηση-δήλωση υπαγωγής στη διάταξη αυτή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα όπου ο υποψήφιος υπέβαλε αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στις διατάξεις της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης.


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, παρέχεται είκοσι τοις εκατό (20%) προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ύστερα από την προσαύξηση να συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με τα μόρια του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με προσαύξηση βαθμού των δικαιούχων υποβάλλονται, εντός δέκα ημερών από την έκδοση της παρούσας, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα όπου ο υποψήφιος υπέβαλε αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση - δήλωση υπαγωγής στην ευνοϊκή διάταξη.

2. Κωδικός υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές ή θα συμμετέχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές έτους 2019.

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα, από την οποία να προκύπτει ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου.

Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται εάν επήλθε θάνατος γονέα εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018).

5. α) Δελτίο επανελέγχου ή έκθεση αυτοψίας για τη μόνιμη κατοικία τους ή βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία να αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018).

β) Δήλωση Ε1 του φορολογικού έτους 2017 του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας ή βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. από την οποία να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης, αν επικαλείται καταστροφή επιχείρησης, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση ανήκει στον γονέα στη δήλωση του οποίου το τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος ή στον έτερο γονέα. Επισημαίνεται ότι η μόνιμη κατοικία αφορά τη στιγμή του συμβάντος και δεν γίνονται δεκτές δηλώσεις Ε1, οι οποίες τροποποιήθηκαν μετά το συμβάν.

Τα δικαιολογητικά αυτά (της περίπτ. 5) απαιτούνται για τα τέκνα πληγέντων από τις πυρκαγιές – χωρίς θάνατο γονέα.

Οι οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού συγκεντρώσουν και ελέγξουν το σύνολο των αντίστοιχων αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα προχωρήσουν στη σύνταξη ενός πίνακα με τους δικαιούχους υποψήφιους και ενός πίνακα με τους απορριπτέους τους οποίους αποστέλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προκειμένου να διεξαχθεί η επιλογή τους με βάση το Μηχανογραφικό Δελτίο έτους 2019 και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας.

Οι πίνακες με τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εγκρίνονται από την αντίστοιχη Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων Επιλογής των υποψηφίων Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ. για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κυρώνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αντίγραφα αυτών αποστέλλονται στις σχολές και στα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εγγραφή των επιτυχόντων.

Δείτε ΕΔΩ την Ενημερωτική σελίδα των υποψήφιων Πρωτοετών Φοιτητών 2019-2020

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr